Amerika Birleşik Devletleri'ni yıllardır vuran en güçlü fırtınalardan biri olan Ian Kasırgası, Florida’da bir yıkım yolunu kesti, seller insanları evlere hapsetti ve 2,6 milyondan fazla ev ve işyeri için elektrik kesildi.

Ian Güney Carolina'ya giderken Florida'da sel baskınları

Kurtarma ekipleri, Atlantik Okyanusu'nu geçerek Güney Carolina'ya doğru akan Ian Kasırgası'nın bıraktığı sular altında kalan evlerin ve yıkılan binaların arasında mahsur kalan binlerce Floridalıyı kurtarmak için Perşembe günü teknelerle sular altında kalan sokaklarda keşif yapıldı.

Florida yarımadasını geçerken tropik bir fırtınaya kapıldıktan saatler sonra, Ian Perşembe akşamı Atlantik üzerinde kasırga gücünü yeniden kazandı. Ulusal Kasırga Merkezi, Cuma günü Güney Carolina'yı Kategori 1 kasırgası olarak vuracağını ve rüzgarların Perşembe gece yarısına yakın saatte 80 mil (129 km/s) hıza ulaşacağını tahmin etti.

Florida'da meydana gelen yıkım, Ian'ın korkunç bir Kategori 4 kasırgası olarak vurmasından bir gün sonra, ABD'yi vuran en güçlü fırtınalardan biri olarak ortaya çıktı. sahildeki tarihi bir iskeleyi tahrip etti ve Florida'daki 2,67 milyon ev ve işyerinin elektriğini kesti - yaklaşık dörtte biri kamu hizmeti müşterilerinin.

Florida'da dört kişinin öldüğü doğrulandı. Sanibel şehir müdürü Dana Souza Perşembe günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Florida'nın batı kıyısındaki sert vuran Sanibel Adası'nın iki sakinini de içerdiğini söyledi. Salı günü Küba'yı vuran kasırganın ardından üç kişinin daha öldüğü bildirildi.

Ekran görüntüsü 2022-09-30 082103

Ian kasırgası Florida'yı vurduktan sonra Carolinas'a doğru yola çıktı

Yeniden canlanan Ian Kasırgası, Cuma günü Güney Carolina sahiline ve tarihi Charleston kentine yöneldi.

Güney Carolina'nın tüm kıyıları bir kasırga uyarısı altındayken, Perşembe günü Charleston'dan düzenli bir araç akışı, çoğu yetkilinin daha yüksek bir yer arama uyarılarına kulak verdi. Sel baskınına meyilli bir bölgede yüksek su seviyelerini önlemek için mağaza önleri kum torbasıyla kapatıldı.

350 yıllık şehrin yarımadasının güney ucundaki Battery alanı boyunca, yerli halk ve turistler, Charleston Limanı'ndaki palmiye ağaçlarının sert rüzgarda eğildiği dalgalı beyaz örtülerin önünde selfie çektiler.

Cuma günü saat 1'e kadar 85 mil (140 km / saat) hıza ulaşan rüzgarlarla, Ian'ın Georgia ve Carolinas'ın kıyı bölgelerine 5 fit (1.5 metre) fırtına dalgalanması getireceği tahmin ediliyordu. 20 santimetreye varan yağışlar, Güney Carolina'dan Virginia'ya su baskını tehdidinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi