On bir yaşında bir çocuğun ölümü, koronavirüs pandemisiyle mücadele eden dünyanın en kalabalık ikinci ulusu için yeni bir riskin altını çiziyor.

Sağlık bakanlığı, Hindistan'ın bu ayın başlarında hastalığa yenik düşen 11 yaşındaki bir çocuğun kuş gribinden ilk insan ölümünü araştırdığını söyledi.

Çocuk, 2 Temmuz'da Yeni Delhi'nin önde gelen Tüm Hindistan Tıp Bilimleri Enstitüsü'ne kabul edildi. Çarşamba günü geç saatlerde bir hükümet açıklamasına göre, çocuk çoklu organ yetmezliğinden sonra Salı günü öldü.

Açıklamada, hastayı ve çocuğun ailesini tedavi eden sağlık çalışanlarının tecrit altında tutulduğu ve yetkililerin temaslı takibi başlattığı belirtildi.

Çocuğun Hindistan'ın kuzeyindeki memleketi Haryana'da, Hayvancılık Departmanı şüpheli bir kuş gribi vakası bulamadığını, ancak sürveyansı artırdığını söyledi.

Sağlık bakanlığı, genom dizilimi ve virüs izolasyonunun devam ettiğini ve epidemiyolojik bir araştırmanın başlatıldığını söyledi.

AFP haber ajansının Perşembe günü yaptığı bir rapora göre, çocuk başkent Yeni Delhi'nin eteklerinde Gurgaon'da yaşıyordu ve ayrıca lösemi ve zatürreden muzdaripti.

H5N1 türünün kuş gribi virüsünden ölümü, 31 milyondan fazla insanı enfekte eden ve 400.000'den fazla insanı öldüren koronavirüs pandemisiyle mücadele eden dünyanın en kalabalık ikinci ulusu için potansiyel yeni bir riski vurgulamaktadır.

Hindistan, son 20 yılda kümes hayvanlarında yarım düzineden fazla kuş gribi salgını gördü ve bunların tümü kontrol altına alındı ​​ve ülkede daha önce bildirilen hiçbir insan vakası olmadı.

Kuş gribi esas olarak kuşlarda ve kümes hayvanlarında görülür. 2008 yılında Hindistan'da milyonlarca kümes hayvanı itlaf edildi.

Ancak insanlar arasında bulaşma vakaları son derece nadirdir.

H5N1 ilk olarak 1997'de patlak verdi, ardından 2003 ile 2011 arasında yayıldı, H7N9 ise ilk olarak 2013'te tespit edildi.

İlk olarak 2013'te bulunan iki kuş gribi türü, H5N1 ve H7N9, Asya'da enfekte kuşlar yoluyla insan kontaminasyonuna yol açtı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre H7N9, 2013'ten bu yana 1.668 kişiye bulaştı ve 616 kişiyi öldürdü.

Hindistan örneğinde bakanlık, virüsün H5Nx alt tipine ait olduğunu ve son derece tehlikeli suşlara dönüştüklerini kanıtladıkları için endişe verici olarak kabul edildiğini söyledi.

Geçen ay Çin, insandaki ilk kuş gribi vakasını ortaya çıkardı ve Şubat ayında Rusya, bir kümes hayvanı fabrikasındaki işçiler arasında hastalığı tespit etti.

Editör: TE Bilisim