Eski bir otel müdürü olan Paul Rusesabagina, 1994 yılındaki soykırımı konu alan bir Hollywood filmine konu olmuştu.

Paul Rusesabagina, Rolünü 1994 soykırımı sırasında 1.000'den fazla hayat kurtarmak filmi ilham iş adamı Hotel Rwanda , olmuştur 25 yıl hapis cezası Ruanda'nın başkenti Kigali bir mahkeme tarafından terör suçlarından mahkûm edildikten sonra.

67 yaşındaki zanlı, yedi aylık bir davanın ardından Pazartesi günü suçlu bulundu ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Ruandalı yetkililer Rusesabagina'yı "bölgede ve yurtdışında çeşitli yerlerde faaliyet gösteren şiddetli, silahlı, aşırılık yanlısı terör örgütlerinin kurucusu, lideri, sponsoru ve üyesi olmakla" suçladı. Kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetti.

Savcılar müebbet hapis istedi, ancak yargıç Beatrice Mukamurenzi, ilk mahkumiyet için olduğu gibi bu sürenin “25 yıla indirilmesi gerektiğini” söyledi.

Yabancı elçiliklerden gelen gazeteciler ve diplomatlarla dolu olan mahkemenin içine ve çevresine güvenlik güçleri konuşlandırıldı. Yargıçların uzun kararı okumaları birkaç saat sürdü.

Rusesabagina, ABD'deki sürgünden Ruanda'ya geri dönmeye yönelik karmaşık bir operasyonun ardından Ağustos 2020'de Kigali'de tutuklandı. Kendisini Burundi'de bir toplantıya götüreceğine inandığı, ancak onun yerine Kigali'ye inen özel bir jete bindiği Dubai'ye gitmişti.

Eski otel işletmecisinin destekçileri, kaçırmanın Rusesabagina'nın Ruanda'nın kıdemli cumhurbaşkanı Paul Kagame'ye yönelik açık sözlü eleştirisini susturmayı amaçladığını söylüyor.

“Kocamız ve babamız geçen yıl bir gösteri duruşmasına girmeye zorlandı. Kaçırıldığı günden itibaren, sahte suçlamaların bir kısmı veya tamamı hakkında kararın 'suçlu' olacağını biliyorduk. Duruşma maskaralığının sona ermesinden mutluyuz… bir diktatör bu hafta bir insani insanı hapse atacak” dedi.

Ruanda hükümetinin sözcüsü Yolande Makolo, davanın “Rusesabagina liderliğindeki FLN grubunun terörist faaliyetlerini ortaya çıkardığını” söyledi. Sanık aleyhindeki deliller tartışılmazdı ve Ruanda halkı, adaletin yerine geldiği şimdi daha güvende hissedecek.”

Şubat ayında açılan dava, Belçika vatandaşı ve ABD yeşil kart sahibi Rusesabagina'nın savunmasını hazırlamak için duruşmayı erteleme talebinin Mart ayında reddedilmesi üzerine duruşmalara katılmayı reddetti. Avukatı, Rusesabagina'nın yasal belgelerine hapishane yetkilileri tarafından el konulduğunu söyledi. Yirmi sanık benzer suçlamalarla uzun hapis cezalarıyla karşı karşıya.

2017 seçimlerinde %98 oy oranıyla üçüncü kez iktidara gelen Kagame, soykırımdan bu yana Ruanda'nın yaşadığı gelişme ve istikrarla anılan, ama aynı zamanda herhangi bir eleştiriye tahammülsüzlükle suçlanan kutuplaştırıcı bir figür. yurtiçi veya uluslararası.

Afrika ülkelerinde Ruandalı muhaliflerin birkaç faili meçhul cinayeti Kigali'ye yüklendi, ancak Kagame hükümeti herhangi bir sorumluluğu şiddetle reddetti.

Güney Afrikalı müfettişler, hükümetin 2014 yılında Johannesburg'da Kagame'nin açık sözlü bir eleştirmeni olan Patrick Karegeya'nın öldürülmesiyle doğrudan ilişkili olduğunu söylediler . Ruanda, Karegeya'nın cinayetiyle herhangi bir bağlantıyı reddetti, ancak iki hafta sonra Kagame halka açık bir konuşmada “herhangi bir Hala hayatta olan ve Ruanda'ya komplo kuran kişi, her kimse, bedelini ödeyecek. Kim olursa olsun, an meselesi."

Temmuz ayında Guardian, Rusesabagina'nın kızı Carine Kanimba'nın İsrailli şirket NSO tarafından geliştirilen Pegasus kötü amaçlı yazılımını kullanırken casusluk yaptığını bildirdi . Anesty International tarafından yapılan adli analiz, ABD-Belçika ikili uyruklu Kanimba'ya ait bir telefonun güvenliğinin birçok kez ele geçirildiğini buldu.

Rusesabagina, Ruanda'daki 1994 soykırımı sırasında Kigali'de lüks bir otelin genel müdürüydü. Soykırımda tahminen 800.000 kişi bıçak, sopa ve diğer silahlarla öldürüldü. Kurbanların çoğu etnik Tutsi'ydi, ancak bazıları ılımlı Hutulardı.

