Yeni Delhi: AIIMS başkanı Dr Randeep Guleria, bu sabah NDTV'ye haftalarca süren katı kısıtlamaların ardından ülkenin bazı bölgelerinde kilitlerin açılmasının ortasında, Hindistan'da üçüncü bir Covid dalgasının "kaçınılmaz" olduğunu ve önümüzdeki altı ila sekiz hafta içinde ülkeyi vurabileceğini söyledi. Ülkenin ana sorununun büyük bir nüfusu aşılamak olduğunu ve Covishield için doz boşluklarındaki artışın daha fazla insanı kapsayacak koruma sağlamak için "kötü bir yaklaşım olmayabilir" diye açıkladı.

Dr Guleria, COVID-19'un Delta varyantından gelişen yeni Delta-plus varyantı hakkında konuşurken, virüsün mutasyonunu daha fazla incelemek için Hindistan'ın Covid ile mücadelesinde yeni bir sınırın geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

"Kilidi açmaya başladığımız için yine Covid'e uygun davranış eksikliği var. Birinci ve ikinci dalga arasında olanlardan ders almışa benzemiyoruz. Yine kalabalıklar artıyor... insanlar toplanıyor. Bu Vaka sayısının ulusal düzeyde artmaya başlaması biraz zaman alacak ama önümüzdeki altı ila sekiz hafta içinde olabilir... biraz daha uzun olabilir" dedi. "Her şey, Covid'e uygun davranış ve kalabalıkları önleme açısından nasıl ilerlediğimize bağlı" diye ekledi.

Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 5'i şimdiye kadar iki doz aşı ile aşılandı. Hükümet, bu yıl sonuna kadar ülkedeki 130 milyonu aşkın insandan 108 milyonunu aşılamayı hedefliyor. 

"Asıl zorluk bu. Yeni bir dalga genellikle üç aya kadar sürebilir, ancak çeşitli faktörlere bağlı olarak çok daha az zaman alabilir. Covid'e uygun davranışın yanı sıra sıkı bir gözetim sağlamamız gerekiyor. AIIMS şefi, dışarıdan gelen ve burada geliştirilen yeni varyant vaka sayısında büyük bir artışa yol açtı. Virüsün mutasyona uğramaya devam edeceğini biliyoruz. Sıcak noktalarda agresif gözetim gerekli" dedi.

"Ülkenin herhangi bir yerinde, bir artışa ve pozitiflik oranında yüzde 5'in üzerinde bir artışa tanık olan herhangi bir yerde mini karantina gerekli olacak. Aşılanmadıkça, önümüzdeki aylarda savunmasız olacağız" diye vurguladı. "Test etme, izleme ve tedavi etme", sıcak noktalarda odak noktası olmalıdır.

Dr Guleria, "Kilidi açarken, kademeli bir şekilde yapılması gereken insan davranışını hesaba katmalıyız" dedi.

Delta varyantının şu anda üçüncü bir dalgayla karşı karşıya olan Birleşik Krallık'ta yayılmasıyla ilgili olarak, "Virüs hala mutasyona uğruyor, dikkatli olmamız gerekiyor" dedi. 

Haber ajansı PTI'nin bildirdiğine göre, ilk olarak Hindistan'da tanımlanan son derece bulaşıcı varyant şimdi İngiltere'deki tüm COVID-19 vakalarının yüzde 99'unu oluşturuyor.

Dr Guleria, yeni dalgalar arasındaki farkın kısaldığını ve bunun "endişe verici" olduğunu söyledi.

AIIMS şefi, "İlk dalga sırasında virüs o kadar hızlı yayılmıyordu... ikinci dalga sırasında her şey değişti ve virüs çok daha bulaşıcı hale geldi. Yayılan Delta varyantı şimdi çok daha bulaşıcı. Daha hızlı yayılma muhtemel," dedi.

Zayıflatıcı bir ikinci dalga, Hindistan'ın çeşitli yerlerinde hastane yatakları ve tıbbi malzeme sıkıntısına yol açmıştı. Sosyal medyadaki SOS mesajları, birçok ülkenin yardıma gelmesiyle dünyanın dikkatini çekmişti. Birkaç eyalet, haftalarca süren katı kısıtlamaların ardından kısıtlamaları hafifletti; ancak üçüncü dalgaya karşı hazırlıklar sürüyor.

Maharashtra'da uzmanlar şimdi zirvede, virüsün üçüncü dalgasının şu anda yaklaşık 1.4 lakh hastası olan eyalette 8 lakh aktif vakaya neden olabileceği konusunda uyardılar. 

"Vaka sayısında büyük bir artış olduğunda, yatak kıtlığı takip eder. Strateji çok yönlü olmalıdır - yeni vakaların artmadığından emin olmalıyız. Küresel olarak herhangi bir sağlık sistemi benzeri görülmemiş artışla çökme eğiliminde olacaktır. enfeksiyonlarda," diye vurguladı Dr Guleria bugün.

Hindistan'ın, ülkenin büyük ölçüde bağımlı olduğu bir aşı olan iki doz Covishied arasındaki 12-16 haftalık boşluğu yeniden düşünmesi gerekiyor mu? AIIMS başkanı, "Hiçbir şey yazılı değil. Yeni stratejilere bakmamız gerekecek. Ancak bu kararı almak için güçlü verilere ihtiyacımız var" dedi.

Kararın bilim tarafından yönlendirilmesi ve eksiklik olmaması gerektiğini öne sürdü.

Editör: TE Bilisim