DSÖ, sınır ötesi alkol pazarlamasının daha fazla düzenlenmesi için çağrıda bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Salı günü daha etkili düzenleme çağrısında bulunan yeni bir raporda, alkolün sınırların ötesinde giderek daha fazla pazarlandığını ve özellikle gençlerin ve ağır içicilerin hedef alındığını söyledi.  

Çalışma, pazarlama ve promosyondaki dijital devrimin, ulusal sınırların ötesinde ve çoğu durumda sosyal, ekonomik veya kültürel ortamlardan bağımsız olarak alkolün reklamını yapmak için nasıl kullanıldığını özetlemektedir. 

DSÖ , alkol bağımlılığı ve diğer zihinsel ve davranışsal bozukluklardan karaciğer sirozu, bazı kanserler ve kardiyovasküler hastalıklar gibi başlıca bulaşıcı olmayan hastalıklara ve ayrıca şiddetten kaynaklanan yaralanma ve ölümlere kadar alkol içmenin bir dizi sağlık sorunuyla nedensel olarak bağlantılı olduğunu söyledi. ve trafik kazaları. 

Genç hayatları kurtarmak  

Dünya çapında, her 10 saniyede bir alkolün zararlı kullanımı nedeniyle her yıl yaklaşık üç milyon insan ölüyor ve tüm ölümlerin yaklaşık yüzde beşini temsil ediyor. 

20-39 yaş arasındaki tüm ölümlerin yüzde 13,5'i alkole bağlı olmak üzere, bu alkole bağlı ölümlerin orantısız bir kısmını gençler oluşturuyor. 

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus,   “ Alkol gençleri, ailelerini ve toplumlarını yaşamlarından ve potansiyellerinden çalıyor” diyor .

“Yine de sağlığa yönelik açık risklere rağmen, alkolün pazarlanması üzerindeki kontroller diğer psikoaktif ürünlere göre çok daha zayıf . Alkol pazarlamasının daha iyi, daha iyi uygulanan ve daha tutarlı bir şekilde düzenlenmesi, dünya çapında gençlerin hayatlarını hem kurtaracak hem de iyileştirecektir.” 

Dijital medyanın yükselişi 

Rapor, alkol pazarlamasındaki son değişikliklerin kitlelere ulaşmak için nasıl yeni fırsatlar yarattığının altını çiziyor. 

Küresel internet sağlayıcıları tarafından kullanıcıların alışkanlıkları ve tercihlerine ilişkin verilerin toplanması ve analizi, alkol pazarlamacılarının ulusal sınırların ötesindeki belirli gruplara yönelik mesajlar hedeflemesine olanak sağlamıştır. 

Çalışma , sosyal medyada hedeflenen reklamcılığın özellikle etkili olduğunu ve etkileyiciler tarafından ve gönderilerin paylaşılmasıyla daha da desteklendiğini buldu. 

Raporda alıntılanan bir veri kaynağı, 2019 yılında Amerika Birleşik Devletleri merkezli önde gelen alkol pazarlamacılarının medya harcamalarının yüzde 70'inden fazlasının sosyal medyada promosyonlar, ürün yerleştirme ve çevrimiçi reklamlar yoluyla yapıldığını hesapladı. 

DSÖ Alkol, Uyuşturucu ve Bağımlılık Yapıcı Davranışlar Birimi'nden Dag Rekve, "Dijital medyanın artan önemi, alkol pazarlamasının giderek sınır ötesi hale geldiği anlamına geliyor" dedi.  

"Bu, alkol pazarlamasını düzenleyen ülkelerin kendi yetki alanlarında bunu etkin bir şekilde kontrol etmesini zorlaştırıyor. Bu alanda ülkeler arasında daha fazla işbirliğine ihtiyaç var.” 

Spor etkinliklerine sponsor olmak 

Alkol şirketleri ayrıca , rapora göre yeni izleyiciler arasında   marka bilinirliğini önemli ölçüde artırabilecek küresel, bölgesel ve ulusal düzeylerde büyük spor etkinliklerine sponsorluk yapıyor .

Ayrıca dünyanın farklı yerlerindeki izleyicilere ve potansiyel tüketicilere ulaşmak için spor ligleri ve kulüpleriyle ortaklıklar kuruyorlar.   

Diğer fırsatlar arasında rekabetçi oyun etkinliklerine sponsorluk veya uluslararası abonelik kanallarında yayınlanan filmlerde ve dizilerde ürün yerleştirme yer alır.  

'Güçlendirme' olarak içmek 

Sınır ötesi alkol pazarlamasını, reklamını ve promosyonunu düzenleyerek alkolün verdiği zararı azaltma raporu , aynı zamanda, özellikle çocuklar ve ergenler, kadınlar ve çok içki içenler için özel bir ilgiyle, belirli hedef kitlelerin nasıl hedeflendiğini incelemektedir . 

DSÖ, çalışmaların genç yaşta alkol almaya başlamanın genç yetişkinlik ve sonrasında tehlikeli içiciliğin bir göstergesi olduğunu gösterdiğini söyledi. Pazarlamacılar ayrıca özellikle Afrika ve Latin Amerika gibi    dünyanın genç ve artan nüfusa sahip bölgelerini hedefliyor .

Dünyanın içtiği alkolün dörtte üçünü erkekler tüketirken, kadınlarda daha düşük oran da büyüme için bir fırsat sunuyor. Rapora göre, alkol pazarlamacıları genellikle kadınlar tarafından içki içmeyi bir güçlenme ve eşitlik sembolü olarak tasvir ediyor. 

Ağır ve bağımlı içiciler, pazarlama çabalarının bir başka odak noktasıdır.  

DSÖ, "Alkol bağımlısı kişiler, alkolle ilgili ipuçlarıyla karşılaştıklarında sıklıkla alkol içmeye yönelik daha güçlü bir dürtü bildirirler, ancak reklam veya promosyonun içeriğine maruz kalmaktan kaçınmak için nadiren etkili bir yola sahiptirler" dedi. 

Entegrasyon ve işbirliği 

Rapor, sınır ötesi yönleri de dahil olmak üzere alkol pazarlamasının kapsamlı kısıtlamalarının veya yasaklarının halk sağlığı stratejilerine entegre edilmesini tavsiye ediyor. Ayrıca ülkeler arasında daha fazla işbirliği çağrısında bulunuyor. 

DSÖ, birçok hükümetin alkol pazarlamasına bir takım kısıtlamalar getirmesine rağmen, bunların nispeten zayıf olma eğiliminde olduğunu söyledi.   

BM ajansı tarafından 2018 yılında yapılan bir araştırma, çoğu ülkenin geleneksel medyada alkol pazarlaması için bir tür düzenlemeye sahip olmasına rağmen, neredeyse yarısının İnternet ve sosyal medya için geçerli hiçbir düzenlemeye sahip olmadığını ortaya koydu. 

Editör: TE Bilisim