2004 yapımı Rusesabagina katliamların en kötüsü sırasında başkentte Umobano otelde korunaklı 1.200 kişi hayatını kurtarmak için nüfuzunu ve rüşvet eskiden nasıl anlattı.

Rusesabagina, güçleri toplu katliamlara son veren başkana dönüşen isyancı lider Kagame liderliğindeki Tutsilerin çoğunlukta olduğu yeni hükümetle hayal kırıklığına uğradı ve 1996'da Belçika ve ABD'ye kaçarak Ruanda'dan ayrıldı.

2004'te Amerikalı aktör Don Cheadle, hikayesini uluslararası bir izleyici kitlesine taşıyan Oscar adayı gişe rekorları kıran filmde ılımlı bir Hutu olan Rusesabagina'yı canlandırdı. Bir yıl sonra, Rusesabagina, George W Bush tarafından ABD'deki en yüksek sivil onur olan başkanlık özgürlük madalyası ile onurlandırıldı .

Ruanda hükümeti, Rusesabagina'nın soykırım sırasında insanları kurtarmakla ilgili hikayesine itiraz ediyor ve Ruanda soykırımından kurtulanlar grubu olan Ibuka, geçmişte Rusesabagina'nın insanların kaçmasına yardım etmedeki rolünü abarttığını söyledi.

Rusesabagina'nın ailesi, sağlık durumu kötü olan kanserden kurtulan kişinin tutsaklığındaki ilk dört günü boyunca işkenceye maruz kaldığını söyledi. “Bu erken bir işaretti - adil bir yargılama bir adam kaçırmayla başlamaz … daha sonra BM'nin mahkumlara yönelik muamele kurallarını ihlal ederek 250 günden fazla hücre hapsinde tutuldu. Bir sözcü, tutukluluğu boyunca uluslararası standartlarda kötü muamele gördü” dedi.

Belçika dışişleri bakanı Sophie Wilmès, Rusesabagina'nın eski sömürgeci güç tarafından tekrarlanan temyizlere rağmen adil yargılanmadığını söyledi .

Ruandalı yetkililer soruşturma veya yargılamada herhangi bir kusur olduğunu reddettiler ve Kigali'ye "Rusesabagina'nın ulaşma sürecinde hiçbir yanlışlık olmadığını" söylediler. “Buraya inandığı ve yapmak istediği şey temelinde geldi. Sanki yanlış bir numara aramış gibiydi… Kusursuzdu,” dedi Kagame geçen yıl .

Rusesabagina aleyhindeki dava, son on yılda komşu ülkelerdeki isyancılar tarafından Ruanda'ya düzenlenen bir dizi baskınla bağlantılı olduğu iddiasına odaklandı.

Savcılar, son yıllarda Ruanda'da bir dizi ölümcül saldırı gerçekleştiren isyancı bir grup olan Ulusal Kurtuluş Güçleri'nden (FLN) düzinelerce savaşçıyı işe aldığını söyledi. FLN, Rusesabagina'nın kurulmasına yardım ettiği Ruanda Demokratik Değişim Hareketi (MRCD) siyasi partisinin askeri kanadıydı. 2018'de iki çocuk da dahil olmak üzere grubun suçlandığı iki saldırıda dokuz kişi öldü.

Haziran ayında savcılar Rusesabagina'nın "savaşçıları bu terör eylemlerini gerçekleştirmeleri için cesaretlendirdiğini ve yetkilendirdiğini" söyledi - bu suçlamayı reddetti.

Duruşma sırasında, sanıklar Rusesabagina'nın FLN ve savaşçılarıyla ilişkisinin düzeyi hakkında çelişkili ve tutarsız ifadeler verdiler.

Bunlar arasında 2019'da Komor Adaları'nda kaybolan ve terör suçlarıyla suçlanan polis gözaltında Kigali'de yeniden ortaya çıkan FLN lideri Callixte Nsabimana da vardı. Nsabimana, Pazartesi günkü duruşmaya katılan, tamamı kelepçeli ve uçuk pembe hapishane üniforması giymiş yirmi sanık arasındaydı. Sahtecilik ve terör saldırısı düzenlemekten 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kagame, Rusesabagina'nın yüksek profili nedeniyle değil, "eylemleri nedeniyle" kaybedilen hayatlar nedeniyle yargılandığını söyleyerek bir "gösteri duruşması" düzenleme suçlamasını reddetti.

"Bunun için burada yargılanıyor. Filmle alakası yok. Ünlü statüsüyle ilgisi yok," diyen Kagame, bu ay televizyon röportajında ​​Rusesabagina'nın "adil yargılanacağına" söz verdi.

Ruanda'da terörizm nedeniyle altı yıl hapis yatmış bir muhalefet lideri olan Victoire Ingabire, Rusesabagina kararının şüpheli olmadığını söyledi.

“Özgürlüğün sınırlı olduğu bir ülkede tüm yetki yürütmenin elinde… Bir yargıç başkanın isteklerine uymayan bir karar almaya nasıl cesaret edebilir?” dedi.

Editör: TE Bilisim