Karnataka eyaletindeki bir devlet üniversitesindeki bir grup Müslüman öğrenci haftalardır sınıfın dışında oturmak zorunda kalıyor.

18 yaşındaki AH Almas ve iki arkadaşı bir Aralık sabahı sınıflarına girdiklerinde öğretmen hemen onlara bağırdı: "Defolun."

Müslüman kızların başörtüsü veya başörtüsü taktıkları için sınıfta oturmalarına izin verilmedi.

Almas, Al Jazeera'ya “Sınıfın kapısına geldiğimizde öğretmen başörtüsü ile giremeyeceğimizi söyledi” dedi. "Bizden onu kaldırmamızı istedi."

O zamandan beri, Hindistan'ın Karnataka eyaletinin güneyindeki Udupi semtinde devlet tarafından işletilen bir kadın kolejindeki altı Müslüman öğrenciden oluşan bir grup, kolej yönetimi, Hicab'ın bir parçası olmadığı için kurallara karşı geldiklerini iddia ettiği için sınıfın dışında oturmaya zorlanıyor.

Ancak kızlar El Cezire'ye başörtüsü "inançlarının bir parçası" olduğunu ve onu uygulamanın "kanunla güvence altına alınan hakları" olduğunu söyledi. Yönetimin onları teslim olmaya zorlamak için “baskı taktikleri” kullandığı iddia edilse bile, meydan okuyan bir duruş sergilediler.

Kızlar, her gün üniversiteye gideceklerini söylemelerine rağmen 31 Aralık'tan beri derslere devamsız olarak işaretleniyor.

Grubun bir parçası olan Aliya Assadi Al Jazeera'ya “Hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz” dedi.

Başörtüsü ve kolej kıyafeti giymiş öğrencilerin sınıflarının dışındaki basamaklarda otururken çekilmiş bir fotoğrafı sosyal medyada viral oldu.

Assadi, "Bu fotoğraf sayesinde meselemiz medyada öne çıktı" dedi.

Protestoları kolej yönetimini kızdırdı ve gruba göre onları evde kendi başlarına kalarak dersleri kaçırdıklarını kabul eden bir mektup yazmaya zorladı.

Başka bir öğrenci olan Muskan Zainab Al Jazeera'ya “Reddetmeye çalıştık ama müdür ve öğretmenler bizi kariyerimizi mahvedecekleri konusunda tehdit ettiler” dedi.

Zainab, "tüm dünyanın" kendilerini sınıfın dışında oturmaya zorlandıklarını gördüğü için mutlu olduklarını ve böylece yönetimin iddialarının boşa çıktığını söyledi.

Ancak öğrenciler, meydan okumaları nedeniyle aşağılanma ve ayrımcılığa da maruz kaldılar.

"Bütün gün sınıfın dışında kalmak, yapılacak hoş bir şey değil. Öğretmenlerimiz ve arkadaşlarımız bizimle alay ediyor. Bize başörtüsünü çıkarmaktaki problemimizin ne olduğunu soruyorlar. Almas, Al Jazeera'ya verdiği demeçte, neden sadece kurallara uymuyorsun diye soruyorlar.

"Arkadaşlarımdan biri bu zihinsel işkence yüzünden hastalandı."

Öğrenciler, yıllık sınavlara girebilmek için gereken devam yüzdesinden endişe duyduklarını söylüyorlar.

Kolej müdürü Rudre Gowda, Al Jazeera'ya, öğrencilerin “üniformanın bir parçası olmadığı için” sınıflarda başörtüsü takmalarına izin veremediklerini söyledi. Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı yönergelere uyduklarını söyledi.

Gowda, bu tür sorunların kolejde ilk kez ortaya çıktığını söyledi, ancak mezunlar geçmişte benzer sorunlarla karşılaştıklarını söyledi.

“Bir keresinde bir öğretmen başörtüsü takan bir öğrenciyi sınıfın ortasında yere oturtmuş ve başörtüsünü çıkarmış. Başörtüsü takmayı seçtiğimiz için çok fazla aşağılanma ile karşılaştık. Ancak o zaman, sınıfa girmemize izin verdiler, ”diyor Karnataka'daki Manipal Üniversitesi'nde okuyan Athiya, Al Jazeera'ya.

