İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu; "Ağır Hasta Mahpus Fatma GÜLER Serbest Bırakılsın!" Başlıklı Basın Açıklaması Gerçekleştirdi.

İHD İstanbul Şube Binasında Gerçekleştirilen Basın Açıklamasında; "Koronavirüs ve mutasyona uğramış hali dünya çapında hızla yayılmakta, alınan önlemlere rağmen ölümler artmaktadır. Pandemide hapishaneler, en riskli yaşam alanları arasında bulunmaktadır.  Beslenme, hijyen ve tedavi olanaklarının yetersizliği, havalandırma imkanlarının kısıtlılığı ve kalabalık koğuşlar riski artırmaktadır" denildi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu Açıklamasına Şu Şekilde Devam Etti;

Sağlık yanında yaşama da ağır risk oluşturan bu tabloya rağmen infazda ayrımcı uygulamalar devam etmekte, çok sayıda mahpus Covid 19 izni adı altında serbest bırakılırken yaşlı, hasta mahpuslar politik saiklerle ölüme terk edilmektedirler.

472. F Oturmasında bu hafta İzmir Şakran Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulan 75 yaşındaki ağır hasta mahpus Fatma Güler'in durumunu sizlerle  paylaşıyoruz.

Hakkında verilen 5 yıl 3 ay hapis cezası kesinleştiği için 2018’ den bu yana tutuklu bulunan Fatma Güler,  tutuklanmadan önce mide kanseri nedeniyle iki defa ameliyat geçirmiş olup, aynı zamanda astım, yüksek tansiyon ve karaciğer hastasıdır. Hapishane koşulları nedeniyle  hastalıkları ilerlemiş, pandemi nedeniyle tedaviye erişimin durma noktasına gelmesi sağlığına yönelik riski  artırmıştır.

Avukatından alınan bilgiye göre; İleri derecede görme bozukluğu ve kulaklarında ağrılar başlamış, ağrılar nedeniyle uyku düzeni bozulmuştur. Göğsünde koltuk altına yayılan şişlikler oluşmuş, karaciğerindeki hastalığın verdiği rahatsızlık artmıştır.  Fatma Güler bu arada  guatr ameliyatı da olmuş, teşhisi öğrenilememiştir.

Fatma Güler için Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan "Yaşlılık ve hastalık nedeniyle cezasının ertelenmesi" talebi reddedilmiştir. Tahliyesi için CİMER'e yapılan başvuruya ise hiç bir cevap verilmemiştir. Hastalıkları nedeniyle yaşamını tek başına sürdüremeyen Fatma Güler'in hapishanede kaldığı her an yaşamına ağır bir tehdit oluşturmaktadır.

İnsan hakları savunucuları olarak, Fatma Güler ve tüm hasta mahpusların tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılmasını, pandemi koşulları da gözetilerek derhal serbest bırakılarak yaşam haklarının korunması gerektiğini bir kere daha hatırlatıyor, yetkilileri göreve , kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.

Fatma GÜLER Serbest Bırakılsın!!

Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın!

Tedavi Hatır Engellenemez!

Editör: TE Bilisim