Küresel Açlık Endeksi, küresel, bölgesel ve ulusal düzeylerde açlığı kapsamlı bir şekilde ölçmek ve izlemek için bir araçtır.

Küresel Açlık Endeksinde ki Çarpıcı Değerlendirmeler

Çok fazla insan açlıktan ve yetersiz beslenmeden muzdarip: yaklaşık 690 milyon insan yetersiz besleniyor; 144 milyon çocuk, kronik yetersiz beslenmenin bir işareti olan bodurluktan muzdariptir; 47 milyon çocuk, akut yetersiz beslenmenin bir işareti olan aşırı zayıflıktan muzdariptir; ve 2018'de 5,3 milyon çocuk, çoğu durumda yetersiz beslenme nedeniyle beşinci yaş günlerinden önce öldü.

2020 Küresel Açlık Endeksi'ne göre dünya çapında açlık ılımlı bir seviyede. Bu ortalamanın altında belirli bölgeler, ülkeler ve topluluklardaki büyük zorluklar yatmaktadır.

Afrika'nın Güneyi Sahra ve Güney Asya, sırasıyla 27,8 ve 26,0'lık 2020 GHI puanları ile dünya bölgeleri arasında en yüksek açlık ve yetersiz beslenme seviyelerine sahip - her ikisi de ciddi kabul ediliyor.

2020 GHI puanlarına göre, 3 ülkede endişe verici düzeyde açlık var - Çad, Doğu Timor ve Madagaskar. Geçici sınıflandırmalara göre açlığın 8 ülkede de - Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Komorlar, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Somali, Güney Sudan, Suriye ve Yemen - endişe verici olduğu düşünülmektedir ( bkz Kutu 1.3 ).

Dünya, kısaca Sıfır Açlık olarak bilinen ikinci Sürdürülebilir Kalkınma Hedefini 2030 yılına kadar gerçekleştirme yolunda değil. Mevcut hızda, yaklaşık 37 ülke, 2030 yılına kadar GHI Şiddet Ölçeği tarafından tanımlanan düşük açlığa bile ulaşamayacak.

Verilerin 2030 tahminlerini hesaplamak için yetersiz olduğu başka ülkeler de bu hedefin altında kalabilir. Dahası, bu tahminler, yakın vadede açlığı ve yetersiz beslenmeyi kötüleştirebilecek ve ülkelerin gelecekteki yörüngelerini etkileyebilecek COVID-19 salgınının etkilerini hesaba katmıyor.

Ülkeler sınırları içinde, bir dizi farklı açlık göstergesinde ve zenginlik, konum, etnik köken ve cinsiyet gibi çeşitli çizgilerde geniş eşitsizlikler göstermektedir.

https://www.globalhungerindex.org/results.html

Hindistan, Küresel Açlık Endeksi (GHI) 2020'de 107 ülke arasında 94. sırada

Hindistan, Küresel Açlık Endeksi (GHI) 2020'de 107 ülke arasında 94. sırada yer alıyor ve uzmanların yetersiz uygulama süreçlerini ve yetersiz beslenmeyle mücadelede etkili izleme eksikliğini ve düşük sıralamanın gerisindeki büyük devletlerin zayıf performansını sorumlu tuttuğu ciddi açlık kategorisindedir.

Rapora göre, Hindistan nüfusunun % 14'ü yetersiz besleniyor. Ayrıca, ülkenin beş yaşın altındaki çocuklar arasında % 37.4 bodurluk oranı ve % 17.3'lük bir israf oranı kaydettiğini gösterdi. Beş yaş altı ölüm oranı % 3,7 olarak gerçekleşti.

GHI skorları dört bileşenli göstergenin değerlerine dayanmaktadır: yetersiz beslenme (yetersiz kalori alımı olan nüfusun payı), çocuk kaybı (boylarına göre düşük kilolu, akut yetersiz beslenmeyi yansıtan beş yaş altı çocukların oranı), çocuk bodurluğu (pay yaşlarına göre boyu düşük olan, kronik yetersiz beslenmeyi yansıtan beş yaşın altındaki çocukların ve çocuk ölümlerinin (kısmen yetersiz beslenme ve sağlıksız ortamların ölümcül karışımını yansıtan beş yaşın altındaki çocukların ölüm oranı).

Dört göstergenin değerlerine dayalı olarak GHI, 0'ın mümkün olan en iyi puan (açlık yok) ve 100'ün en kötü olduğu 100 puanlık bir ölçekte açlığı belirler. Her ülkenin GHI skoru, önem derecesine göre düşükten son derece endişe verici seviyeye kadar sınıflandırılır.

2020 GHI raporu için veriler 132 ülke için değerlendirildi. Bunlardan 107 ülke için 2020 GHI puanlarını hesaplamak ve sıralamak için yeterli veri vardı (karşılaştırma yoluyla, veri kullanılabilirliği 2019 raporunda 117 ülkenin sıralamasına izin verildi). 25 ülke için, veri eksikliği nedeniyle bireysel puanlar hesaplanamadı ve dereceler belirlenemedi.

Editör: TE Bilisim