HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, 20 bin öğretmen atamasının yetersiz olduğunu, ataması yapılmayan öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesini ve “ek atama” isteklerini Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e cevaplanması istemi ile ilettiği soru önergesi ile Meclise taşıdı.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları soru önergesinde

23 Ağustos 2021 tarihinde Ankara’da Ulus Meydan’da buluşan ataması yapılmayan öğretmenler, 20 bin öğretmen atamasının yetersiz olduğunu, mağduriyetlerinin giderilmesini istemiştir. İkinci bir atama isteyen öğretmenler, “ek atama” istediklerini ifade etmiştir.

Ataması yapılmayan öğretmenler kitlesel basın açıklaması ile son öğretmen atamalarına tepki göstererek; 2020 KPSS sonucuna göre yapılan 20 bin öğretmen atamasının yetersiz olduğunu belirtmişlerdir. Öğretmenler yaptıkları açıklamada: “Mevcut iktidarın son 17 yılda yaptığı en düşük atama sayısı ile karşı karşıyayız. Ayrıca 16 Eylül 2021’de geçerliliği sona erecek olan yüksek puanlarımızla, tarihte eşi benzeri görülmemiş mağduriyetimizin, ek 40 bin atama ile çözülmesini istiyoruz” diye seslenmiştir.

Ataması yapılmayan öğretmenler; 432 bin 753 öğretmenin girdiği 2020 KPSS’ye göre öğretmen adaylarının sadece 4,61’i atandığına, her sene değişen sıralama kriteri ve kontenjan anlayışı yüzünden geçmiş yıllara göre atanabilecek sıralamaya sahip öğretmenlerin, bu sene atama sayısının yetersiz olması sebebiyle kontenjan dışı kaldığına, bu durumun bazı branşlarda yüzde 30, bazı branşlarda yarı yarıya azalma yaratmış ve branşında Türkiye birincisinin dahi ataması yapılmadığına ve var olan açıkların 69 bin ücretli öğretmenle giderileceğine dikkat çekmiştir.

Bu bağlamda;

1. 40 bin ek atama bekleyen atanamayan öğretmenler için somut bir adım atılacak mıdır?

2. Ağustos 2021 itibariyle yaklaşık 30 bin öğretmen emekli olmuşken atama sayısı neden 20 binde bırakılmıştır?

3. 432 bin 753 öğretmenin girdiği 2020 KPSS’ye göre öğretmen adaylarının sadece 4,61’i atanmıştır. KPSS’nin yarattığı bu adaletsiz durumu düzenlemek üzere çalışmalarınız var mıdır?

4. Son 17 yılın en düşük öğretmen atama sayısı neye göre/hangi kriterle belirlenmiştir?

5. Öğretmen açığı nedeniyle yapılan, pedagojik formasyon almamış ücretli öğretmenlerin istihdamına ilişkin çalışmalarınız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?

Editör: TE Bilisim