BARNALA, Hindistan - Pazar günü Hindistan'ın kuzey Pencap eyaletinde 100.000'den fazla çiftçi ve çiftlik işçisi, sendika liderlerinin 27 Şubat'ta destekçileri başkent Yeni Delhi'nin dışında toplanmaya çağırdığı yeni çiftlik yasalarına karşı bir güç gösterisi için bir araya geldi.

On binlerce Hintli yetiştirici, kendilerine zarar vereceğini ve büyük şirketlere fayda sağlayacağını söyledikleri üç reform yasasının yürürlükten kaldırılmasını talep ederek yaklaşık üç aydır Delhi dışında kamp kurdular.

Geçtiğimiz Eylül ayında yasaları yürürlüğe koyan Başbakan Narendra Modi hükümeti yasaları ertelemeyi teklif etti ancak yasaların çiftçilerin daha iyi fiyatlar elde etmesine yardımcı olacağını savunarak yasaları terk etmeyi reddetti.

Her iki taraf da birkaç tur müzakere turu için bir araya geldi ancak ilerleme kaydedemedi ve çiftçi sendikaları yasalar geri alınana kadar protestoları sürdürme sözü verdiler.

Pazar günü Punjab'da bir kasaba olan Barnala'daki bir tahıl pazarında düzenlenen mitingde sendika liderleri, kuzey eyaletinin dört bir yanından çiftçileri ve çiftlik işçilerini seferber etme ve bu ayın sonlarında Delhi dışındaki bir protesto alanına taşınmayı planladılar.

“Buraya Pencap'ın çiftçilerinin Delhi'deki hareketten haberdar olması için geldik. Önde gelen çiftçi lideri Joginder Ugrahan Reuters'e verdiği demeçte, onlara orada neler olduğunu ve bundan sonra ne olacağını anlatmaya geldik ”dedi.

Aralarında on binlerce kadının da bulunduğu bir taraftar denizi, günün erken saatlerinde Barnala'da otobüs, traktör, römork ve arabalara binerek toplanmaya başladı. Yerel polis, sonunda yasalara karşı en büyük mitinglerden birini oluşturan 120.000 ila 130.000 arasında bir kalabalığın toplandığını tahmin ediyor.

Yeni Delhi'de, Modi'nin iktidardaki Bharatiya Janata Partisi'nden üst düzey bir yetkili muhalefet partilerini ajitasyonu uzatmaya çalışmakla suçladı, ancak hükümetin daha fazla görüşmeye açık olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim