Herat kadınları çalışma hakkı nedeniyle Taliban'ı protesto etti.

Batıdaki Herat kentinde düzinelerce Afgan kadın, çalışma ve eğitim haklarını talep etmek için gösteri yaptı.

Perşembe günü protestoya katılan Mariam Ebram, El Cezire'ye, fiili Taliban hükümetinin kadınların çalışma hakkı konusundaki cevaplarının olmamasından dolayı hayal kırıklığıyla sokaklara çıktıklarını söyledi.

24 yaşındaki kadın, kendisine ve diğer kadınlara haftalarca işe gelmemelerinin söylendiğini ya da Afganistan'ın batısındaki en büyük şehirdeki ofislerine geldiklerinde geri çevrildiklerini söyledi.

Ebram, kendisinin ve diğer bir grup Herati kadınının, kadın haklarına ilişkin politikalarının net bir açıklamasını istemek için üst düzey Taliban yetkilileriyle görüştüklerini, ancak hiçbir zaman uygun bir cevap alamadıklarını söyledi.

Ebram, "Taliban'la her düzeyde ilişki kurmaya çalıştıktan haftalar sonra, kadınlar seslerini kamuoyuna duyurmaya karar verdiler" dedi.

Onlarla konuşmaya çalıştık ama 20 yıl önceki Taliban'dan başka kimsenin olmadığını gördük. Hiçbir değişiklik olmadı” dedi ve Taliban'ın 1996-2001 yılları arasında kadınların eğitimi ve istihdamının yasaklandığı önceki kuralına atıfta bulundu.

Geçen ay Afganistan'ı geri aldığından beri, Taliban liderliği, Afganlar katı bir yönetimin geri gelmesinden korktukları için kadınların çalışmasına ve eğitime devam etmesine izin vereceklerine dair güvence verdi.

Kadınların polis şefi ve bilgi ve kültür müdürü de dahil olmak üzere birçok Taliban lideriyle açıkça konuştuğunu söyledi, “İşgalciden kurtuldunuz, demokrasiyi söndürdünüz, ama onun yerine ne getireceksiniz ve bizim işimiz ne olacak? rol mü?”

'Yozlaşmış'

Ebram, Taliban'ın önceki hükümete yönelik eleştirilerini "yolsuz" olarak kabul ettiğini söyledi. Ancak El Cezire'ye verdiği demeçte, Taliban liderliğindeki yeni sistemin kadınlara neler sunacağını bilmek istediklerini söyledi.

Kıdemli Taliban lideri Sher Mohammad Abbas Stanikzai'nin yakın tarihli bir röportajında ​​​​onları sokaklara çıkmaya zorladığını söyledi. BBC Peştuca ile yakın tarihli bir röportajda Stanikzai, gelecekteki Taliban liderliğindeki bir hükümette kadınlara yer "olmayabilir" dedi.

Kadınların talepleri hakkında "Tek istediğimiz haklardır" diyen Ebram, "Kadınsız bir hükümet asla ayakta kalamaz" dedi.

Ancak, Taliban'ın kadınların hükümette ve Loya Jirga'da (ulusal meclisler) eşit temsiline izin vermesi halinde, kendisinin ve meslektaşlarının onları kabul edeceğini söyledi.

Son haftalarda, Taliban çalışan kadınlar hakkında karışık mesajlar gönderiyor. Ağustos ayı sonlarında grubun sözcüsü Zabihullah Mücahid, hükümetle çalışan kadınların sokaklarda ve ofislerde güvenliklerini sağlayana kadar evde kalmaları gerektiğini söyledi.

Ancak geçen hafta Taliban, Halk Sağlığı Bakanlığı'ndaki kadın işçileri işe dönmeye çağırdı.

Editör: TE Bilisim