Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin (ICRC) Gazze Alt Delegasyonu başkanı Ignacio Casares, bu Çarşamba günü, bir koronavirüs salgını karşısında Gazze Şeridi nüfusunun maruz kaldığı "korkunç baskıyı" kınadı. İsrail devletinin bu Filistin topraklarında dayattığı sert koşullar arasında.

 “İnsanlar stresli: Günde sadece dört saat elektrikle uğraşmıyorlar; Virüsle ilgili endişeleri büyük ölçüde arttı ve şu anda kilit altında. "İsrail'in bölgeye uyguladığı bloktan bahsederken yetkiliyi uyardı. 

Birleşmiş Milletler kuruluşlarının temsilcileri Salı günü İsrail hükümetinden, kuşatma altındaki bölgede ikamet eden 2 milyon vatandaşa hayati bir yardımla gönderilerin geçişine izin vermesini talep etti. 

İsrail, Gazze santraline yakıt tedariğini engelleyerek, elektriği günde birkaç saate düşürmenin yanı sıra, Covid-19 tedavisi için hastaneler gibi kilit hizmetleri etkileyen kesintileri de azaltmaktadır. 

Casares, "Gazze, Covid-19'a neden olan virüsün yayılmasını sıkı bir karantina rejimiyle kontrol altına almayı başardı, ancak virüs bulaşanların sayısı Pazartesi'den bu yana endişe verici bir şekilde arttı."

Filistin sağlık yetkilileri 26.764 koronavirüs vakasını doğruladı ve Mart ayında salgının başlamasından bu yana 153 ölüm bildirildi. Ancak vakalar artarsa, sağlık sistemi çökeceği için durum daha da kötüleşebilir. 

"Hastaların tedavisi, yerel kurumlarda bulunmayan veya yetersiz miktarlarda bulunan hastane ekipmanı, laboratuar, ilaçlar ve özel malzemeler gerektirir" diye yakınıyordu.

Gazze Şeridi sakinlerinin karşı karşıya kaldığı zorlu yaşam koşullarıyla karşı karşıya kalan ICRC, Filistin halkıyla dayanışmasını yeniden teyit etti ve uluslararası toplumu mümkün olan her türlü yardımı sağlamaya çağırdı. 

Editör: TE Bilisim