Tüm dünyada eş zamanlı olarak yayınlanan Pandora Papers belgelerinde Türkiye’den içinde Rönesans Holding’in de bulunduğu 220’den fazla isim yer almaktadır.

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, Pandora Papers belgelerinde ismi geçen kişilerin/şirketlerin tespit edilmesi, tespit edilen isimlerin ticari faaliyetlerinin incelenmesi ve vergi cenneti ülkelerinde yapılan ticari faaliyetlere getirilen vergi uygulamasının bir an önce başlatılması için yapılacakların belirlenmesi amacıyla bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etmiştir. 

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun açıklamasına göre (ICIJ) 150 medya ortağı yaklaşık iki yıl boyunca kimliği bilinmeyen birisi tarafından sızdırılan 2,94 terabayt boyutunda veri incelemiş ve sonuç olarak 117 ülkeden 600'den fazla gazetecinin incelediği yaklaşık 12 milyon belge paylaşılmıştır. Tüm dünyada eş zamanlı olarak yayınlanan Pandora Papers belgelerinde Türkiye’den içinde Rönesans Holding’in de bulunduğu 220’den fazla isim yer almaktadır.

Türkiye’den söz konusu araştırmalara katılan Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre; Pandora Papers belgelerine göre sadece kamuya açıklanan ihaleler ile son beş yılda yaklaşık 16 milyar liralık 10 ihale alan Rönesans Holding; vatandaşların vergileriyle ödenen kamu projelerinden elde ettiği kârların bir kısmını vergiden kaçınmak için Britanya Virjin Adaları'na aktarmaktadır. Belgelerde yer alan bilgilere göre; Rönesans Holding'in kurucusu, Erman Ilıcak'ın annesi Ayşe Ilıcak'ın Ayşe Ilıcak 17 Mart 2014 tarihinde Alcogal firması aracılığıyla İsviçre’de faaliyet gösterecek Dolmine International Ltd. ve Covar Trading Ltd. adlı iki şirket kurmuştur. Şirketlerin sermaye kaynağı Rönesans Holding'in çalışma alanları olan "inşaat, gayrimenkul ve enerji üretimi sektörlerinde faaliyet gösteren aile şirketi" olarak kayıtlara geçmiştir. Covar Trading Ltd.'nin hesaplarını yöneten İsviçreli Kendris Ltd. firmasının 30 Haziran 2017'de hazırlanan mali raporuna göre Covar Trading Ltd.'nin hesaplarına 2015 yılında 105.524.132,32 ABD doları girmiştir. Yine aynı yıl 105.484.952,46 doların "bağış" adı altında şirket hesabından çıktığı görülürken bağışın nereye gittiği ise bilinmemektedir. Ayşe Ilıcak'ın bir diğer firması Dolmine International Ltd.'nin mali raporunda ise yine 2015 yılında 105.212.000,00 doların şirketin İsviçre'deki Banque Pictet & Cie hesabına yattığı ve sadece 2015 için nakit benzeri varlıkların faiz geliri olarak firmaya 491.616,16 ABD dolarının girdiği gözlemlenmektedir.

Her iki firmanın da 2016 ve 2017 yıllarında başka herhangi bir ekonomik aktivitesi ise olmamıştır.  Basında yer alan iddialara göre bu durumda Ayşe Ilıcak'ın sadece bir yılda vergi cennetlerine aktardığı paranın 210.736.132,32 ABD doları olduğu anlaşılmaktadır.

Türkiye'de Ocak 2006'dan itibaren, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 30'uncu maddesinin 7 no'lu bendi değiştirilerek, vergi cenneti ülkelerinde yapılan ticari işlemlerde yüzde 30 vergi uygulanması kararlaştırılmıştır ancak Bakanlar Kurulu hangi ülkelerin vergi cenneti olduğuna karar vermediği için 15 yıldır bu vergi uygulanmamaktadır.

Pandora Papers belgelerinde ismi geçen kişilerin/şirketlerin tespit edilmesi, tespit edilen isimlerin ticari faaliyetlerinin incelenmesi ve vergi cenneti ülkelerinde yapılan ticari faaliyetlere getirilen vergi uygulamasının bir an önce başlatılması için yapılacakların belirlenmesi amacıyla bir meclis araştırma komisyonu kurulması elzemdir.

Editör: TE Bilisim