1 Mayıs İşçi Bayramı, sokağa çıkma yasağı nedeniyle evlerden çalınan 1 Mayıs marşı ve atılan sloganlarla kutlandı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimarlar ve Mühendisler Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği’nin (TTB), sokağa çıkma yasağı nedeniyle 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın evlerden kutlanması çağrısı ardından 1 Mayıs tüm şehirlerde balkon ve camlarda, alkış, zılgıt ve marşlarla kutlandı.

#21deBalkonlardayız etiketiyle sosyal medya hesaplarından da paylaşılan görüntülerde her mahalleden 1 Mayıs marşı ve sloganların yükseldiği görüldü.

İSTANBUL

1 Mayıs İşçi Bayramı’nın evlerde kutlaması çağrısına uyan İstanbul’da yaşayan yurttaşlar, kentin çeşitli yerlerinde evlerinin pencere ve balkonlarına çıkarak zılgıt, şarkı ve sloganlarla 1 Mayıs’ı kutladı. 

Yurttaşlar, Okmeydanı ve Kartal ilçe merkezleri yanı sıra Maltepe’de ilçesinin Zümrütevler, Fındıklı, Esenkent, ve Gülsuyu gibi birçok mahallesinde evlerinin pencere ve balkonlarına çıkıp kaşık, tencere ve tavaya vurup kutlarken, birçok yurttaş ise zılgıt atarak ve 1 Mayıs’ı konulu şarkılar çalarak İşçi Bayramı’nı kutladı. 

Bunun yanı sıra kimi yurttaşlar da evlerinin damından dilek balonu uçurarak kutlarken, kimi yurttaşlar ise yine aynı şekilde evlerinin damından ve sokaklardan havai fişek atarak kutladı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır Merkez Yenişehir, Sur, Bağlar, Kayapınar semtlerinde balkon ve pencerelerine çıkan yurttaşlar 1 Mayıs’ı çaldıkları ıslık, söylediği türküler ve marşlarla kutladı.

Kayapınar ilçesinde yurttaşlar balkonlarına çıkarak slogan ve ışık söndürme etkinlikleriyle 1 Mayıs'ı kutladı. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle dışarıda kimse bulunmaz iken yaklaşık 15 dakika süren etkinliğe fırınlarda çalışan emekçiler caddeye çıkarak ıslıklarla destek verdi. Ayrıca yoldan geçen bir ambulansın uzun süre korna çalması dikkat çekti.

Merkez Ofis semtinde de 1 Mayıs kutlamaları yurttaşların havai fişek gösterisiyle kutlandı.

ÇUKUROVA

Adana, Mersin, Hatay ve Antalya'daki yurttaşlar, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın evlerden kutlanması çağrısına uyup, saat 21.00'de evlerinin pencere ile balkonlarına çıkarak, 1 Mayıs’ı alkış, ıslık ve marşlarla kutladı. Bazı yurttaşlar evlerinin balkonlarına "Yaşasın 1 Mayıs. Biji yek Gulan" pankartları astı. Kutlamalar sırasında yurttaşlar 1 Mayıs marşlarını çalıp, ışık söndürme eylemi yaptı.

Bazı yurttaşlar da keman ve saz çaldı. Kimi yurttaşlar da attıkları havai fişeklerle 1 Mayıs’ı kutladı. Hatay'ın Antakya ilçesinde de Halkevi üyeleri yasağa rağmen sokağa çıkıp, "Yaşasın devrim ve sosyalizm" ve "Yaşasın 1 Mayıs" sloganlarını atarak yürüdü.

EGE

İzmir’de gün içinde çalışanların iş yerlerinde yaptıkları 1 Mayıs kutlamaları akşam balkonlarda devam etti.

İzmir’in Buca, Konak,  Narlıdere, Göztepe,  Balçova başta olmak üzere birçok ilçe ve mahallelerinde kutlamalar yapıldı. Alkış ve ıslıklarla başlayan 1 Mayıs kutlamaları, marşlarla ve “Yaşasın 1 Mayıs, Biji Yek Gulan” sloganlarıyla devam etti.  Yurttaşların ışık söndürme eylemleri yaptığı etkinlikte, İzmir Halkevleri yöneticileri sokaklarda ellerinde megafonlarla sloganlar attı. Balkonlara çıkan bazı yurttaşlar enstrümanlarla marşlar çaldı.

Öte yandan Manisa, Aydın, Muğla, Denizli ve Balıkesir’de yurttaşlar balkonlarında alkış, ıslık ve marşlarla 1 Mayıs’ı kutladı. 

Editör: TE Bilisim