“Kadın Üretici Pazarları” projemiz ile Çin’de dünya birinciliği, Milan Gıda Paktı çerçevesinde de Fransa’da dünya birinciliği aldık.                    

#HepimizÇözümünBirParçasıyızSöyleşileri

Bu söyleşide de,Mersin’in Mezitli İlçesi’nin Cumhuriyet Halk Partili Belediye Başkanı Sn. Neşet TARHAN’ı konuk ettim.

1980-2004 yılları arasında Mersin Belediyesi ve Yenişehir İlçe Belediyesinde Teknik Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Sn. Tarhan, Mezitli Belediye Başkanlığını ikinci kez kazanmıştır. Kendisi, “Türkiye’de Tarımsal Kooperatifçilik’’ konusunda işletme alanında yüksek lisans yapmış bir Ziraat Yüksek Mühendisidir. 2014 yılına kadar; Dünya Bankası Çukurova Kentsel Gelişme Projesi’nde Proje Yöneticiliği, Mersin İdman Yurdu As Başkanlığı, Belediyespor Yöneticiliği ve Halspor Kuruculuğu, Sermaye Piyasası Kurulu Değerleme Uzmanlığı, yanı sıra da çeşitli sivil toplum örgütlerinde yöneticilik yapmış ve gazete ile dergilere belediyecilik üzerine yazılar yazmıştır.

1- Leyla SERİN KIRIK: Peki sizin tarifinizle Sn. Neşet Tarhan kimdir?

Neşet TARHAN: Dürüst, kararlı, hedefine koyduğu şeyleri gerçekleştirmek için azimle çalışan, sol görüşlü bir köylü çocuğu.

2- Leyla SERİN KIRIK: Mersin Belediyesi ve Yenişehir İlçe Belediyesinde Teknik Başkan Yardımcılığı görevlerinin Mezitli Belediye Başkanı olarak aldığınız göreve elbette katkıları olmuştur. Ancak, belediye başkanlığınız dönemine denk gelen süreçte; büyükşehir yasası geldi, ülkede yönetim biçimi değişti, son 20 yıldır ülkeyi aynı siyasi anlayışın yönetmesi, salgın gibi küresel olağanüstü bir durum yaşanması gibi çok sayıda ciddi değişiklikler olduğunu düşünürsek; 24 yıllık yerel yönetim tecrübenizi belediyeciliğe yansımasında ne kadar etkili olabildi?

Neşet TARHAN: Belediye Başkanının yerel yönetimler, imar vb. konularda bilgi sahibi olması gerektiği düşüncesindeyim. Salt siyasi birikimin Belediye Başkanlığında başarıyı getireceğine inanmıyorum. Artık Türkiye’yi, Dünya’yı her yönden güncel olarak izleyen aydın liderlere gereksinim vardır. 24 yıllık Belediye Başkan Yardımcılığım süresince farklı düşüncelere sahip, değerli belediye başkanları ile çalıştım. Her Başkan’ın olumlu yönlerinden yararlanmış oluşum, başarılı oluşumda etkili oldu.

3- Leyla SERİN KIRIK: İlk belediye başkanlığı seçim çalışmanıza emek veren ciddi bir kadın gücü vardı. O günden bu güne sayıları değişiklik göstermiş olabilir siz daha net bilirsiniz, Mezitli’de hep bir kadın sesi, kadın eli oldu. Açıkçası bir kadın olarak, güzel de oldu diyorum, sağolunuz. Eşiniz Sn. Sembol Eren Tarhan’ın çalışmalara sunduğu katkının önemli bir payı olduğunu düşünenlerdenim, bu konuda sizin değerlendirmenizi de öğrenmek isterim açıkçası. Mezitlili kadınların birçok çalışmada yer almasının; Üretici Kadın Pazarları ile bir ödül alınmasına kadar büyük bir başarıyı getirdiğini söyleyebilir miyiz? Ödüle ilişkin okuyucularımızı da aydınlatırsanız sevinirim.

Neşet TARHAN: Göreve geldiğim 1. Beş yılda çalışanlarımızın öznesini KADINLARIMIZ oluşturdu. Kadınların ekonomik yönden güçlenmelerinin, örgütlenmelerinin onların siyasette daha etkin yer alacaklarına inanıyorum. “Sokak Ekonomisi” çerçevesinde kırsaldaki kadınlarımız ile kentteki kadınlarımızı bir araya getirdik. Üretici ile tüketiciyi birleştirdik. Halkın daha ucuz, temiz, sağlıklı gıda erişimini sağladık. 700 kadın üreticimizin çalıştığı “Kadın Üretici Pazarları” projemiz ile Çin’de dünya birinciliği, Milan Gıda Paktı çerçevesinde de Fransa’da dünya birinciliği aldık.

