Avrupa Sağlık ve Gıda Güvenliği Komiseri Stella Kyriakides arasındaki AB-DSÖ Stratejik Sağlık Diyaloğunda ve DSÖ Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Avrupa Komisyonu (AK) ve DSÖ, küresel sağlık güvenliği ve mimarisinde stratejik işbirliğini geliştirme konusunda anlaştılar.

Ayrıca, Avrupa Birliği'nin bu hafta başlattığı yeni Küresel Sağlık Stratejisi, Avrupa Sağlık Birliği ve 2022-2026 dönemi için DSÖ öncelikleri gibi önemli girişimlerin uygulanması konusunda da işbirliği yapacaklar.

Ortaklar, merkezinde DSÖ bulunan ve güçlü bir AB tarafından desteklenen güçlü bir çok taraflı sistemi daha da desteklemek için AB Küresel Sağlık Stratejisi tarafından çağrıldığı üzere ortak ilgi alanlarındaki çalışmalarını karşılıklı olarak güçlendireceklerdir.

Küresel sağlık güvenliğinin zorluklarını birlikte ele almak

Küresel sağlık güvenliğinin birçok önemli unsuru önümüzdeki iki yıl içinde tartışılacaktır. Bunlar, gelecekteki bir pandemi anlaşması ve değiştirilmiş Uluslararası Sağlık düzenlemeleri, kalıcı bir pandemi platformunun şekillendirilmesi, küresel sağlık sorunlarına üst düzey liderliğin katılımı ve küresel sağlığın finansmanı için halihazırda devam eden müzakereleri içerir.

AK ve DSÖ, COVID-19 salgınının derslerini dikkate alan ve dünya çapındaki vatandaşlar için kapsamlı sağlık güvenliği sağlayan etkili birçok taraflı sistemi şekillendirmek için bu tartışmalar boyunca yakın işbirliği yapacaktır.

“Vatandaşlarımız küresel sağlık güvenliğinde bir adım değişikliği bekliyor ve yeni AB Küresel Sağlık Stratejisi bu sürece katkımızdır. Sağlık tehditleriyle etkili bir şekilde mücadele etmek, merkezde ve AB'nin masada olduğu daha etkili, hesap verebilir ve sürdürülebilir şekilde finanse edilen bir DSÖ ile güçlü bir çok taraflı yönetişim gerektirir. Komisyon ile DSÖ arasında güçlendirilmiş stratejik işbirliği ve uyum, değişen dünyada herkes için daha iyi sağlık sağlamak için gerekli olacaktır.”

Diğer işbirliği alanları, sağlık ve dijital sağlığa yönelik sınır ötesi tehditleri içerir. Ortak çıkar alanlarında karşılıklı güçlendirme sağlamak için her iki taraf da Mayıs 2023'e kadar mevcut tüm ortak projeleri ve eylemleri gözden geçirecek ve daha fazla işbirliği alanı ve desteklenecek belirli projeler belirleyecek. Her iki taraf da durumu değerlendirmek, gelecekteki ortak çalışma hatlarını belirlemek ve gerektiğinde siyasi itici güç sağlamak için Haziran 2023'te bir araya gelecek.

“Daha sağlıklı bir Avrupa, daha güçlü ve daha müreffeh bir Avrupa demektir ve daha güçlü ve daha müreffeh bir Avrupa, daha güçlü ve daha müreffeh bir dünyadır. Daha sağlıklı, daha güvenli ve daha adil bir dünya için önümüzdeki yıllarda Avrupa Birliği ile işbirliğimizi artırmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.

Arka fon

Yeni AB Küresel Sağlık Stratejisi, 2030'a kadar uzanan AB sağlık politikaları için bir çerçeve sunuyor. Küresel sağlığı şekillendirmek için politika öncelikleri ve yol gösterici ilkeler belirliyor ve somut eylem hatları belirliyor. Komisyonun ne yapacağını ve 27 AB Üye Devletini ne yapmaya davet ettiğini, her biri kesinlikle kendi yetkileri ve kurumsal rolleri dahilinde özetliyor. Strateji, Avrupa'da ve ötesinde çok çeşitli kilit paydaşlarla yapılan geniş bir kamuoyu istişaresi sırasında alınan katkılara dayanmaktadır.

Editör: Haber Merkezi