İnsan hakları aktivistlerinin üreme haklarının giderek tehdit altında olduğunu söylediği büyük ölçüde Katolik bir ülke olan Hırvatistan'da Cumartesi günü binlerce kürtaj karşıtı gösterici sokaklara döküldü.

Başkent Zagreb'de çoğu maske takmayan yürüyüşçüler, Hırvat bayraklarından feragat ederek vatansever şarkılar söyledi ve "Doğmamış hayatlar da önemlidir" gibi pankartlar taşıdı.

Mitingin organizatörlerinden Luka Hudincec, "Doğmamış çocuklar da dahil olmak üzere her insanın yaşamının korunmasını savunmak bizim görevimizdir" dedi.

Çeşitli sol ve feminist gruplar, kaldırımda durarak, kanlı önlükler giyerek ve elbise askıları taşıyarak ilahiler söyleyerek yürüyüşe karşı çıktılar - yasadışı kürtaja atıfta bulundu.

Yıllık miting, anketlerin ezici bir çoğunlukla Zagreb'deki muhafazakar bir adayı yeneceğine dair anketlerin ezici bir çoğunluğunu verdiği yerel seçimlerden sadece bir gün önce gerçekleşti.

Kendisini Stjepan olarak tanıtan organizatörlerden biri, "Bizi hem yerel hem de ulusal düzeyde temsil eden politikacıların temel insan hakkı olan yaşama hakkını savunmasını bekliyoruz" dedi.

Kürtaj, Hırvatistan'ın henüz sosyalist Yugoslavya'nın bir parçası olduğu 1978 tarihli bir yasa uyarınca hamileliğin 10. haftasına kadar yasal.

Ancak giderek artan sayıda doktor, artan dini baskının etkisi altında, prosedürü ahlaki gerekçelerle yürütmeyi reddediyor.

2017 yılında, ülkenin en yüksek mahkemesi mevcut mevzuatın modası geçmiş olduğuna karar verdi ve hak grupları bunun daha fazla kısıtlamaya yol açabileceğinden korkuyor.

Hırvatistan'ın 4,2 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 90'ı Katolik ve Kilise toplumda merkezi bir rol oynuyor.

Editör: TE Bilisim