Avrupa Konseyi (CoE), insan ticareti mağdurlarını koronavirüs salgını nedeniyle her zamankinden daha savunmasız hale getirdi açıklamasında bulundu.

Londra, 9 Nisan (Thomson Reuters Vakfı) - Avrupa'daki bir insan hakları örgütü Cuma günü yaptığı açıklamada, Avrupa'daki insan kaçakçılarının daha savunmasız insanları istismar etmek için koronavirüs salgından yararlandığını, onları adalete teslim etme ve kurbanlarını destekleme çabalarının sekteye uğradığını söyledi.

Avrupa Konseyi (CoE) tarafından hazırlanan bir rapora göre, COVID-19 kısıtlamaları ve ekonomik etkileri, kıtadaki insan ticareti mağdurları için daha az teşhis edilme veya sağlık hizmetlerine ve barınağa erişme olasılığı daha düşük olan görünümü kötüleştirdi.

Konseyin GRETA olarak bilinen insan ticareti karşıtı uzmanlar grubunun başkanı Helga Gayer, "Pandeminin etkileri, insan kaçakçılığı kurbanlarını daha da savunmasız hale getirdi," dedi.

"İnsan kaçakçıları, kurbanlarının birçoğunun istikrarsız mali durumundan yararlanarak durumdan en iyi şekilde yararlandılar."

25 milyon insan, insan ticareti mağduru

Avrupa çapında bir tahmin bulunmamakla birlikte, dünya çapında yaklaşık 25 milyon insan insan ticareti mağdurlarıdır - Birleşmiş Milletler, destek hizmetleri engellendikçe ve ceza yargılamaları geciktikçe daha fazla sömürülme korkusu artmaktadır.

Birleşmiş Milletler'in insan ticareti konusundaki en iyi uzmanı  geçen yıl , COVID-19'un suçun daha da yeraltına kaydığı ve daha az görünür hale geldiği anlamına geldiğini söyledi .

GRETA'nın yıllık raporu, cinsel istismar ve tacirlerin mağdurları hedef almak için internete girmelerinde artış olduğunu belirtti - örneğin, çocukları tımar etmek için oyun ve sosyal medya sitelerini kullanmak gibi.

Almanya'da,  2020'de genelevlerin geçici olarak kapatılması, daha fazla suistimalle işaretlenen "gizli" fuhuşta bir artışa neden olurken, İspanya'da suçlular, yakalanma olasılıklarının daha düşük olduğu apartman dairelerinde kurbanları istismar etmek için kısa vadeli kiralık siteleri kullandılar. dedim.

GRETA ayrıca Avrupa hükümetlerini, sığınma başvurularının sayısındaki artışla birlikte, sınırları içindeki insan ticareti mağduru göçmenleri daha iyi tespit etmeye ve korumaya çağırdı.

Raporda, Malta gibi bazı ülkelerde Birleşmiş Milletler, STK'lar ve avukatların sığınma kabul ve göçmen gözaltı merkezlerine erişimlerinin sınırlandırıldığı veya durdurulduğu belirtildi.

Avrupa insan ticareti ile mücadele grubu La Strada'nın uluslararası koordinatörü Suzanne Hoff, birkaç Avrupa ülkesinde değerlendirme için başvurulan potansiyel insan ticareti kurbanlarının ve hayatta kalanlar olarak tanımlananların sayısında ilk düşüş olduğunu söyledi.

Pandeminin bir sonucu olarak göçmen işçiler, sığınmacılar ve belgesiz kişilerin özellikle savunmasız olduklarını da sözlerine ekledi.

Thomson Reuters Vakfı'na verdiği demeçte, "İnsan ticareti mağduru kişiler, ikamet ettikleri ülkede mevcut olan koruma - geçici ve uzun vadeli - ikamet edinmenin tüm olanakları hakkında çok daha iyi bilgilendirilmelidir." Dedi.

Strazburg merkezli CoE, çoğu Avrupa ülkesini içeren 47 üye ülkede insan haklarını ve demokrasiyi teşvik ediyor.

Konseyin yasal olarak bağlayıcı insan ticaretiyle mücadele sözleşmesi, Rusya dışındaki tüm Avrupa ülkeleri tarafından imzalanmıştır ve ülkeleri insan ticaretini önlemek, mağdurları korumak ve suçluları kovuşturmak için çok sayıda adım atmaya mecbur etmektedir.

Kieran Guilbert - Thomson Reuters Vakfı

Editör: TE Bilisim