Başörtüsü yasağı Hindistan'da öfkeye yol açtı, öğrenci ve insan hakları grupları üniversite yönetimini Müslüman azınlığa karşı önyargılı olmakla suçladı.

“Mutlak dayanışma ve destekle onların yanındayız. Müslüman kızların başörtüsü takmalarına engel olan yönetimlerin görevden alınmasını ve bu kızların sınıflarına başörtüsü, özsaygı ve haysiyetleriyle girmelerine izin verilmesini talep ediyoruz” dedi. Delhi, El Cezire'ye söyledi.

“İslamofobidir. Ayrımcılıktır” dedi.

Yerel bir hukukçular derneği eyalet hükümetine bir mektup yazarak, öğrencileri “taciz ettikleri” için kolej yönetimi ve öğretmenler hakkında soruşturma açılmasını talep etti.

Dernek mektubunda, "Genç Müslüman öğrencilere eğitim verilmemesi ve onları eğitim almak ile inançları arasında seçim yapmaya zorlamak bir insan hakları sorunudur ve bu şekilde ele alınmalıdır" dedi.

Hindistan'ın güneyindeki eyaletlerde faaliyet gösteren Müslüman öğrencilerden oluşan bir örgüt olan Hindistan Kampüs Cephesi (CFI), üniversiteyi başörtüsü kurallarını iptal etmeye ve öğrencilerin derslere devam ederken onu giymelerine izin vermeye çağırdı.

“Kızlar temel haklarını talep ediyor. Udupi'deki CFI üyesi Aseel Akram Al Jazeera'ya verdiği demeçte, bu mücadelede yanlarındayız.

Udupi, Karnataka'daki Hindistan Kampüsü Cephesi'ndeki öğrenciler.
Karnataka, Udupi'deki Hindistan Kampüs Cephesi ofisindeki Müslüman öğrenciler
[Al Jazeera]

Öğrenci topluluğu, sorunu çözmek için kolej ve üniversite yetkilileriyle görüştü ancak Akram, henüz herhangi bir işlem yapılmadığını söyledi. Kolej ve bölge yetkililerinin, kızların haklarını reddetmeleri için eyalet hükümetinin baskısı altında olduğunu iddia etti.

Karnataka, Başbakan Narendra Modi'nin Bharatiya Janata Partisi (BJP) tarafından yönetiliyor.

Udupi kolejinde bir komiteye de başkanlık eden yerel bir BJP yasa koyucusu olan K Raghupati Bhat, bir toplantıda öğrencilerin velilerine, öğrencilerin dini tercihlerine bakılmaksızın kolejin tek tip koduyla devam edeceğini söyledi.

Udupi'de başörtüsü tartışması patlak verdikten sonra, sağcı Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad (ABVP) üyeleri de dahil olmak üzere eyaletteki en az iki kolejdeki öğrenciler, kolejlerin içinde safran eşarplar takarak sokağa çıkma yasağı talep ederek protestolar düzenlediler. başörtüsü

ABVP, BJP'nin aşırı sağ ideolojik akıl hocası Rashtriya Swayamsevak Sangh'a (RSS) bağlı bir öğrenci grubudur ve Hindistan'da etnik bir Hindu devleti yaratma amacına adanmış milyonlarca üyesi vardır.

Yıllar geçtikçe Karnataka, Hindu milliyetçi faaliyetlerinde bir artış ve devletin başta Müslümanlar ve Hıristiyanlar olmak üzere dini azınlıkların hedef alınmasında bir artış gördü.

Geçen ay Karnataka eyalet meclisi, BJP hükümetinin Hristiyan misyoner gruplarının Hinduları "zorla din değiştirmeleri" yürüttüğünü iddia ederek, Hristiyan dini liderler tarafından reddedilen bir iddiayla, dini dönüşümleri etkin bir şekilde yasaklayan bir yasa çıkardı .

Udupi'deki kolejde kızlar El Cezire'ye haklarını savunmaya devam edeceklerini söylediler.

Assadi, "Hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz" dedi.

Editör: TE Bilisim