Dünya Kalp Federasyonu Tütün Uzmanları Grubu Başkanı Dr. Eduardo Bianco, kalp hastalığı olan sigara içenlere bırakma hizmeti vermeyen hekimlerin klinik uygulama hatası veya ihmal ile ilgili olarak değerlendirilebileceği konusunda uyarıyor.

Bianco ayrıca kardiyoloji derneklerini üyelerini sigarayı bırakma konusunda eğitmeye ve tütün kontrolü savunuculuk çabalarını teşvik etmeye ve hatta sürdürmeye çağırdı.

Bu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Salı günü PUNCH HealthWise'a sunulan bir yayında yer alıyordu .

Bülten, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Kalp Federasyonu ve Avustralya'daki Newcastle Üniversitesi üçlüsünden yeni bir brifing içeriyordu.

Her yıl 1,9 milyon insanın tütün kaynaklı kalp hastalığından öldüğünü gösterdi.

Raporun yazarları, bunun kalp hastalığından kaynaklanan tüm ölümlerin beşte birine eşit olduğunu belirtti.

Ancak yazarlar, sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre daha genç yaşta akut kardiyovasküler olay yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu vurgulayarak, tüm tütün kullanıcılarını kalp krizinden vazgeçmeye ve kalp krizinden kaçınmaya çağırdı.

Raporda, tütün kullanıcılarının derhal harekete geçip sigarayı bırakmaları durumunda, kalp hastalığı risklerinin sigara içmedikleri bir yıl sonra yüzde 50 azalacağı belirtildi.

“Tütün ve kardiyovasküler sağlıkla ilgili mevcut kanıt düzeyi ve sigarayı bırakmanın sağlık yararları göz önüne alındığında, kalp hastalığı olan hastalara bırakma hizmetlerinin sunulmaması, klinik uygulama hatası veya ihmal olarak kabul edilebilir.

Dünya Kalp Federasyonu Tütün Uzmanları Grubu Başkanı Dr. Eduardo Bianco, "Kardiyoloji dernekleri üyelerini sigarayı bırakma konusunda eğitmeli, ayrıca tütün kontrolü savunuculuk çabalarını teşvik etmeli ve hatta yürütmelidir" dedi.

Özet ayrıca, dumansız tütünün her yıl koroner kalp hastalığından yaklaşık 200.000 ölümden sorumlu olduğunu, e-sigaraların da tansiyonu yükselttiğini gösteriyor.

Ayrıca, yüksek tansiyon ve kalp hastalığının şiddetli COVID-19 riskini artırdığını da ekledi.

DSÖ Tütün İçermeyen Birimi Birim Başkanı Dr. Vinayak Prasad, “Hükümetlerin, halklarının sağlığını koruma ve tütün salgınını tersine çevirme sorumluluğu vardır.

"Topluluklarımızı dumansız hale getirmek, tütünle ilgili hastane kabullerinin sayısını azaltıyor ve bu, mevcut pandemi bağlamında her zamankinden daha önemli."

Dünya sağlık kurumu, tütün kontrolünün kalp hastalığını azaltmak için kilit bir unsur olduğunu söyledi.

"Hükümetler, tütün ürünleri üzerindeki vergiyi artırarak, tütün reklamlarını yasaklayarak ve insanların tütünden vazgeçmelerine yardımcı olacak hizmetler sunarak tütün kullanıcılarının sigarayı bırakmalarına yardımcı olabilir" dedi.

Editör: TE Bilisim