Dünyanın en büyük gazeteci örgütü olan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), 15 Ağustos'ta Afganistan'ın başkenti Kabil'in Taliban tarafından ele geçirilmesinin birinci yıldönümünün arifesinde, ülkedeki gazetecilere yönelik devam eden baskıyı kınadı ve risk altındaki Afgan medya çalışanlarını kurtarmak için küresel eylem talep etti.

Afganistan manşetlerden kaybolmasına rağmen, karadaki gazeteciler, bu suçlardan cezasız kalan Taliban ve diğer terör örgütleriyle saldırılar , keyfi gözaltılar , basın özgürlüğü kısıtlamaları ve cinayetlerle karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

IFJ Güney Asya Basın Özgürlüğü Raporu, Mayıs 2020 ile Nisan 2021 arasında Afganistan'da 12 cinayet ve 30 tutuklama dahil 75 medya hakkı ihlalini belgeledi.

IFJ üyesi Afganistan Ulusal Gazeteciler Birliği'nin (ANJU) araştırmasına göre, Taliban öncesi 5069 gazeteciden sadece 2334'ü hala çalışıyor ve işini kaybedenlerin %72'si kadın.

Ülkede yaygın taciz, tutuklama ve gözaltılar ve insanlık dışı kısıtlamalarla kadın hakları hızla ve ciddi şekilde aşındı. Gazetecilikte çalışan kadınlar bu koşullardan muaf tutulmamış ve %87'si ayrımcılığa uğradığını iddia etmiştir. 19 Mayıs'ta bir Taliban kararnamesi , tüm kadın yayıncıları, işten çıkarılma tehdidi altında yayında yüzlerini kapatmaya zorladı.

IFJ, 1000 kadar gazetecinin ülkeden kaçtığını tahmin ediyor ve Taliban'ın iktidara gelmesinden bu yana gazetecilerden ve medya çalışanlarından binlerce talep aldığını söylüyor.

Federasyon, ya ülkeden kaçanları destekleyerek ya da Afganistan'da kalanlara temel gıda ve ilaçları sağlayarak hayat kurtarmaya yardımcı olan Afgan gazetecileri desteklemek için özel bir fon başlattı.

Ancak, para tükeniyor.

Afgan gazetecilere yardımı koordine eden IFJ Genel Sekreter Yardımcısı Jeremy Dear , “ Zaten artırdığımızdan daha fazlasını harcadık ve ihtiyaç hala çok büyük ” dedi. “ Kirasını ödeyemediği için sokakta yaşamak zorunda kalanlar var, saklananlar var, günde sadece bir öğün yemek yiyen aileler, ameliyat ve ilaçlarını karşılayamayanlar var .”

IFJ Güvenlik Fonu tarafından sağlanan yardıma ek olarak, birçok IFJ üyesi daha fazla destek sunmuştur. “ Fon toplamaktan insani yardım sağlamaya, acil vizeler ve yeniden yerleştirme için hükümetlere lobi yapmaktan, güvenli barınma ve yiyecek sağlamaya, tahliyeleri desteklemeye ve sığınma arayanlar diğer ülkelere ulaştığında dayanışma ve yardım sağlamaya kadar, dünyanın dört bir yanındaki sendikalar ve gazeteciler şaşırtıcı bir şekilde yanıt verdi, "dedi Sevgili.

IFJ, tüm sendika üyelerine, IFJ Güvenlik Fonu'na bağışta bulunarak Afgan gazetecileri desteklemeleri için küresel bir çağrı başlattı. Federasyon, " Hâlâ her gün başvurular alıyoruz ve Afganistan'daki dayanışma çalışmalarımızı sürdürmek için acilen daha fazla kaynağa ihtiyacımız var " diyor.

IFJ ayrıca dünyanın dört bir yanındaki hükümetleri Afgan gazetecilere daha fazla acil vize sağlamaya ve süreci daha basit hale getirmeye çağırıyor. “ Birçoğunun karşı karşıya olduğu tehdit gerçek ve aylarca Pakistan, İran, Türkiye veya başka ülkelerde sürgünde kalanların geçici vizeleri bittiğinde Afganistan'a geri gönderilme tehlikesi var. Hükümetler, bağlı oldukları insan haklarına ilişkin uluslararası taahhüdü yerine getirdiklerinden emin olmak için daha fazlasını yapmalıdır ” diye uyarıyor Dear.

Güvenlik Fonu'na bağış yapmak için buraya tıklayın .

Hükümetleri daha fazla acil vize vermeye teşvik etmek için, model mektubumuzu indirmek için buraya tıklayın .

Editör: TE Bilisim