4-  Leyla SERİN KIRIK: Aşevi, Mezitli Kart, Kurslar, Çocuk Gündüz Bakım Evi, Balık Pazarı gibi Mezitli Halkının temel ihtiyaç alanlarına ilişkin hizmetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Neşet TARHAN: Mezitli Kart ile 24.000 kişiye ulaşarak vatandaşın Belediye ile aidiyetini sağladık. Aşevimizde Mezitli’deki yoksul vatandaşlarımıza evinde sıcak ekmek veriyoruz. Ayrıca, gönüllü seramızda üretilen sebzeler de Aşevine verilerek ekonomik döngü sağlandı. Anaokulların çok önemli proje 2021 yılı eğitim döneminde 2. ve 3. Anaokullarını da açıyoruz. Çocuklarımızın 3-6 yaş arası eğitimi çok önemli. 2. Dönem Başkanlığımda çalışmalarımızın öznesi ÇOCUKLARIMIZ olacaktır. Yüzme Kurslarımızda bu bağlamda çok önemli. Her yaz 2500 kişiye yüzme eğitimi veriliyor. Önümüzdeki dönemde çocuklarımız için Kapalı Yüzme Havuzu ve Basketbol sahası yapacağız.

5- Leyla SERİN KIRIK: Sosyalleşme de insanın temel ihtiyacı olmakla birlikte özellikle yerel yönetimlerin “sosyal işler” konusunda çalışması çok da beklenmiyor sanki. Belediyenin görevinin, çöp toplamak, kaldırım yapmak vs. çalışmalar olduğuna dair egemen düşünce var hala. Bu alanda, göreve geldiğinizde başlattığınız ve sürekli yenilerini eklediğiniz; Yazlık Sinema, Güneş Festivali, Hobi Bahçeleri, Aktif Yaş Alma Merkezleri, Oda Tiyatrosu, Spor Okulları, Emekli Evi, Down Kafe, Gençlik Merkezi gibi dezavantajlı vatandaşları da gözeten çalışmalarınızın detaylarını kısaca bizimle paylaşabilir misiniz?

Neşet TARHAN: Belediye Başkanlarının keyfine göre değil, halkın beklentilerine göre proje geliştirmelerine inanıyorum. Bu nasıl olur? Eğer Belediye Başkanı halkın arasında olursa, halkın Belediye Başkanı olur ise; halkın beklentilerini doğru tespit eder. Böylece halkın parası da daha doğru yerlere harcanmış olur. Küçük halka dokunuş, maliyeti düşük projelerle birleştirilebiliyor. Halkın ne istediğini iyi bilmek gerek. Biz halkın isteklerine, beklentilerine cevap verecek projeler gerçekleştiriyoruz.

6- Leyla SERİN KIRIK: Sanırım Mezitli için yeni belediye binasının yapılması önemli ve büyük yatırımlardan biriydi. Kültür Merkezi ve Kent Meydanı konusundaki çalışmalarınız hangi aşamada?

Neşet TARHAN: Bugüne kadar Belediye Hizmet Binası ve ilçede bir kültür merkezinin yapılmamış olmasını anlamış değilim. 1. Dönemin sonunda Türkiye’nin en modern Belediye Hizmet Binalarından birini 10 ay gibi kısa sürede, kendi öz kaynaklarımız ile bitirdik.

İki salona sahip Kültür Merkezimizin 19 Mayıs’ta açılışını planlıyoruz. Ayrıca, 1. Dönemimde 2000 kişilik modern bir açık hava tiyatrosunu da hizmete açtık.

7- Leyla SERİN KIRIK: Belediyenin hizmetleri ve planlamalarınıza ilişkin her şeyi bir söyleşiye sığdırmamız mümkün değil elbette. Uluslararası projeler, “Sağlıklı Kent Mezitli”, Mezitli’nin filizleri vb. birçok devam eden çalışmalarınızı da daha sonra konuşacağız. Eminim tamamlanan her çalışmadan mutlu olmuşsunuzdur, ancak şunu merak ediyorum; gerçekleştirdiğiniz hizmetlerden sizi içten içe en çok sevindiren iki tanesi hangileri ve neden?

Neşet TARHAN: Belediyemiz Strateji Geliştirme Müdürlüğü’nün de katkıları ile uluslararası birçok kuruluşa üyeyiz. Dünya Sağlıklı Kentler Birliği üyeliğinin son fazındayız. Mezitli’yi bu kuruluşlarında desteği ile uluslararası düzeyde her fırsatta tanıtıyoruz. Kadın Üretici Pazarları ile Türkiye’ye örnek olmasını onurunu yaşıyorum. Anaokullarımız başta olmak üzere çocuklara dönük projelerimiz ve Down Sendromlu çocuklar için yaptıklarımız ile de gurur duyuyoruz.

8- Leyla SERİN KIRIK: Son olarak salgına ilişkin ilk günden bu güne Mezitli’de yaşadığınız zorluklar, belediye olarak üstesinden gelmek isteyip de gelemediğiniz ne gibi sorunlarla karşılaştınız?

Neşet TARHAN: Biz ve CHP’li tüm belediyeler Pandemi süresince gerçekten olağanüstü başarı sağladık. Ancak, bizlerin başarılı çalışmaları elbette merkezi hükümet uygulamaları ile daha etkili olacaktı. Maalesef, plansız, bütüncüllüğü olmayan önlemle ülkemizde salgının yayılmasını önleyememiştir.

Leyla SERİN KIRIK: Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.

Editör: TE Bilisim