Nobel ödülü sahipleri, bilim insanları, ünlüler ve dünyanın dört bir yanından vatandaşlar herkesin, her yerde erişebileceği bir halk aşısı talep ediyor:

Dünya liderlerine, ilaç şirketi CEO'larına ve Dünya Ticaret Örgütü üye ülkelerine:

Dünyadaki herkesin Covid-19 aşılarına, tedavilerine ve gerekli tıbbi malzemelere erişimini acilen sağlamanızı talep ediyoruz. Patentler askıya alınmalı, teknolojik bilgi ücretsiz ve açık olarak paylaşılmalı ve bu pandemi ortamında hiç bir şekilde vurgunculuğa izin verilmemeli. Hükümetler, bilim insanları ve ilaç şirketleri işbirliği yapmalı ve hiç kimsenin ihmal edilmemesi için kaynaklarını birleştirmelidir. Bu pandemi, her yerde bitmeden bitmiş sayılmayacak.

Kampanya hakkında daha fazla bilgi:

Covid aşıları milyonlarca kişinin hayatını kurtarabilir -- ama bir sorun var.

Aşıların sahibi dev ilaç şirketleri ve herkese yetecek kadar aşıyı hızla üretemiyorlar -- dünyanın en zengin ülkeleri daha şimdiden bu aşıların çoğunu satın alarak gelişmekte olan ülkeleri ciddi bir açıkla karşı karşıya bıraktı.

Ancak böyle olmak zorunda değil. Hükümetler bu ay tüm Covid-19 aşı patentlerinin askıya alınmasına ve bu sayede üretimin hızla ve ciddi oranda artmasına olanak sağlayacak  küresel bir plan üzerinde anlaşmaya varabilir.

Bunun gerçekleşmesini sağlayalım! Herkes için aşı talep eden bu acil çağrıya ismini ekle ve Nobel ödüllü Dr. Muhammad Yunus, George Clooney, Annie Lennox, Forest Whitaker, Sharon Stone ve dünyanın dört bir yanından yüz binlerce kişiye sen de katıl:

Patentler askıya alınmalı -- bu daha önce de yapılmıştı. 2001 yılında, yıllarca devam eden kamusal baskı sonucunda dünya ülkeleri HIV/Aids tedavisinde patentleri kaldırdı ve ilaçların ulaşılabilir, jenerik versiyonlarının yapılmasına izin vererek milyonlarca hayatı kurtardı. Aynı şeyi tekrar yapmalıyız.

Hindistan ve Güney Afrika, 100’den fazla ülkenin desteğiyle, Dünya Ticaret Örgütü’nde Covid aşıları ve tedavilerine ilişkin tüm patentlerin, pandemi sona erinceye kadar, geçici olarak askıya alınması için acil bir teklif sundular.

Hükümetler kısa süre içinde yine bir araya geliyor - bu acil teklifin geçmesine destek olmak için devasa bir halk desteği oluşturalım ve Covid tedavisini herkes için ulaşılabilir hale getirelim!

https://secure.avaaz.org/campaign/tr/peoples_vaccine_2021_loc/

Editör: TE Bilisim