İNSAN HAKLARI DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ HAPİSHANE KOMİSYONU; “AĞIR HASTA MAHPUS KEMAL ÖZÇELİK SERBEST BIRAKILSIN!” KONULU BASIN AÇIKLAMASI GERÇEKLEŞTİRDİ.

İHD’nin açıklaması şu şekilde;

“Koronavirüs salgını mahpusların yaşam hakkını tehdit etmekle kalmıyor, tecrit ve hak gasplarının bu süreçte daha da derinleşmesi mahpusların yaşamını tamamen çekilmez hale getirmiş durumda.  Nitekim, hastane dönüşlerinde uygulanan karantina koşullarının hücre cezası uygulaması ile gösterdiği benzerlik dikkat çekmektedir. Karantina adı altında  televizyon, radyo, kitap, gazete dahi verilmeden ve kimseyle görüştürülmeden tek başına 14 gün geçirilmesi zorunluluğu mahpuslar tarafından işkence olarak algılanmakta, bu nedenle  önemli sağlık sorunlarında dahi hastaneye gitmekten kaçınmalarına neden olmaktadır.

Temizlik ve hijyen malzemelerine erişimde yaşanan sorunlar, salgına karşı yeterli önlem alınmaması, tedavi hakkına erişimde yaşanan sorunların aşılamamış olması,  salgının ağır kayıplara yol açması riskini güçlendirmektedir.

Corona Virüs'ün hapishanelerde yayılma durumu, vaka sayısı, vakaların  durumları hakkında resmi ağızlardan net bilgilerin paylaşılmaması, sürecin şeffaf yönetilmesi talebinin karşılanmaması da hem mahpuslar hem de aileleri bakımından yaşanan tedirginliği artırmaktadır. 

442. F Oturmasında Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Hapishanesinde tutulan, ağır hasta mahpus Kemal Özçelik'in durumunu sizlerle paylaşacağız.

Görüşüne giden komisyonumuz gönüllü avukatlarına yaptığı aktarıma göre;

64 yaşındaki mahpus Kemal Özçelik, 10 yıl önce kalp ameliyatı olmuş, bu ameliyatta  3 damarı değiştirilmiştir. Buna rağmen kalp sorunları devam etmiş, ciddi ritim bozukluğu ve halen iki büyük damarının tıkalı olması nedeniyle gece sık sık baygınlık geçirmektedir.  Aynı zamanda, Şeker, Hipertansiyon ve ileri derecede böbrek hastası olan Özçelik’in vücudu özellikle de bacakları aşırı ödem topladığından bastonsuz yürüyemez hale gelmiş bulunmaktadır. 

% 71 süresiz engelli raporu da bulunan Özçelik , corona virüs tehdidine rağmen halen hapishanede tutulmaktadır.

Bu arada, infaz ertelemesi yapılarak tedavisinin dışarıda gerçekleştirilmesi için yaptığı son başvuruya dayanılarak hastaneye sevk edilmiş, ancak halen raporu gelmemiştir. Bu rapor geldikten sonra Adli Tıp Kurumu(ATK)  da bir rapor hazırlayarak serbest kalması talebine dair görüş bildirecektir. ATK olumlu bir rapor düzenleyecek olsa bile, Özçelik   bu sürecin uzadığı her an ölümle burun buruna yaşamaktadır.

Ağır sağlık sorunları nedeni ile sık sık baygınlık geçirmekte olan, akciğerleri su topladığından nefes almakta güçlük çeken bu nedenle sık sık acil ve ölümcül olabilecek ağırlıkta sağlık sorunları ortaya çıkan  Özçelik için,  hücre arkadaşları her gün nöbet tutmaktadırlar.

Ağır hastalıkları nedeniyle her gün ağır dozda ilaç kullanan Özçelik için doktoru,  bu şartlarda 2 yıl daha yaşamasının bile zor olduğunu ifade etmiştir.

 Bizler, yetkililere bir kez daha sesleniyoruz: Kemal Özçelik serbest bırakılsın! Daha fazla ölüm olmadan, Özçelik gibi ağır hasta mahpuslar koşulsuz serbest bırakılsın.

-HASTA MAHPUSLAR SERBEST BIRAKILSIN!

-KEMAL ÖZÇELİK SERBEST BIRAKILSIN!

-TEDAVİ HAKTIR ENGELLENEMEZ!”

Editör: TE Bilisim