Yetkililere ve haberlere göre, Hollanda'da koronavirüsün yayılmasını engellemek için yeni bir sokağa çıkma yasağına karşı gösteriler bazı yerlerde isyan ve polisle çatışmaya dönüştü.

Kamu televizyonu NOS'un bildirdiğine göre, yetkililer Pazar günü, Cumartesi günü başlayan sokağa çıkma yasağı sırasında yüzlerce insanın toplandığı Amsterdam'ın merkezindeki bir meydanda tazyikli su ve köpek kullandılar. Videolar, polisin Van Gogh Müzesi'nin duvarına gruplanmış insanları püskürttüğünü gösteriyordu.

Ülkenin uzun süreli tecrit tedbirlerinden bıkmış restoran sahipleri tarafından kısmen organize edilen protestocular, "Kilitlemeyi Durdurun" yazılı bir pankart taşıdılar. Yüzlerce kişilik kalabalığın, göçmen karşıtı PEGIDA grubunun destekçilerini de içerdiğine inanılıyordu.

Polis, taş ve havai fişek atmaktan 100'den fazla kişiyi gözaltına aldığını söyledi.

Bölgesel televizyon Omroep Brabant'ın haberine göre, ülkenin güneyindeki Eindhoven'da polis birkaç yüz kişilik bir kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Basında çıkan haberlere göre, birkaç araç yakıldı ve Eindhoven'ın merkez tren istasyonundaki işletmeler yağmalandı. Acil bir yaralanma bildirimi olmadı.

Yerel yetkililer, Cumartesi akşamı ülkenin kuzeyindeki Urk köyünde bir COVID-19 test merkezinin de ateşe verildiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Hugo de Jonge Pazar günü yaptığı açıklamada, "Urk'ta bir tarama merkezindeki yangın tüm sınırları aşıyor" dedi.

Başbakan Mark Rutte, virüs vaka sayılarının düşürülmesi gerektiğini söyleyerek, ülkenin II.Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez 21:00 - 4:30 arası sokağa çıkma yasağı. İhlal edenler 95 euro (115 $) para cezasıyla karşı karşıya.

Muafiyetler, özellikle cenazelerden dönen veya çalışmak zorunda olanlar için, ancak bir sertifika göstermeleri şartıyla mümkündür.

Polis, sokağa çıkma yasağını ihlal ettiği için ülke çapında 3 bin 600'den fazla kişiyi para cezasına çarptırdığını ve 25 kişiyi sokağa çıkma yasağını çiğnediği veya şiddetten tutukladığını söyledi.

Hollanda, ekim ayında bar ve restoranların kapanması ve Aralık ayından bu yana okullar ve zorunlu olmayan dükkanların kapanmasıyla salgının başlangıcından bu yana en sert önlemlerini almıştı.

Editör: TE Bilisim