HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, Söğüt altın maden sahası ve şirket hisseleri ile ilgili yapılan yolsuzlukların tespit edilmesi, iddialarda ismi geçen kişilerin sorumluluklarının ortaya çıkarılması amacıyla bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etmiştir.

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, araştırma önergesinde,

Gübre Fabrikaları Türk AŞ (Gübretaş), Borsa’da işlem gören ilk 15 şirketten biridir ve şirketin %25’i Borsa İstanbul’da işlem görürken, kalan hisseler Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’ne aittir.

Gübretaş Bilecik ili Söğüt ilçesinde bulunan bir maden sahasını gübre üretiminde dolgu malzemesi olarak kullanılan dolomit malzemesi çıkarmak için devletten kiralamış, 2002 yılı itibariyle dolomit ihtiyacı kalmadığı için 2007 yılında Koza Altın isimli firma ile rödovans sözleşmesiyle işletme hakkı anlaşması imzalamış ve şirket bu sahada 2013 yılı içinde deneme amaçlı açık ocak üretimi gerçekleştirmiştir. Daha sonra Koza Altın’ın maden sahasıyla ilgili yükümlülüklerinin yerine getirmemesi gerekçesiyle sözleşme 2015 yılında Gübrataş tarafından feshedilmiştir.

Basında yer alan iddialara göre ise; Söğüt maden sahasında altın olduğu bilinmekteydi. Koza Holding, “Burada altın var, bize verin” diyerek Gübretaş’tan Söğüt’te yer alan maden sahasını istemiş ve çıkarılacak altının yüzde 2’si karşılığında arazi Koza Altın’a devredilmiştir. Gübretaş’ın daha sonra yüzde 2 payı az bulduğu ve “Yüzde 4 olacak” diye ısrar ettiği ve sözleşmeyi bu yüzden feshettiği de iddia edilmektedir.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Koza Altın isimli şirket sahiplerinin, FETÖ yapılanmasına dahil olduğu gerekçesiyle, mal varlıklarına el konulmuş ve Koza altın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilmiştir. 2016 yılında 5,3 milyar TL aktif büyüklüğü bulunan şirket, 2020 yılı sonu itibariyle, aktif büyüklüğünü 12,1 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Feshe ilişkin taleplerin yerine getirilmemesi üzerine taraflar arasında 2017 yılında başlayan yargı süreci 2019’un aralık ayında sonuçlanmıştır. Gübretaş davayı kazanmış ve 07 Temmuz 2020 tarihli KAP bildirimi ile kendi uhdesinde bulunan Bilecik ili Söğüt ilçesindeki 82050 numaralı ruhsata ait tüm jeolojik ve madencilik çalışmalarına ait verileri (33 Milyon TL karşılığında) Koza Altın AŞ’den satın aldığı bilgisini paylaşmıştır.

22 Aralık 2020 tarihinde ise Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz, Gübretaş’a ait Söğüt altın sahasında 3,5 milyon onsluk altın kaynağının tespit edildiğini belirterek, “Bugünkü fiyatlar üzerinden ortaya koymaya kalktığımızda, yaklaşık 6 milyar dolar civarında bir değerden bahsediyoruz.” demiştir. Parasal karşılığı 6 milyar dolara denk gelen keşif ile Gübretaş Maden AŞ'ye ait maden sahası dünyada da ilk 5’e girecek iken rezervin ise iki yıl içinde çıkarılması beklenmektedir.

Gübretaş ile ilgili basında yer alan bir diğer iddiaya göre ise 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında “FETÖ soruşturması” yapan, kritik konumda bulunan bazı hâkim ve savcılar belirlenmiş ve aralarında AYM üyesi, Yargıtay’da daire başkanları ve üyeler ile etkin görevdeki hâkim ve savcılarla irtibata geçilmiştir. Cumhurbaşkanlığında çalışan bir ekonomi danışmanının/danışmanlarının 2020 yılında Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay ve Adalet Bakanlığı’nda görevli yargı mensuplarını yönlendirerek sermayesinin yüzde 75,95’i Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’ne ait Gübretaş’tan 3 TL seviyesinden hisse almaları ve ellerindeki hisselerini satmamaları söylenmiştir. Şirketin Bilecik Söğüt’teki altın sahasında 3,5 milyon ons değerinde altın rezervi bulunduğu haberleri sonrası ise şirketin hisselerinin bir anda 3 lira seviyesinden 75 TL’ye kadar yükselmesi sonucu söz konusu yargı mensupları bir anda zengin edilmiştir. İddiaya göre bazı yargı mensuplarının da kendilerine haber verilmediğinden dolayı meslektaşlarına sitem ettiğidir.

Tüm bu verilerden ve iddialardan hareketle Gübretaş ile ilgili iddiaların araştırılması, söz konusu altın maden sahası ve şirket hisseleri ile ilgili yapılan yolsuzlukların tespit edilmesi, iddialarda ismi geçen kişilerin sorumluluklarının belirlenmesi amacıyla bir meclis araştırma komisyonu kurulması elzemdir.

Editör: TE Bilisim