Hindistan'da, göçmen işçiler yoksulluk ve belirsiz bir gelecekle karşı karşıya, zira 'emek reformları' olarak adlandırılan pek çok kazanılmış hak geri alınıyor

IndustriALL, Eğitim Enternasyonali, ITF, PSI, BWI, IUF, UNI ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ile birlikte Hindistan’da ki işçi haklarının saldırı altında olmasıyla ilgili uluslararası bir kampanya başlatıldı.

Kampanya için şu bilgilendirme yapıldı: Hindistan’daki pek çok eyalet koronavirüs krizini iş kanunlarını askıya almak ve işçi haklarına saldırmak için bir bahane olarak kullanıyor. Merkezi hükümetin başbakanı Narendra Modi de sendikal harekete yönelik saldırılarına devam ediyor.

Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Gujarat ve Himachal Pradesh eyaletleri iş kanunlarında kapsamlı değişiklikler yaptı: çalışma süresi 8 saatten 12 saate çıkarıldı; kısa süreli iş sözleşmeleri yürürlüğe konuldu. Ayrıca iş kanunun bazı maddeleri askıya alındı veya geniş muafiyetler sağlandı.

İşçi haklarına yönelik bu saldırılar, yasama meclisleri veya parlamento kapalıyken kanun hükmünde kararnameler aracılığıyla gerçekleştirildi. Değişiklikler sendikalara danışılmadan ve temel işçi hakları hiçe sayılarak yapıldı. Hindistan hükümeti bu değişiklikleri geri çekmeli, iş müfettişliğini güçlendirmeli ve herkese sosyal güvence sağlamalıdır.

IndustriALL, Eğitim Enternasyonali, ITF, PSI, BWI, IUF, UNI ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu adına konuyla ilgili Eric Lee’nin açıklaması ise şu şekilde;

Lütfen yedi farklı küresel sendikanın desteklediği kampanyamıza katılın:

“Hindistan’da Başbakan Narendra Modi’nin merkezi hükümeti sendikalara yönelik saldırılarını sürdürürken için pek çok eyalet iş yasalarını askıya almak ve işçi haklarına gasp etmek için koronavirüs krizini bir bahane olarak kullanıyor.

Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Gujarat ve Himachal Pradesh eyaletleri iş kanunlarında kapsamlı değişiklikler yaptı: çalışma süresi 8 saatten 12 saate çıkarıldı; kısa süreli iş sözleşmeleri yürürlüğe konuldu. Ayrıca iş kanunun bazı maddeleri askıya alındı veya geniş muafiyetler sağlandı. https://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=4429

Pek çok başka eyalette de benzer değişiklikler yaşandı. İşçi haklarına yönelik bu saldırılar, yasama meclisleri veya parlamento kapalıyken kanun hükmünde kararnameler aracılığıyla gerçekleştirildi. Değişiklikler sendikalara danışılmadan ve temel işçi hakları hiçe sayılarak yapıldı. Hindistan hükümeti bu değişiklikleri geri çekmeli, iş müfettişliğini güçlendirmeli ve herkese sosyal güvence sağlamalıdır.” Dedi.

Editör: TE Bilisim