Hindistan'ın geniş kesimleri, şiddetli muson yağmurlarının ardından ölümcül sel ve toprak kaymalarıyla mücadele ediyor, bu uçsuz bucaksız ülkenin iklim değişikliğinin ön saflarında nasıl yer aldığını gösteren en son örnek.

Yalnızca bu yılın ilk yedi ayında, 1,3 milyarlık yoksul ulus, iki kasırga, Himalayalar'da ölümcül bir buzul çöküşü, bunaltıcı bir sıcak hava dalgası ve öldürücü seller yaşadı.

- Eriyen buzullar -

Şubat ayında, vahşi bir ani sel, uzak bir Hint Himalaya vadisinden aşağı indi, evleri, bir hidroelektrik santrali ve yaklaşık 200 kişiyi süpürdü. Sadece 60 ceset bulundu.

Uzmanlar, bunun nedeninin, dağlarda yüksekten kopan 15 futbol sahası uzunluğunda ve beşi çapında büyük bir buzul yığını olduğuna inanıyor.

Bölgeyi araştıran bir buzulbilimci, AFP'ye felaketin "açıkça iklim değişikliğinin bir yansıması ve kendi içinde geleceğimizin bir hikayesi" olduğunu söyledi.

Hint Himalayalarında, küresel sıcaklıklar arttıkça yaklaşık 10.000 buzul her on yılda 30 ila 60 metre (100 ila 200 fit) oranında geri çekilmektedir.

2013 yılında aynı bölgede meydana gelen sel baskınında 6.000 kişi hayatını kaybetmişti.

- Daha fazla siklon -

Kuzey Hint Okyanusu'nda siklonlar nadir görülen bir manzara değil, ancak bilim adamları deniz sıcaklıkları yükseldikçe daha sık ve şiddetli hale geldiklerini söylüyorlar.

Mayıs ayında Tauktae Siklonu, Hindistan'ın batısında, Mumbai açıklarında petrol kuyularında çalışan düzinelerce de dahil olmak üzere 155 can aldı. Birkaç on yıl içinde bölgeyi vuran en şiddetli fırtınaydı.

Sadece bir hafta sonra, ikinci kategorideki bir kasırgaya eşdeğer rüzgarlarla Yaas, en az dokuz kişiyi öldürdü ve doğuda 1,5 milyondan fazla kişiyi tahliye etmeye zorladı.

Çift katlı otobüs yüksekliğindeki dalgalarla yüzbinler evini kaybetti. Hayatta kalanlardan biri, "Evimi, her şeyi kaybettim" dedi.

- Gittikçe daha sıcak -

Hindistan'ın ortalama sıcaklığı 20. yüzyılın başı ile 2018 arasında 0,7 santigrat derece (1,3 Fahrenhayt derece) arttı. Yakın tarihli bir hükümet raporuna göre, 2100 yılına kadar 4,4 derece daha artacak.

Temmuz ayının başlarında, kuzey Hindistan'daki son sıcak hava dalgasında on milyonlarca insan cızırdadı.

Hindistan'ın hava durumu departmanı, son on yılda neredeyse her yıl sıcaklıkların bazen 50 santigrat dereceye (122 derece Fahrenheit) ulaştığı bir sıcak hava dalgası ilan etti.

Hindustan Times gazetesi, üst düzey meteorologlara göre, Hindistan'da 1971'den bu yana sıcak hava dalgalarının 17.000'den fazla cana mal olduğunu bildirdi.

Şu anda Hindistan'daki hanelerin yalnızca yüzde beşinde klima varken, bu oran Amerika Birleşik Devletleri'nde yüzde 90 ve Çin'de yüzde 60'tır.

Ancak pazarın önümüzdeki yıllarda patlama yapması ve halihazırda dünyanın en büyük üçüncü karbon yayıcısı olan ülkede enerji tüketimini artırması bekleniyor.

- Muson selleri -

Şiddetli yağmurlar son birkaç gün içinde Hindistan'ın batı kıyılarını vurarak toprak kaymalarını ve bir çamur selini tetikleyerek 75'ten fazla ölü ve düzinelerce kayıp bıraktı.

Yamaç tatil beldesi Mahabaleshwar'ın 24 saatlik bir sürede yaklaşık 60 santimetre (23 inç) yağmur gördüğü bildirildi, bu rekor.

Başbakan, komşu tatil beldesi Goa'nın on yıllardır en kötü sel felaketi altında olduğunu söyledi.

Hindistan'ın hain muson mevsiminde sel ve toprak kaymaları yaygındır, bu da genellikle kötü inşa edilmiş binaların günlerce süren kesintisiz yağmurdan sonra büküldüğünü görür.

Ancak Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü'nün Nisan ayında yayınladığı bir rapora göre, iklim değişikliği musonu daha da güçlendiriyor.

Rapor, dünya nüfusunun yaklaşık beşte birini etkileyen gıda, çiftçilik ve ekonomi için potansiyel olarak ciddi sonuçlar konusunda uyardı.

- Yıldırım -

Haziran'dan Eylül'e kadar süren muson, göklerden de tehlike getiriyor. 2019 yılında yıldırım çarpmaları yaklaşık 3.000 kişiyi öldürdü.

Bu ayın başlarında, Rajasthan'daki tarihi bir kalede fırtına izleyen ve selfie çeken bir düzine kişi de dahil olmak üzere 76 kişi öldü.

Ancak bilim adamları, iklim değişikliğinin yıldırımı daha sık hale getirebileceğini söylüyor. Yakın tarihli bir araştırma, grevlerin geçen yıl yüzde 34 arttığını söyledi.

Ve bu sadece insanlar değil. Mayıs ayında Assam'da en az 18 filin ölümünden yıldırım sorumlu tutulmuştu.

Editör: TE Bilisim