HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin KAÇMAZ,  "Çocuğun yüksek yararı ilkesi gereği Sosyal Güvenlik Kurumu’nun vakit kaybetmeden şeker hastası çocuklar için kan şekerini tespit eden sensör sistemini ödeme kapsamına alınması gerekmektedir. Ailelerden çok fazla şikâyet alıyoruz. Çocukların parmakları günde 7 - 8 delinmek zorunda kalabiliyor ve ciddi sorunlarla karşı karşıyalar. Çocukları bu eziyetten kurtarmalıyız." dedi konuyla ilgili Meclise soru önergesi verdi.

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin KAÇMAZ, soru önergesinde şu ifadelre yer verdi.

Çocuklarda görülen diyabet vakalarının büyük çoğunluğunun “Tip 1 Diyabet” türü olduğu uzmanlar tarafından dile getirilmiştir. Hastalıkla mücadelede en önemli noktalardan biri ise günde 7-8 kez kan şekeri kontrolü yapılması ve insülin iğnesinin vurulması şeklindedir. İğne ve benzeri aparatlarla parmaklardan delinerek şeker kontrolü için alınan kan çocuklarda giderek acılı bir sürece ve psikolojik rahatsızlıklara yol açmaktadır. Türkiye’de yaklaşık 25 bin civarı Tip 1 diyabetli çocuk olduğu ve her yıl iki bine yakın çocuğa söz konusu hastalıkla ilgili tanı konulduğu da kamuoyuna yansıyan bilgiler arasındadır.

Çocukları şeker hastası olan ailelerin talebi ve alanda uzman doktorların tavsiyesi ise parmak delinerek yapılan kan ölçümünün yerine Sürekli Glukoz İzlemi (SGİ) olarak adlandırılan sensör teknolojisinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödeme kapsamına alınmasıdır. Çünkü bu sensörler çocuklara acı vermeden ölçüm yapabilmekte ve çocukların yaşam standartlarının iyileşmesinde büyük katkı sağlamaktadır.

Bu bağlamda;

1)      Glukoz İzlemi (SGİ) olarak adlandırılan sensör teknolojisi geri ödeme kapsamına alınacak mıdır?

2)      Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çocuklarda bulunan “Tip 1 Diyabet” hastalığının tedavisinde kullanılan sensörlerin geri ödeme listesine alınması noktasında bir çalışması var mıdır?

3)      Söz konusu çalışmalar varsa ne aşamadadır?

Editör: Haber Merkezi