İnsanlar, silahlı çatışmalarda nükleer silahın ilk kullanımında 90.000 ila 146.000 kişinin öldüğü ve tüm şehrin yıkıldığı Japonya'nın Hiroşima kentindeki Hiroşima atom bombasının 77. yıldönümünde anmak için dua ediyor. 

BM Genel Sekreteri anma töreninde 'Nükleer silahlar saçmalık' dedi

Cumartesi günü Hiroşima'da çanlar, dünyanın ilk atom bombasının 77. yıldönümünü kutlarken, yetkililer - Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri de dahil olmak üzere - Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından yeni bir silahlanma yarışı konusunda uyardı.

Rusya, 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etti; İstilanın başlamasından kısa bir süre sonra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dolaylı olarak nükleer bir saldırı olasılığını gündeme getirdi. Çatışma, Ukrayna'nın nükleer santrallerinin güvenliği konusundaki endişeleri de artırdı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 1945'te 140 bin kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırının yıldönümünü kutlamak için şehrin merkezindeki Hiroşima Barış Parkı'na toplanan binlerce kişiye katıldı. tören.

Guterres, "Nükleer silahlar saçmalıktır. Hiçbir güvenliği garanti etmezler - yalnızca ölüm ve yıkım" dedi.

"Üç çeyrek yüzyıl sonra, 1945'te bu şehrin üzerinde yükselen mantar bulutundan ne öğrendiğimizi sormalıyız."

Rus büyükelçisi anma törenine davet edilmedi

Guterres, Ukrayna'yı işgalini "özel bir askeri operasyon" olarak nitelendiren Rusya'dan doğrudan söz etmekten kaçındı.

Şehri Rus büyükelçisini bu yıl törene davet etmeyen Hiroşima belediye başkanı Kazumi Matsui, Moskova'nın Ukrayna'daki askeri eylemlerini daha keskin ve eleştirdi.

Matsui, "Ukrayna'yı işgal ederken, halkının can ve mallarını korumak için seçilen Rus lider, onları savaş araçları olarak kullanıyor, farklı bir ülkedeki sivillerin hayatlarını ve geçim kaynaklarını çalıyor" dedi.

Belediye başkanı, "Dünya çapında, barışın nükleer caydırıcılığa bağlı olduğu fikri ivme kazanıyor" dedi.

"Bu hatalar, insanlığın savaş deneyimlerimizden doğan, nükleer silahlardan arındırılmış barışçıl bir dünya elde etme kararlılığına ihanet ediyor. Statükoyu kabul etmek ve askeri güç olmadan sürdürülen barış idealinden vazgeçmek, insan ırkının hayatta kalmasını tehdit etmektir. "

Rusya'nın Japonya Büyükelçisi Mikhail Galuzin Perşembe günü parkta bir anıt taşa çiçek teklif etmişti ve gazetecilere ulusunun asla nükleer silah kullanmayacağını söyledi.

Japonya Başbakanı nükleer silahsızlanma çağrısında bulundu

6 Ağustos 1945 sabahı saat 08:15'te ABD B-29 savaş uçağı Enola Gay "Little Boy" lakaplı bir bomba attı ve tahmini nüfusu 350.000 olan şehri yerle bir etti. Binlerce kişi daha sonra yaralanmalardan ve radyasyona bağlı hastalıklardan öldü.

Cumartesi günü, ağustosböcekleri ağır yaz havasında tiz ses çıkarırken Barış Çanı çaldı ve Hiroşima'dan Japonya Başbakanı Fumio Kishida da dahil olmak üzere kalabalık bombanın tam patladığı anda bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Bir erkek ve bir kadın, büyük bir zili çalmak için bir parça bambu sallarlar.
Hiroşima Barış Anıtı Parkı'ndaki yıllık anma töreni sırasında kurbanlar için bir saygı duruşu ve dua anını kutlamak için büyük bir çan çalındı. (Philip Fong/AFP/Getty Images)

Gelecek yılki Yediler Grubu zirvesinin yeri olarak Hiroşima'yı seçen Başbakan Kişida, dünyayı nükleer silahlardan vazgeçmeye çağırdı.

Bu haftanın başlarında, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması (NPT) Taraflarının Gözden Geçirme Konferansına katılan ilk Japon lider oldu.

“Mevcut zorlu güvenlik ortamı göz önüne alındığında bile nükleer silahsızlanma idealine doğru devam edeceğiz” dedi.

Hiroşima felaketini ABD ordusunun 9 Ağustos'ta Nagazaki'ye atom bombası atması izledi ve anında 75.000'den fazla insan öldü. Japonya altı gün sonra teslim oldu ve İkinci Dünya Savaşı'nı sona erdirdi.

Editör: TE Bilisim