HDP Çocuk Komisyonu Eş Sözcümüz ve Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz’ın Van, Çaldıran'da 14 Aralık 2022 tarihinde, okul servisine binmek için yolun karşısına geçerken araba çarpması sonucu yaşamını yitiren 14 yaşındaki Muammer Erdoğan için İçişleri, Sağlık ve Ulaştırma Bakanlığına soru önergeleri veerdi.

HDP Çocuk Komisyonu Eş Sözcüsü Hüseyin Kaçmaz, Basına yansıyan bilgilere ve Çaldıran İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü’nün açıklamalarından da anlaşılacağı üzere 14 yaşındaki Muammer Erdoğan “ihmal” sonucu değil ilgililerin sorumsuzluğundan dolayı yaşamını yitirmiştir. Bu bir cinayettir! Okul yönetiminin önlem alınması açın verdiği dilekçeler ortadadır. Bu ölümde sorumlu olanların derhal açığa çıkarılması ve yargılanması gerekiyor!

Hüseyin Kaçmaz soru önergelerinde şu ifadlere yer verdi.

Van’ın Çaldıran ilçesinde, 14 Aralık 2022 tarihinde, Çaldıran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Muammer Erdoğan, okul servine binmek için yolun karşısına geçtiği sırada, bir aracın çarpması sonucu yaşamını yitirmiştir.

Basına yansıyan bilgilere göre 14 yaşındaki Muammer’in ölümüne giden yolda “ihmaller zinciri” söz konusudur.

Lise yönetimini ilgili birimlere, kazadan bir hafta önce yazdığı dilekçede şu ifadelere yer verilmiştir: “Okulumuza taşıma yapıp imza atan 11 aracın dışındaki araçlar, okulumuz bahçesine giremeyip öğrencileri okulumuzun önünden geçen uluslararası karayolunun kenarından almaktırlar. İlgili yolun ise uluslararası yol olduğu, ağır vasıta araçları tarafından kullanıldığı ve yolda herhangi bir levha, tabela ve benzeri işaretin olmadığından bu durum öğrencilerimiz için tehlike arz etmektedir. İlgili yüklenici firmalara durumun bildirilmesi ve öğrencileri okul bahçesine bırakarak okul bahçesinden alınması ve Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ise ilgili yola okul yolu işaretleri konulması gerekmektedir.”

Çaldıran İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Erol Taş ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada, kendilerine gelen dilekçeleri ilgili kurumlara bildirdiklerini, ihmalin karayolları ve güvenliği sağlaması gereken emniyet birimleri kaynaklı olduğunu iletmiştir.

Kazadan sonra olay yeri inceleme tutanağında ise şu saptamalar yer almıştır:

“Olay yerinde daha sonradan yapmış olduğumuz kontrollerde, Çaldıran merkez istikametinden Doğubeyazıt istikametine herhangi bir uyarı-uyarıcı trafik levhasının bulunmadığı ancak Doğubayazıt istikametinden Çaldıran istikametine iki adet yaya geçidi levhasının bulunduğu, ilk levhanın okulun yaklaşık olarak 100-150 metre öncesinde, diğerinin ise okul giriş-çıkışının hemen önünde bulunduğu görülmüştür. Yola boyanmış veya kazınmış yaya geçidine ise rastlanılmamıştır”

Muammer Erdoğan’ın ölümüne ilişkin Baba Nihat Erdoğan, kaza sonrasında ambulansa hemen haber verildiğini, beş dakikalık mesafede olan ambulansın 25 dakikada geldiğini ve ambulansın geç gelmesinin oğlunu ölümünde etkisinin olduğunu beyan etmiştir.

Bu bağlamda;

1)      Muammer Erdoğan’ın Babası Nihat Erdoğan’ın beyanları doğru mudur?

2)      Ambulans olay yerine geç mi ulaşmıştır?

3)      Konu ile ilgili başlatılan herhangi bir soruşturma var mıdır ve ne aşamadadır?

Editör: Haber Merkezi