İnsan Hakları Komisyonu, Kolombiya'yı askerileştirilmiş polis gücünde yapısal değişiklikler yapmaya çağırıyor.

Bogota, Kolombiya – Amerika Kıtası İnsan Hakları Komisyonu (IACHR) Çarşamba günü yayınladığı uzun zamandır beklenen bir raporda , Kolombiya  hükümetinin bu yılın başlarındaki kitlesel protestolar sırasında “aşırı ve orantısız” güç kullandığını söyledi.

Amerikan Devletleri Örgütü'nün özerk bir organı olan IACHR, Güney Amerika ulusunu protestoculara karşı "korkunç" suistimaller yapmakla suçlanan militarize polis teşkilatında yapısal değişiklikler yapmaya çağırdı.

IACHR Başkanı Antonia Urrejola düzenlediği basın toplantısında, “Devletin tepkisi, çoğu durumda ölümcül güç de dahil olmak üzere aşırı ve orantısız güç kullanımıyla karakterize edildi” dedi.

Paro Nacional olarak bilinen protestolar, tartışmalı bir vergi reformu tasarısına ve pandeminin neden olduğu eşitsizliklere karşı bir tepki olarak Nisan ayında patlak verdi .

Büyük ölçüde barışçıl gösterilerin polis güçleri tarafından sert bir şekilde bastırılmasıyla sonuçlanmasının ardından, protestolar hızla devlet şiddetine tepki olarak genişleyerek Güney Amerika ülkesini aylarca etkisi altına aldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, protestolar sırasında çoğunluğu protestocular ve siviller olmak üzere 34 kişinin öldüğünü doğruladı. Diğer aktivist örgütler bu ölüm sayısını daha da yükseltti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, protestolar sırasında çoğunluğu protestocular ve siviller olmak üzere 34 kişinin öldüğünü doğruladı. Diğer aktivist örgütler bu ölüm sayısını daha da yükseltti.

İnsan hakları paneli Kolombiya hükümetine 40'tan fazla tavsiyede bulundu ve en önemlisi Kolombiya polisini ülkenin ordusundan ayırmaya çağırdı.

Ordu gibi, Kolombiya polisi de onlarca yıllık silahlı çatışmanın bir ürünü olan ülkenin savunma bakanlığının yetki alanına giriyor.

Ancak bu yapı, özellikle çevik kuvvet polisi ESMAD tarafından, Kolombiya halkı ve uluslararası gözlemciler tarafından ağır bir şekilde eleştirilen kolluk kuvvetlerinin askerileştirilmesine yol açtı.

Kolombiya Risk Analizi direktörü Sergio Guzmán, tavsiyelerin uzun zamandır polis güçlerini silahsızlandırma çağrılarına “güvenilirlik kazandırdığını” söyledi.

Guzmán, "Çatışma altındaki bir ülkede tüm askeri ve polis yetkililerinin aynı komuta zinciri altında olması mantıklı, ancak bugün durum aynı değil" dedi.

Duque, polis memurlarının eğitiminin artırılması ve memurlar için farklı disiplin standartları dahil olmak üzere polis reformları sözü verirken , Guzmán, Duque yönetiminin raporda yer alan birçok öneriyi uygulayacağından şüphe ediyor.

Duque ve partisinin üyeleri Çarşamba sabahı raporu eleştirerek “vandalizm eylemlerini” ve “ vatandaşların haklarını ihlal eden barikatları ” kınamaya devam ederken, hükümet bir dizi öneriyi zaten reddetti .

Cumhurbaşkanı Salı günü bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, "Hiç kimse bir ülkenin suç eylemlerine hoşgörülü olmasını tavsiye edemez" dedi.

Protesto organizatörleri gösterileri geçici olarak askıya alırken , Guzmán önemli değişiklikler yapılmazsa ufukta yalnızca daha fazla protesto olacağını tahmin etti.

“İnsanların protesto için temel nedenleri çözülmedi: işsizlik, eşitsizlik, yolsuzluk, kentsel yoksulluk” dedi. "Polis için bir reform olmadığı için - polisin işlerini nasıl yürüttüğü, polisin protestolarla nasıl başa çıktığı - bu muhtemelen gelecekteki huzursuzlukların tetikleyicisi olacak."

Editör: TE Bilisim