Hollanda mahkemesi, Malezya Havayolları'na ait MH17  sefer sayılı uçağın düşürülmesinde rol oynadıkları iddiasıyla Rusya bağlantılı üç kişiyi mahkum etti ve birini beraat ettirdi.

Eski Rus istihbarat ajanları Igor Girkin ve Sergey Dubinsky ile ayrılıkçı bir lider olan Ukraynalı Leonid Kharchenko Perşembe günü Lahey Bölge Mahkemesinde cinayetten ve kasıtlı olarak bir uçağın düşmesine neden olmaktan suçlu bulundu.

Üçü de gıyaben ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Dördüncü zanlı, Rus Oleg Pulatov beraat etti.

Mahkeme Başkanı Hendrik Steenhuis, "Mahkeme kanıtlanmış suçlamaları o kadar ağır buluyor ki, yalnızca mümkün olan en yüksek hapis cezasının uygun olacağına karar veriyor" dedi.

Kaçak oldukları göz önüne alındığında, üç adamın cezalarını yakın zamanda çekmeleri pek olası değil. Savcılar ve zanlıların itirazda bulunmaları için iki haftaları var.

Kararlar, Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a uçan Boeing 777'nin 17 Temmuz 2014'te Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesi üzerinde havaya uçurularak uçaktaki 298 yolcu ve mürettebatın tamamını öldürmesinden sekiz yıl sonra geldi.

Kiev mahkeme kararlarını memnuniyetle karşıladı

Steenhuis, Mart 2020'de başlayan duruşmada savcıların sunduğu delillerin, MH17'nin Rus yapımı Buk füzesi tarafından düşürüldüğünü kanıtladığını söyledi.

Editör: Güven BOĞA