Dünya iklime uyumlu bir geleceğe geçecekse, temiz enerjide yeni inovasyonlara ve bunların geniş ölçekte uygulanıp uygulanamayacağına pek çok şey yönelecektir. 

Bu, özellikle altyapılarını geliştiren ve benzeri görülmemiş bir ölçekte ve hızda ekonomik büyüme ve kentleşme geçiren , ancak yine de daha zengin ülkelerde bulunan teknolojik inovasyon desteğinden yoksun gelişen ekonomiler için özellikle kritiktir .

Bu gelişmekte olan ekonomilerden altısı - Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika ve Güney Afrika - 2019'da küresel CO₂ emisyonlarının % 40'ından fazlasını oluşturdu. Bu, ABD ve Avrupa kaynaklı toplam emisyonların 1,5 katı. 

Yine aynı zamanda Çin, Hindistan ve Brezilya , yenilenebilir elektrikte birinci, dördüncü ve altıncı en büyük üreticilerdi . Bu üç ülke - en büyük yükselen ekonomiler - şu anda çok önemli bir kavşak noktasındadır ve temiz enerji teknolojisinin geliştirilmesinde büyük yenilikçiler olma potansiyeliyle karşı karşıyadır.

Bir de yeni kağıt biz hızlı büyüyen ülkelerin kendi sürdürülebilir sistemler geliştirmek ama öğrenme ve küresel eğilimleri etkileme bilginin kaynağı sağlayabilir sadece nasıl araştırdı. Bunu, üç ülkedeki belirli temiz enerji başarı öykülerini araştırarak yaptık.

Hindistan'ın LED'lere kayda değer geçişi

Birincisi, Hindistan'ın ışık yayan diyot (LED) ampul pazarını sadece beş yıl içinde 130 kat genişletmesidir. LED ampuller, akkor ampuller, tüp ışıklar ve kompakt flüoresan ampullerden çok daha fazla enerji tasarrufu sağlar ve çok daha uzun ömürlüdür. Hindistan'da öncelikle konut aydınlatması ve sokak lambaları için kullanılmaktadır.

Hindistan'ın LED geçişinin her yıl 40 terawatt saatten (TWh) fazla elektrik tasarrufu sağladığı tahmin ediliyor - bu, yaklaşık olarak 37 milyon ortalama Hintli hane halkına veya tüm Danimarka'ya bir yıl boyunca güç sağlamak için yeterli . Üç yıl içinde ülke, küresel LED pazarının ihmal edilebilir bir payından  .

Çin'de güneş enerjisi yükseliyor

Güneş fotovoltaik (PV) hücrelerinin ve modüllerinin en büyük üreticisi ve pazarı haline gelen ve küresel üretimin% 69'unu oluşturan Çin'de eşit derecede dikkate değer bir geçiş yaşandı. Son 40 yılda, Çin'deki düşük maliyetli üretimin  güneş paneli maliyetleri  .

2014 ile 2018 arasında Çin, yaklaşık 158 gigawatt güneş PV ekledi - yaklaşık Brezilya'nın toplam enerji üretim kapasitesiyle aynı.

Brezilya'da biyoyakıtlar

Üçüncü bir başarı öyküsü, Brezilya'nın şeker kamışından yapılan etanol biyoyakıt için en büyük üretici, ihracatçı ve pazar haline gelmesinin uzun vadeli büyümesidir.

Etanolle çalışan araçlar, Brezilya'nın yeni otomobil satışlarındaki payını 1980'de% 30'dan 1985'te% 90'a çıkardı . 1990'larda etanol durgunlaştıktan sonra, herhangi bir benzin ve etanol karışımını kullanan esnek yakıtlı araçların piyasaya sürülmesiyle biyoyakıtlar yeniden canlandı. Payları, 2003'teki ihmal edilebilir düzeyden, sadece beş yıl sonra satılan yeni otomobillerin% 85'ine yükseldi ve o zamandan beri sabit kaldı.

Bazı çevresel ve sosyoekonomik etkiler vardır. Bunlar arasında şeker kamışı plantasyonları için ormansızlaşma, toprak erozyonu, hava ve su kirliliği ve büyük etanol üreticileri arasında arazi mülkiyetinin konsolidasyonu yer alıyor. Ancak , şeker kamışı etanol yakıtının mahsulden arabaya tüm yaşam döngüsüne baktığınızda, sera gazı emisyonları, benzin veya mısır etanolünden daha düşüktür.

Dünyanın geri kalanı için üç ders

Bu beklenmedik temiz enerji geçişlerine dayanarak, yükselen ekonomilerle ilgili üç görüş belirledik.

1. Kamu sektörü işletmeleri çok önemlidir

Her üç durumda da hükümetlerin sahip olduğu önemli öz sermayeye sahip işletmeler çok önemli bir rol oynadı. Hindistan'da, EESL adlı dört kamu sektörü kuruluşunun ortak girişimi, toplu olarak enerji verimli LED ampuller satın aldı, rekabetçi teklifleri kullanarak fiyatları düşürdü, ulusal pazarlama kampanyaları yürüttü ve ampulleri yeni dağıtım kanalları aracılığıyla müşterilere sattı.

Çin'de, kamu sektörü işletmeleri risk sermayesi yatırımları ve özel sektör güneş enerjisi girişimlerinin hızla büyümesini sağlayan krediler sağladı. Brezilya'da, önde gelen kamu petrol şirketi, değirmenlerden etanol satın alarak, depolama ve nakliye sağlayarak ve ülkenin en büyük yakıt pompası ağı aracılığıyla yakıt dağıtarak etanol üretimi ile tüketicinin satın alma noktası arasındaki boşluğu doldurdu.

2. Küresel ekonomide yerel seçimler

İkincisi, küresel ekonomi ile yerel teknoloji tercihleri ​​arasındaki tamamlayıcı bağları güçlendirme ihtiyacıdır. Örneğin, Hindistan, toplu tedarik ve ampul dağıtım politikaları Çin'in büyük ölçekli düşük maliyetli LED üretimine erişimi tamamladığı için LED pazarını hızlandırmayı başardı. Aynı şekilde, Çin'in ihracata yönelik yüksek teknolojili üretime erken yerel desteği, Almanya'daki güneş pillerine yönelik artan talebi tamamladı.

3. Akademi ve endüstriyi birleştiren Ar-Ge

Son olarak, sanayi ve üniversiteler ile kamu sektörü araştırma kurumları arasındaki ilişki esastır. Örneğin Brezilya, yalnızca devlet tarafından finanse edilen " Şeker Kamışı Genom Projesi " de dahil olmak üzere kamu sektörü araştırma enstitüleri ve sanayi arasındaki güçlü bağlar nedeniyle etanolün benzinle maliyet açısından rekabet etmesini sağlayacak teknolojiyi geliştirebilir .

Analizimiz, gelişmekte olan ekonomilerin teknolojik ve ekonomik olarak dezavantajlı bir konumdan başlayıp temiz enerji teknolojilerine geçişi başarıyla hızlandırmasının mümkün olduğunu gösteriyor. Bu dersler iyi haber çünkü bu çabadaki başarı veya başarısızlık herkes için uzun vadeli enerji ve iklim sonuçları doğuracaktır.

  1. Radhika KhoslaSenior Researcher at the Smith School of Enterprise and the Environment, University of Oxford, University of Oxford
  2. Ajinkya Shrish KamatPostdoctoral Associate, Institute for Data, Systems, and Society, Massachusetts Institute of Technology
  3. Venkatesh NarayanamurtiBenjamin Peirce Professor of Technology and Public Policy, Harvard University
Editör: TE Bilisim