HDP Eş Genel Başkanı Sancar, 104 emekli amiralin yayınladıkları bildiriden "darbe" mesajı çıkarılmasını, "Yüz binlerce kamu çalışanını KHK’larla işten atmak, gazete ve televizyonları kapatmak darbe değil mi? İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmek kadınlara, kadın kazanımlarına darbe değil midir? sözleriyle eleştirdi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AKP’nin, yayınlanan bildiriden mağduriyet çıkarmaya çalıştığını vurgulayan Sancar şöyle konuştu:

‘İKTİDAR, MAĞDURİYETTEN KURTULMAK İSTİYORSA…’ 

“İktidar yine her zaman yaptığı gibi siyasi kurnazlık ve çıkarcılıkla bu bildiriden darbe tehditti üretme, bunu da siyaseten kullanma telaşında. Yine mağduriyet edebiyatına sarıldı. 19 yıldır iktidardalar 19 yıldır mağdurlar. Eğer mağduriyetten kurulmak istiyorlarsa iktidarı bıraksınlar çünkü iktidarda kaldıkları sürece sürekli mağdur oluyorlar. Halkın rızasını kaybedince yapabilecekleri tek şey bu tür fırsatçılık ve kurnazlıklar” şeklinde konuştu.

‘PARTİMİZ HAKKINDA DAVA AÇTIRMAK DARBE GİRİŞİMİ DEĞİL MİDİR?’

Darbeleri Türkiye’de büyük yıkımlara neden olduğunu kaydeden Mithat Sancar, şöyle devam etti: “Askeri ya da sivil bütün darbelere karşı her zaman en açık tutumu alan ve her türlü darbeci zihniyetle mücadele eden bir siyasi geleneğe sahibiz. Bütün sorunların çözüm yolu demokratik siyasettir. Bunun dışındaki her yaklaşıma karşı tutumumuz nettir. Bir bildiriden darbe tehditi üretmeye çalışan iktidara da hatırlatalım:

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ FESHETMEK DARBE DEĞİL MİDİR?’

Eş Genel Başkanlarımızdan belediye başkanlarımıza kadar haksız ve hukuksuz biçimde tutuklanmasının adı darbe değil midir? Seçme ve seçilme özgürlüğünü kaldırarak halkımızın belediyelerini gasp etmek darbe değil midir? Partimiz hakkında dava açtırmak demokratik siyasete bir darbe girişimi değil midir?

Ömer Faruk Gergerlioğlu, Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın vekilliğini haksızca hukuksuzca düşürmek halk iradesine darbe değil midir? 15 Temmuz sonrası yüz binlerce kamu çalışanını KHK’larla işten atmak, gazete ve televizyonları kapatmak darbe değil midir? İstanbul Sözleşmesi’ni tek taraflı feshetmek kadınlara, kadın kazanımlarına bir darbe değil midir? Anayasa ve hukuku rafa kaldırmak darbelerin temel özelliğidir. 28 Şubat’ın ürünü güvenlik yasasını devreye sokmak darbe değil midir?”

‘İKTİDAR KENDİ İCRAATLARI İLE YÜZLEŞMELİ’

İktidarın darbeci anlayışla bir sorunu olmadığını belirten Sancar, “Bu iktidarın darbecilikle hesaplaşmak konusunda samimiyeti olamaz. Eğer samimiyse yapacağı tek şey kendi icraatı ile yüzleşmektir. Eğer cesareti varsa bu iktidar aynaya bakar. O zaman bu ülkede hangi anlayışın darbecilikle nasıl iç içe yaşadığını görür. Bu iktidar bir darbe mekaniği yaratmıştır. Bu sarkaçtan ve kıskaçtan, her türlü darbe tartışmasından uzaklaşabilmek için tek çare güçlü demokrasi, gerçek adalet. HDP’nin duruşu budur” dedi.

Editör: TE Bilisim