BM Genel Kurulu Başkanı, Salı günü Dünya AIDS Günü - 40 yıllarını kutlayan bir anma toplantısını hatırlattı. İlk vakalar bildirildikten sonra HIV/AIDS salgınının ilk yıllarının, enfekte veya yüksek risk altındaki kişilere karşı "kafa karışıklığı, korku, izolasyon ve ayrımcılıkla boğuştuğunu" söyledi,.

Eşitsizlikleri Bitir teması altında. AIDS'i bitirin. Salgın Sonu, Abdulla Shahid, COVID-19 ve HIV/AIDS arasındaki bağlantının altını çizerek, hem eşitsizlikleri artırdığına hem de “özellikle tedavi ve sağlık hizmetlerine erişim açısından” insanları etkilediğine dikkat çekti.

Ayrıca, COVID ve HIV salgını sadece bireylerin sağlığını etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda “haneleri, toplulukları ve ulusların kalkınmasını ve ekonomik büyümesini de etkiledi” diye devam etti.

HIV ile mücadelede, COVID-19'a karşı ve insanlarımızı koruyan herhangi bir halk sağlığı sorununda uluslararası işbirliğini ve dayanışmayı güçlendirmeliyiz” dedi.

'Harekete geçme sorumluluğu'

HIV/AIDS üzerine bir dönüm noktası niteliğindeki Genel Kurul Özel Oturumundan bu yana yirmi yıl geçti – bir sağlık sorunu üzerine ilk kez – HIV/AIDS önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık haline geldi.

Meclis Başkanı, sosyal damgalama nedeniyle teşhislerin gizlenmesi, önleme veya tedavi konusundaki yanlış bilgiler ve eylemi erteleyen politika yapıcılar gibi o zaman yapılan hatalardan ders almanın önemini onayladı.

Shahid, “Bu toplantı, HIV/AIDS ile mücadele deneyiminin, COVID-19 gibi bulaşıcı hastalıklara karşı etkili, insan haklarına duyarlı ve insan merkezli müdahaleleri nasıl bilgilendirebileceğini ve yönlendirebileceğini tartışmak için bir fırsat” dedi. "Hareket etme sorumluluğumuz var"

“ Tüm paydaşları herkesin insan haklarını korumaya ve sağlık hizmetlerine damgalama ve ayrım gözetmeksizin erişimi sağlamaya çağırıyorum ”.

Öz sermaye açığını kapatmak için hareket edin

İnsan zekası rekor sürede COVID-19 için etkili aşılar sunarken, Meclis Başkanı daha fazla varyant ortaya çıktıkça dünyanın “erişimdeki boşluğu kapatmak ve aşı eşitliğini sağlamak” için hızla hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

"Gelecek yıl 13 Ocak'ta, eşitsizliklerle mücadele etme ve herkese eşit ve adil bir şekilde tedaviye erişim sağlama taahhüdü için bir fırsat olarak, gelecek yıl 13 Ocak'ta aşılara evrensel erişim konusunda Yüksek Düzeyli bir Toplantı düzenliyorum" dedi. 

Ve bir zamanlar HIV/AIDS'in başına bela olan yanlış bilgi, bugün COVID-19 ile mücadelede ilerlemeyi tehdit ediyor.

“ Biz insan hakları bakış açısı ile daha iyi adres sağlık ve sosyal konulara mevcut tüm iletişim araçlarına başvurmak gerekir ” Sayın SAHID söyledi.

Kırk yıl sonra

Bu yıl aynı zamanda, Birleşmiş Milletler sistemindeki kuruluşları HIV/AIDS ile mücadelede küresel çapta harekete geçirmek üzere harekete geçirmek için Birleşmiş Milletler sistemindeki birimleri birleştiren Ekonomik ve Sosyal Konsey ( ECOSOC ) tarafından hazırlanan HIV/AIDS Ortak BM Programının ( UNAIDS ) 25. yıldönümü. .

ECOSOC Başkanı Collen Kelapile, “40 yıl boyunca program küresel liderlik sağladı, politika uzlaşmasını destekledi, ulusal Hükümetlerin kapsamlı ulusal HIV/AIDS stratejileri geliştirme kapasitesini ve BM sisteminin uygulamayı izleme kapasitesini güçlendirdi” dedi.

