Halkların Demokratik Partisi Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Eskişehir’de 601 milyon liralık pandemi desteğini partisi dağıtmış gibi lanse eden AK Parti Eskişehir İl Başkanı’nın açıklamaları hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. 

Türkiye’nin, Kovid-19 ile mücadelesine ve IMF’nin açıkladığı rapora baktığımızda, ülkelerin GSYH bütçelerine göre en düşük desteği veren grupta yer aldığını görmekteyiz. Verilen desteğin de %84’ünün İşsizlik Sigortası Fonundan, %4’ünün “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyası ile yurttaşlardan toplanan paralardan ve sadece %12’sinin Hazine’den karşılandığı bilinmektedir. 

Yurttaşlara sunulan destek bu kadar kısıtlı kalmasına rağmen muhalefet partilerinin dayanışma kampanyası düzenlemesi de yasaklanmıştır. Son olarak destek sunulmadan ilan edilen 17 günlük tam kapanmayla yurttaşlar adeta açlık ve sefalete terk edilmiştir. Yurttaşlar ekonomik krizden ve desteğin azlığından şikâyet ederken, AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, “Eskişehir’de 601 milyon liralık yardım yaptıklarını” duyurmuş, “AK Parti Eskişehir İl Teşkilatı olarak hemşerilerinin ihtiyaçlarını gidermeye devam ettiklerini” belirtmiştir.  Bu durumda, büyük bir kısmı yurttaşların vergisinden veya dayanışmak için gönderdikleri yardımlarla karşılanan desteğin sanki AK Parti tarafından sunulduğu iddia edilmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Eskişehir’de 601 milyon liralık pandemi desteği kim tarafından verilmiştir?
  2. Devlet desteği parti aracılığıyla mı dağıtılmıştır?
  3. Zihni Çalışkan’ın iddia ettiği gibi AK Parti tarafından verildiyse, muhalefet partilerinin dayanışma kampanyaları neden engellenmiştir?
  4. Destek, kamu tarafından karşılandıysa açıklama neden Valilik yerine AK Parti İl Başkanlığı’ndan yapılmıştır?
Editör: TE Bilisim