Hong Kong polisi, 1989'da Tiananmen Meydanı'ndaki kanlı saldırıda ölenleri anmak için her yıl düzenlenen 4 Haziran mitingini organize eden demokrasi yanlısı bir grubun dört üyesini Çarşamba günü tutukladı.

Grup, Çin'deki Yurtsever Demokratik Hareketleri Destekleyen Hong Kong İttifakı'ndan aktivist ve avukat Chow Hang Tung'un üç kişiyle birlikte tutuklandığını söyledi.

Chow, Salı günü polis merkezine gidip polislere istedikleri bilgileri vermeyeceğini söylediğinde basına yaptığı açıklamada, "Hong Konglulara direnmeye devam etmemiz gerektiğini, mantıksız güce hızlı ve kolay bir şekilde teslim olmamamız gerektiğini söylemek istiyorum" dedi.

Grubun gazetecilere gönderdiği bir nüshaya göre, polis Ağustos ayında ittifaka üyeliği, mali durumu ve faaliyetleri hakkında 7 Eylül'e kadar bilgi talep eden bir mektup gönderdi.

Mektup, ittifakı "yabancı güçlerin ajanı" olmakla suçladı. Mektupta, son tarihe kadar bilgilerin sağlanmamasının 100.000 HK$ para cezasına ve altı ay hapis cezasına yol açabileceği belirtildi.

Ulusal Güvenlik Departmanı, yaşları 36 ila 57 arasında değişen üç erkek ve bir kadını ulusal güvenlik yasası gerekliliklerine uymadıkları için tutukladığını söyledi. Onları tanımlamadı.

Bakanlık, soruşturmaların devam ettiğini ve daha fazla tutuklama olasılığını dışlamadığını söyledi.

Ulusal güvenlik yasası, yetkililerin genel olarak ayrılma, yıkım, terörizm ve yabancı güçlerle gizli anlaşma olarak adlandırdıkları şeyleri müebbet hapisle cezalandırıyor.

Chow'un tutuklanması, Pekin'in empoze ettiği ulusal güvenlik yasasını yıkmak için komplo kurmakla suçlanan tutuklu muhalif politikacı Gwyneth Ho'yu kefalet duruşmasında temsil etmesinden saatler önce geldi.

Ho, Yargıç Esther Toh'un duruşma için raporlama kısıtlamalarını kaldırma talebini reddetmesinin ardından Yüksek Mahkeme'deki kefalet başvurusunu geri çekti.

İttifak liderleri Albert Ho ve Lee Cheuk-yan, 2019'da şehri kasıp kavuran hükümet karşıtı protestolardaki rolleri nedeniyle zaten hapisteler.

Grup, Temmuz ayında güvenliklerini sağlamak için personelini işten çıkardığını ve komite üyelerinin yarısının istifa ettiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim