YENİ DELHI - Hindistan, militanların otuz yıldır bağımsızlık için savaştığı Keşmir'in Müslüman çoğunluklu topraklarında yapılan anayasa değişiklikleri hakkındaki endişelerini dile getirdikleri için BM hakları uzmanlarını eleştirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Anurag Srivastava, iki özel raportörün azınlık sorunları ve din veya inanç özgürlüğü konusunda Perşembe günü yayınladıkları açıklamada tarafsızlığının sorgulanması çağrısında bulundu.

Özel raportörler yaptıkları açıklamada, Hindistan hükümetinin geçen yıl Jammu ve Keşmir eyaletinin özerkliğini sona erdirme ve yeni yasalar çıkarma kararının Müslümanların siyasi katılımını engelleyebileceğini söylediler.

Müslümanlar ve diğer azınlık gruplarının da istihdam ve arazi mülkiyeti gibi konularda kaybettiklerini söylediler.

Srivastava, Jammu ve Keşmir'in Hindistan'ın ayrılmaz bir parçası olduğunu ve statüsünde yapılan değişikliklerin parlamento tarafından yürürlüğe konduğunu söyledi. Değişikliklerden biri, Hindistan'ın geri kalanında yürürlükte olan yasaların Keşmir halkı için geçerli olması ve onlara Hindistan'ın geri kalanıyla aynı yasal haklara izin vermesi olduğunu söyledi.

Srivastava Perşembe gecesi geç saatlerde yaptığı açıklamada, "Bu basın bülteni, SR'lerin (özel raportörler) İnsan Hakları Konseyi tarafından uymakla görevlendirildiği daha geniş tarafsızlık ve tarafsızlık ilkelerini sorgulamaktadır." Dedi.

Özel raportörlerin açıklamasının Hindistan'ın Keşmir'de uluslararası diplomatlara ev sahipliği yaptığı sırada yayınlandığını söyledi. Yetkililer, ziyaretin bölgenin özel statüsünden çıkarılmasından bir yıl sonra normalliği geri getirme çabalarını gösterme amaçlı olduğunu söylediler.

Başbakan Narendra Modi hükümeti, bölgeyi Hindistan'ın geri kalanıyla tam olarak bütünleştirmeye ve daha hızlı ekonomik büyümeye açmaya çalışmak için Keşmir'in özel statüsünü iptal ettiğini söyledi.

Polis şefi Vijay Kumar, Keşmir'de Cuma günü yaşanan yeni şiddet olaylarında, güvenlik güçlerinin Keşmir'in güneyindeki bir köyde düzenlenen bir baskında üç militanı öldürmesinden saatler sonra, militanların ana Srinagar kentinde iki ayrı saldırıda üç polisi öldürdüğünü söyledi.

1989'da Yeni Delhi'ye karşı başlayan Keşmir ayaklanmasında 50.000'den fazla insan öldürüldü.

Pakistan, Hindistan'ın Keşmir üzerindeki egemenliğini reddediyor ve toprakları üzerinde Hindistan ile iki kez savaşa girdi.

BM uzmanları, Jammu ve Keşmir'in azınlıkların haklarına zarar verme riskini değiştirdiğini söylüyor

CENEVRE (18 Şubat 2021) - BM insan hakları uzmanları, Hindistan'ın Jammu ve Keşmir'in özerkliğini sona erdirme ve yeni yasalar çıkarma kararının ülkedeki Müslüman ve diğer azınlıkların önceki siyasi katılım düzeyini kısıtlayabileceği ve ayrıca onlara karşı potansiyel olarak ayrımcılık yapabileceğinden endişe duyuyorlar.

Jammu ve Keşmir eyaleti, halkının etnik, dilsel ve dini kimliklerine saygı duymak için belirli özerklik garantileriyle kurulmuştur. Aynı zamanda Hindistan'da Müslüman çoğunluğa sahip tek eyaleti. 5 Ağustos 2019'da Hükümet, tek taraflı olarak ve istişare olmaksızın Jammu ve Keşmir'in anayasal özel statüsünü iptal etti ve Mayıs 2020'de, bölgeden olanlara verilen korumaları kaldıran sözde Yerleşim Kuralları'nı kabul etti. Arazi yasalarında sonradan yapılan değişiklikler bu korumaları daha da aşındırıyor.

Özel Raportör Fernand de Varennes ve din veya inanç özgürlüğü Özel Raportörü Ahmed Shaheed, “Özerklik kaybı ve Yeni Delhi'de Hükümet tarafından doğrudan yönetimin dayatılması, Jammu ve Keşmir halkının artık kendi hükümetlerine sahip olmadıklarını ve azınlıklar haklarının korunmasını sağlamak için bölgedeki yasaları düzenleme veya değiştirme yetkilerini kaybettiklerini gösteriyor” dedi.

Uzmanlar, "Cemmu ve Keşmir dışından geliyormuş gibi görünen ikametgah sertifikaları için başarılı başvuruların sayısı, dilsel, dini ve etnik temelde demografik değişimin halihazırda sürmekte olduğu endişelerini artırıyor" dedi. 

Yeni yasa, Müslüman Keşmir, Dogri, Gojri, Pahari, Sih, Ladhaki ve diğer yerleşik azınlıklara mülk satın alma, toprak sahibi olma ve belirli devlet işlerine erişme hakları veren önceki yasaları geçersiz kılıyor. 

Uzmanlar, "Bu yasal değişiklikler, eski Jammu ve Keşmir eyaleti dışından gelen insanların bölgeye yerleşmelerine, bölgenin demografisini değiştirmelerine ve azınlıkların insan haklarını etkili bir şekilde kullanma becerilerini zayıflatmaya yönelik bir yol açma potansiyeline sahip olabilir "dedi. 

Hindistan Hükümeti'ni, Cammu ve Keşmir halkının ekonomik, sosyal ve kültürel haklarının korunmasını ve siyasi görüşlerini ifade edebilmelerini ve kendilerini etkileyen konulara anlamlı bir şekilde katılabilmelerini sağlamaya çağırdılar.

Uzmanlar bu konuda Hükümet ile temas halindedir.

Uzmanlar: Fernand de Varennes , Azınlık sorunları üzerine Özel Raportör ve; Ahmed Shaheed, Din veya inanç özgürlüğü Özel Raportörü . 

Editör: TE Bilisim