Hong Kong'un en köklü demokrasi yanlısı sivil örgütlerinden biri, Pekin'in muhalefet faaliyetlerine yönelik baskılarını artırmasının ardından ücretli personelini serbest bıraktığını ve yürütme komitesinin boyutunu yarıya indirdiğini söyledi.

Çin'in Yurtsever Demokratik Hareketlerini Destekleyen Hong Kong İttifakı , en iyi, 1989'da Pekin'in Tiananmen Meydanı'ndaki demokrasi yanlısı protestolara yönelik kanlı baskıda öldürülenleri anmak için düzenlediği yıllık miting ve mum ışığı nöbeti ile tanınır.

Grup, kalan 14 yönetim kurulu üyesinden yedisinin “büyüyen siyasi ve yasal riskler” karşısında istifa etmeye karar verdiğini söyledi. Kalan yedi üyeden üçü protestoyla ilgili faaliyetlerden hapiste: başkan, Lee Cheuk-yan ve başkan yardımcıları Albert Ho Chun-yan ve Chow Hang-tung.

Personelin serbest bırakılması “güvenliklerini sağlamak” içindi ve ay sonunda yürürlüğe girecekti. 32 yaşındaki grup, değişikliklerin operasyonlarını etkileyeceğini söylerken, “karşılaştığımız zorluklar veya zorluklar ne olursa olsun, ittifak dişlerimizi sıkmaya ve adım adım ilerlemeye devam edecek” dedi.

2019'da aylarca süren hükümet karşıtı protestoların ardından Pekin, 2020'de Hong Kong'a kapsamlı bir ulusal güvenlik yasası getirdi. Seçilmiş yetkililer için kriterler, yalnızca gevşek bir şekilde tanımlanmış bir vatanseverlik standardını karşılayanlara daraltıldı. Yasama konseyi, Pekin yanlısı delegeler için ezici bir çoğunluk sağlamak için yeniden düzenlenirken, şehrin önde gelen muhalefet seslerinin çoğu hapse atıldı, susturularak sindirildi veya yurtdışına kaçtı.

Şehrin kalan son demokrasi yanlısı gazetesi Apple Daily, yetkililerin personeli tutuklaması ve mal varlıklarını dondurmasının ardından kapanmak zorunda kaldı . Şehir hala büyük bir iş ve finans merkezi olsa da, birçok Hong Konglu ayrılıyor ve bazı çok uluslu şirketler operasyonlarını ve personelini yeniden yerleştirmeye başladı.

1989'daki baskının yıllık 4 Haziran anma törenine, 1 Temmuz'da bir demokrasi yanlısı yürüyüş ve Hong Kong'un İngiliz yönetiminden Çin yönetimine geçişini işaret eden mitingle birlikte on binlerce kişi katıldı.

Her ikisi de Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle son iki yıldır yasaklandı ve yetkililerin gelecekte tutulmalarına izin verip vermeyeceğine dair bir işaret yok.

Çin, yeni kısıtlamaların düzeni yeniden sağlamayı ve Hong Kong'un gelecekteki refahını sağlamayı amaçlayan önlemler olduğunu söylerken, yurtiçinde ve yurtdışındaki eleştirmenler, bunların, devirden sonraki 50 yıl boyunca Pekin'in Hong Kong'un sivil özgürlüklerini koruma taahhüdüne ihanet olduğunu söylüyor.

Editör: TE Bilisim