Halkların Demokratik Partisi Muş Milletvekili Gülüstan KILIÇ KOÇYİĞİT; Geçtiğimiz günlerde Batman’da çocukların üzerine sürülen zırhlı araç hakkında İçişleri Bakanlığına soru önergesi verdi.

Geçtiğimiz akşam sosyal medya ve haber sitelerinde Batman’ın Bağlar Mahallesi’nde çekildiği iddia edilen bir video görüntü yayılmış ve görüntülerden Emniyet Müdürlüğü’ne ait olduğu anlaşılan zırhlı bir aracın çocukların bulunduğu alana hızla girerek onları kovaladığı ve çocukları korkutmayı hedeflediği anlaşılmıştır. Bu görüntülerin benzeri geçtiğimiz yıl Mardin’in Nusaybin ilçesinde de yaşanmış ve olaya dair Nusaybin Kaymakamlığı tarafından soruşturma başlatıldığı duyurulmuştu. Bu olaylara bakıldığında Kürt illeri özelinde çocuklara yönelik sürdürülen hak ihlallerinin olağanlaştığı düşünülmektedir.

Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 6. Maddesinde yer alan “Taraf Devletler, her çocuğun temel yaşama hakkına sahip olduğunu kabul eder, çocuğun hayatta kalması ve gelişmesi için mümkün olan azami çabayı gösterirler” denilmektedir. BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imzalayarak taraf olan ve sözleşmede yer alan hükümleri uygulamayı taahhüt eden Türkiye, kolluk görevlilerince çocuklara yönelik sürdürülen bu ayrımcı uygulamalara karşı yükümlülüklerini yerine getirmeyerek, Sözleşme’nin varlığını dahi unutmaktadır.

Bu bağlamda;

  1. Batman’ın Bağlar Mahallesinde önceki akşam zırhlı bir araç içerisinde bulunan kolluk mensubunun çocukların üzerine hızla aracı sürdüğü olay hakkında Bakanlığınızca başlatılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?
  2. Zırhlı aracı kullanmakta olan kolluk mensuplarının kimlikleri tespit edilmiş midir?
  3. Çocuklara karşı işlenen bu suç hakkında adil bir yargılanma süreci işletilecek midir?
  4. Yaşam hakkı ihlali sayılan bu olaydan sonra zırhlı araç içerisindeki kameralar izlenmiş ve olay anına ait görüntüler tespit edilmiş midir? 
  5. Zırhlı aracı kullanmakta olan kolluk mensubunun, telafisi güç veya imkânsız sonuçlar doğurabilecek bu eylemi sonrasında ifadesine başvurulmuş mudur?
  6. Kürt illerinde kolluk mensuplarınca kullanılan zırhlı araçların çocuklara yönelik bir travma aracı olarak kullanılmasının nedenleri nelerdir?
  7. Şimdiye dek kolluk mensuplarının çocuklara karşı işlemiş oldukları suçlar kapsamında yürütülen soruşturma sayısı kaçtır? Bu soruşturmaların kaçı davaya dönüşmüş, kaçı hakkında takipsizlik kararı verilmiştir?
Editör: TE Bilisim