ABD'li bir araştırma grubu Salı günü yaptığı açıklamada, Hindistan'ın koronavirüs ölüm oranının yetkililer tarafından bildirilen yaklaşık 415.000 ölümden 10 kat daha fazla olduğunu ve muhtemelen ülkenin bağımsızlıktan bu yana ülkenin en kötü insani felaketi olduğunu söyledi.

Küresel Kalkınma Merkezi araştırmasının tahmini, Nisan ve Mayıs aylarında Delta varyantının kısmen körüklediği yıkıcı bir dalgalanmadan ortaya çıkan 1,3 milyar insanın yaşadığı Güney Asya ülkesindeki katliam için şimdiye kadarki en yüksek rakam.

Pandeminin başlangıcından bu yıl haziran ayına kadar olan verileri analiz eden çalışma, 3.4 milyon ila 4.7 milyon arasında insanın virüsten öldüğünü ileri sürdü.

Araştırmacılar, "Gerçek ölümlerin yüzbinlerce değil, birkaç milyonda olması muhtemeldir, bu da Hindistan'ın bölünme ve bağımsızlıktan bu yana tartışmasız en kötü insanlık trajedisi olmasını sağlıyor" dedi.

Hindistan'ın 414.000'in biraz üzerindeki resmi ölüm oranı, ABD'nin 609.000 ölümünün ve Brezilya'nın 542.000'inin ardından dünyanın üçüncü en yüksek oranıdır.

Uzmanlar, kasıtlı yanlış bilgilendirmeden ziyade stresli sağlık hizmetini suçlayarak aylardır Hindistan'ın geçiş ücretine şüpheyle yaklaşıyorlar.

Birkaç Hint eyaleti, son haftalarda virüs geçiş ücretlerini revize ederek binlerce "birikmiş" ölüm ekledi.

Merkezin raporu, kriz öncesi rakamlarla karşılaştırıldığında ölen fazladan insan sayısı olan "fazla ölüm" tahminine dayanıyordu.

Eski bir hükümet baş ekonomi danışmanı olan Arvind Subramanian'ın da dahil olduğu yazarlar, bunu kısmen bazı eyaletlerdeki ölüm kayıtlarını ve yinelenen bir ulusal ekonomik çalışmayı analiz ederek yaptılar.

Harvard Üniversitesi uzmanını da içeren araştırmacılar, ölüm oranını istatistiksel güvenle tahmin etmenin zor olduğunu kabul ettiler.#fotoğraf1

"(Ancak) tüm tahminler, pandemiden ölenlerin sayısının resmi sayımdan daha büyük bir büyüklük sırası olacağını gösteriyor" dediler.

- 'Spekülatif' -

Fransa'nın Kalkınma Araştırma Enstitüsü'nde Hint demografisi uzmanı olan Christophe Guilmoto, bu ay ölü sayısının Mayıs ayı sonuna kadar 2,2 milyona yaklaştığını tahmin ediyor.

Hindistan'ın milyon başına ölüm oranı dünya ortalamasının neredeyse yarısıydı ve Guilmoto, "böylesine düşük bir rakam, ülke genelinde çoğu Hintli aileyi vuran bir krizin görünür ciddiyeti ile çelişiyor" dedi.

Guilmoto'nun ekibi, yedi kişiden yalnızca bir koronavirüs ölümünün kaydedildiği sonucuna vardı.#foto2

ABD merkezli Sağlık Metrikleri ve Değerlendirme Enstitüsü'nün bir modeli, Covid ücretinin 1,25 milyondan fazla olabileceğini tahmin ediyor.

Hindistan sağlık bakanlığı geçen ay The Economist dergisini aşırı ölümlerin resmi gişeden beş ila yedi kat daha fazla olduğunu söyleyen ve bunu "spekülatif" ve "yanlış bilgilendirilmiş" olarak nitelendiren bir haber yayınladığı için eleştirdi.

Mayıs ayında bir Dünya Sağlık Örgütü raporu, pandemi sırasında dünya çapında - koronavirüs veya diğer nedenlerden - resmi istatistiklerin belirttiğinden üç kat daha fazla insanın öldüğünü söyledi.

Editör: TE Bilisim