Planlama yapılmaksızın okulların açılması hakkında Eğitim Sen, eğitim sisteminde anlık kararlar ile gün kurtarılmaya çalışıldığı eleştirisini yaparken; Veli-Der ise eğitimde kopuşların hızlandığını, en başta da lise öğrencilerinin okulları terk ettiğini açıklamıştır.

Konuyla ilgili , "HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından  cevaplanması istemi ile ilettiği soru önergesi ile konuyu Meclise taşıdı."

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Soru önergesinde

Kovid-19 pandemisi nedeniyle uzun zamandır kapalı olan okullar, 1 Haziran’da başlatılan ‘normalleşme’ süreci kapsamında yeniden açılmıştır. Haftada 2 gün olacak şekilde ilkokullar ve ana sınıfları, 1 Haziran’da açılmış; ortaokul ve liselerde yüz yüze eğitim ise 7 Haziran Pazartesi itibariyle başlayacaktır.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; öğrencilerin yüz yüze eğitime katılımı isteğe bağlı olacakken, 2020-2021 eğitim öğretim yılı karneleri 18 Haziran'da dağıtılacaktır. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Okullarımız 2 Temmuz’dan, yeni eğitim-öğretim yılının başlayacağı tarihe kadar okulların fiziksel imkanlarından faydalanmak isteyen öğrencilerimiz için açık tutulacak. Yaz boyu okullarımızda isteyen öğrencilerimize fiziksel etkinlikler, isteyen öğrencilerimize akademik programlar sunabileceğiz. Öğretmenlerimiz de bu programlarda öngörülen ders saati üzerinden görev alabilecekler" şeklinde ifade etmiştir.

Kovid-19 salgını boyunca geçen bir buçuk yılda eğitimden kopuşların yaşandığını belirten eğitim emekçileri ve veliler tarafından, uzaktan eğitimde ve yüz yüze eğitimde etkili ve doğru bir planlamanın yapılamadığı ifade edilmektedir. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), eğitim sisteminde anlık kararlar ile gün kurtarılmaya çalışıldığını; Veli-Der ise eğitimde kopuşların hızlandığını, en başta da lise öğrencilerinin okulları terk etmeye başladığını açıklamıştır.

Bu bağlamda;

  1. Yüz yüze eğitimin başlatılma kararı neden açılmanın bir gün öncesinde açıklanmıştır?
  2. Yüz yüze eğitim bir plan dahilinde mi başlatılmıştır? Öyleyse bu planlamadan kamuoyu neden haberdar değildir?
  3. Mekân planlaması, ders programı, okula kaç öğrencinin geleceği, okullarda alınan önlemler gibi konular belirlenmiş midir?
  4. Telafi eğitimlerinin hangi ders ve konular dahilinde olacağı belirlenmiş midir?
  5. 1 Haziran itibariyle açılan ve 18 Haziran’da karnelerin dağıtılacağı bu süreçten beklenti nedir?
  6. Lise ve ortaöğretim öğretmenlerinin aşıları tamamlanmadan neden okullar tekrar açılmıştır? Aşıların hızlandırılması konusunda çalışmalarınız var mıdır?
  7. 12 yıllık zorunlu temel eğitimin ‘isteğe bağlı’ hale getirilmiş olması çocukların eğitimden kopuşuna zemin hazırlamaktadır. Bu konuda Bakanlığınızca önlemler alınacak mıdır? Hangi önlemler alınacaktır?
  8. 1 Temmuz itibariyle öğretmenler tatile girecek ise öğrencilere telafi dersleri kimler tarafından verilecektir? 
  9. Eğitim olanaklarına ulaşamayan, ailesi rehberlik edemeyen çocuklarda pandemi süresince ciddi kayıplar yaşanmıştır. Bu kayıpların telafisi için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?
  10. Son 1,5 yılda kaç öğrenci eğitim hayatından ayrılmıştır? Eğitimi terk eden/ayrılmak zorunda kalan bu öğrencilerin yaş, cinsiyet ve okul dağılımı nedir?
Editör: TE Bilisim