“ UNAIDS, HIV/AIDS'i önlemek ve buna yanıt vermek için siyasi taahhüt ve sosyal eylemi harekete geçirmede etkili olmuştur ”.

HIV/AIDS ile mücadelenin başarılı bir siyasi liderlik ve bağlılık, küresel krizler karşısında ortak eylem ve etkili çok taraflılığın önemi konusunda başarılı bir örnek teşkil ettiğini söyledi.

Bay Kelapile, bu yılın başlarında Meclisin, eşitsizlikleri sona erdirmek ve 2030 yılına kadar AIDS'i sona erdirmek için hırslı bir yolun ana hatlarını çizen, HIV ve AIDS hakkında vizyoner bir Siyasi Deklarasyon kabul ettiğini kaydetti.

“ECOSOC ve onun yan kuruluşlarının Siyasi Deklarasyonun tam olarak uygulanmasına verdiği desteği ve AIDS'siz bir dünyaya katkıda bulunmada anlamlı bir rol oynamaya hazır olduğunu yeniden teyit etmek istiyorum”.

Eğriyi yeterince hızlı bükmemek

UNAIDS şefi Winnie Byanyima , sanal mesajında ​​AIDS'in bir pandemi olmaya devam ettiğine dair " sert bir uyarı " yayınladı ve " kırmızı ışık yanıp sönüyor ve pandemiye neden olan eşitsizlikleri sona erdirmek için hızlı hareket ederek bunun üstesinden gelebiliriz" dedi.

"AIDS'i sona erdirmek için ihtiyaç duyduğumuz eşitsizlikle mücadele yaklaşımı olmasaydı, dünya da COVID-19 pandemisini sona erdirmek için mücadele ederdi ve geleceğin pandemilerine hazırlıksız kalırdı" diye uyardı ve "bizim için son derece tehlikeli olurdu" diye ekledi. herşey".

Bayan Byanyima, şiddetli COVID-19 krizinin ortasında, AIDS ile mücadeledeki ilerlemenin daha da fazla baskı altında olduğunu ve HIV önleme ve tedavi hizmetlerini, eğitimi, şiddeti önleme programlarını ve daha fazlasını aksattığını kaydetti.

“ Mevcut gidişatımıza göre, eğriyi yeterince hızlı bükmüyoruz ve onlarca yıl sürecek bir AIDS pandemisini riske atmıyoruz ” diye uyararak, HIV'e neden olan eşitsizlikleri ele almak için Üye Devletlerin üzerinde anlaşmaya vardığı somut eylemlere daha fazla ivme kazandırılması çağrısında bulundu.

İlerlemeyi engelleyen eşitsizlikleri üstlenerek, “AIDS'i 2030 yılına kadar sona erdirme sözünü yerine getirebiliriz” dedi.

UNAIDS şefi “Bu bizim elimizde” dedi. "Geçen her dakika, AIDS'e karşı değerli bir hayatı kaybediyoruz. Zamanımız yok. Eşitsizlikleri sonlandırın. AIDS'i bitirin. Salgınları sonlandırın”.

Ortaklıkların güçlendirilmesi

Video konferans yoluyla konuşan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Biden'ın Baş Tıbbi Danışmanı Dr. Anthony Fauci, COVID-19'dan tıbbi halk sağlığı müdahalelerinin "finansal yatırım önemli olduğunda ve önemli olduğunda ve "ne kadar hızlı" geliştirilebileceği, test edilebileceği ve üretilebileceği konusunda dersler çıkardı. Sürdürülebilir”, Hükümetler ve özel sektör birlikte çalıştığında.

Dr. Fauci, "İleriye dönük olarak, erişilebilir ve yaygın olarak bulunan ilaçlar, aşılar ve tüm bulaşıcı hastalıklarla mücadele için diğer tıbbi karşı önlemleri geliştirmeye yönelik güçlü taahhüt için bu ortaklığı sürdürmenin yollarını bulmalıyız" dedi.

Editör: TE Bilisim