Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı Günü (IDAHOBIT) münasebetiyle, BM sisteminin dört bir yanından liderler, tüm insanların şiddet ve ayrımcılıktan arınmış yaşayabileceği bir dünya çağrısında bulundu.

Gün, çeşitliliği kutlar ve lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel ve interseks (LGBTIQ+) kişilerin insan hakları konusunda farkındalığı artırır.

İhlaller devam ediyor

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, yaptığı  açıklamada , LGBTIQ+ insan hakları savunucularının zorlu çalışmaları sonucunda dünya çapında birçok olumlu değişikliğe rağmen, “yaygın ihlallerin devam ettiğini: cinayetler, işkence, cinsel şiddet, kriminalizasyon ve keyfi muamelelerin devam ettiğini hatırlattı. gözaltı”.

BM Nüfus Fonu'na ( UNFPA )  göre, tüm ülkelerin üçte birinden fazlası   hala eşcinsel ilişkileri suç sayıyor. Ve LGBTQI kişiler, tıbbi tedaviye veya gereksiz ameliyata zorlandıklarında bedensel özerklik hakkı da dahil olmak üzere, yasal korumalardan, temel sağlık hizmetlerinden, medeni ve insan haklarından mahrum bırakılıyor. 

Bizim vücutlarımız. Hayatlarımız. Haklarımız

Bu yılın teması  Bedenlerimiz. Hayatlarımız. Haklarımız. herkesin bedensel özerklik uygulayarak tam potansiyelini gerçekleştirme hakkına sahip olduğunu hatırlatmayı amaçlamaktadır, çünkü diğer insan haklarının üzerine inşa edildiği hak budur. 

Bayan Bachelet, “LGBTİQ+ kişilerinin, tıpkı herkes gibi, onurlarına eşit saygı gösterilmesine ve temel insan haklarının eşit şekilde korunmasına, korunmasına ve yerine getirilmesine eşit haklara sahip olduğunu” vurguladı.

LGBTIQ+ insan hakları savunucularının devam eden tacizi, ifade özgürlüğü, örgütlenme ve barışçıl toplanma özgürlüğü üzerindeki ayrımcı kısıtlamalar ve bazıları özel olarak transları hedef alan da dahil olmak üzere bazı ülkelerde önerilen yeni ayrımcı önlemler konusundaki endişeleri dile getiren Bayan Bachelet, Devletleri harekete geçmeye çağırdı. haklarını korumak için daha fazlasını yapmak için acilen.

'Suçlu muamelesi görüyor'

BM Kadınları , “farklı cinsel yönelimlere, cinsiyet kimliklerine, cinsiyet ifadelerine ve cinsiyet özelliklerine sahip tüm insanlarla” dayanışma içinde çağrıya seslerini ekledi.

Silahlı çatışmalar ve COVID-19 pandemisinin ve iklim değişikliğinin  devam eden etkileri adaletsizlikleri daha da körükledi.

“Geçen yıl boyunca, artan sayıda yasa ve politika, cinsiyet çeşitliliğini suç haline getirdi ve damgaladı. UN Women yaptığı açıklamada, düşük gelirli, genç, engelli, Siyahi, Yerli veya beyaz olmayan LGBTIQ+ kişiler için bedensel özerkliğe yönelik bu tür tehditler, diğer ayrımcılık ve ötekileştirme biçimleriyle birlikte yaşanmaktadır”   .

Son verilere göre,  yaklaşık iki milyar insan LGBTIQ+ kişilerin suçlu muamelesi gördüğü ortamlarda yaşıyor .

Ülkelerin sadece üçte biri insanları cinsel yönelime dayalı ayrımcılığa karşı koruyor; sadece onda biri transları cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılığa karşı korurken, 20'de birden azı interseksleri ayrımcılığa karşı koruyor. 

Kaçmak zorunda kaldı

BM mülteci dairesi başkanı Filippo Grandi de tarihi işaretleyerek  LGBTIQ+ için tehlikelerin altını çizdi  ve birçok ülke hala eşcinsel ilişkileri yasa dışı kabul ediyor.

Grandi, bazı ülkelerde eşcinsel çiftlerin ölüm cezasıyla bile karşı karşıya kalabilecekleri konusunda uyardı ve diğerlerinin çetelerden, topluluklarından ve hatta kendi ailelerinden “acı çeken veya şiddet görme riski altındaki kişileri korumayı reddettiğini veya koruyamadığını” belirtti.

BM ajansı şefi, “Bu gerçekle karşı karşıya kalan birçok LGBTIQ+ insanın kaçmaktan başka seçeneği yok” dedi.

“Yine de güvenlik bulmaya çalışsalar bile, genellikle şiddet veya cinsel istismar dahil olmak üzere risklerle karşı karşıya kalmaya devam ediyorlar. Ayrımcılık çoğu zaman LGBTIQ+ mültecilerinin geride bırakamayacakları bir şeydir – çoğu durumda yaşamak için güvenli bir yer, iş bulmak ve hatta bir doktora görünmek için engellerle karşılaşmaya devam ederken sınırların ötesinde onları takip eder”, diye devam etti Bay Grandi.

UNCHR, zorla yerinden edilmiş ve vatansız tüm LGBTIQ+ kişilerin özerkliğini, eylemliliğini ve haklarını koruma taahhüdünü iki katına çıkardı. 

Editör: TE Bilisim