İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu Ağır Hasta Mahpus Semire Direkçi Serbest Bırakılsın!

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonunun konuyla ilgili yaptığı açıklama şu şekilde;

"Covid 19 salgını alınan tüm önlemlere rağmen artan vaka sayısı ve ölümlerle birlikte giderek daha tehlikeli bir hal alırken, bu tehlikeli gidişat, hapishanelerin özgün koşulları ve alınmayan önlemler nedeniyle mahpuslar için toplu ölüm riskini gündeme getirmiş bulunmaktadır.

Her hafta ifade ettiğimiz üzere, pandemi sürecinde hapishanelerde yaşanan sorunlar covid 19 a yakalanma riski ile açıklanamayacak ölçüde artmış bulunmaktadır. Tedaviye erişimin neredeyse durma noktasına gelmesi, beslenme ve hijyen imkanlarının yetersizliği yanında,  önlem adı altında aile görüşleri kısıtlanarak, sosyal alanların kullanımı yasaklanarak, kitap, gazete ve dergilere sınırlama getirilerek, bu ve benzeri uygulamalarla hak gaspları meşrulaştırılmakta,    mahpusun dışarı ile bağı kopartılarak tecrit derinleştirilmekte, mahpus yalnızlaştırılarak sosyal dayanışmadan mahrum ve savunmasız bırakılmaktadır.

Nitekim, pandemi ve yukarıda belirttiğimiz sorunlar nedeniyle ölüm riski  ile burun buruna yaşamak zorunda kalan ağır hasta mahpuslardan 75 yaşındaki Takiyettin Özkahraman 19 Eylül günü ve 76 yaşındaki Ali Boçnak 23 Eylül günü Patnos L Tipi hapishanesinde  yaşamlarını yitirmiş bulunmaktadır. Bu nedenle; ileri yaşlarına ve ağır hastalıklarına rağmen pandemi koşullarının yarattığı ağır risk görmezden gelinerek hapiste tutulan bütün mahpusların derhal serbest bırakılmaları çağrımızı yineliyoruz.

444. F Oturmamızda bu hafta,  ağır hasta mahpus Semire Direkçi’nin durumunu kamuoyu ile paylaşıyoruz.

23 yıldır hapishanede olan 43 yaşındaki Semire Direkçi şöyle sesleniyor ;  “Pandemi var diye ameliyatımı yapmıyorlar. Çok şiddetli ağrılarım oluyor. Ağrılarım için Eğitim Araştırma Hastanesi’ne götürüyorlar. Götürürken çift kelepçe takıyorlar. Cezaevine geri getirdiklerinde karantina odasına koyuyorlar. Tek başıma kendime bakamadığım için orada çok zorluk çekiyorum. Harekete geçmek için ölmemi mi bekliyorsunuz? Sesimizi duyun !”

Diyarbakır T Tipi Kadın Hapishanesi'nde tutulan Semire Direkçi; yüksek tansiyon hastası, ileri derecede görme sorunu var ve yaralanmaya bağlı yaşadığı bağırsak sorunları nedeniyle yaşamını tek başına sürdüremez hale gelmiş bulunuyor.

2019 yılında yapılan bir ameliyatla tedavi amacıyla altı aylığına dışarı alınan bağırsaklarının içeriye alınması gerekiyor ama pandemi gerekçe gösterilerek bu ameliyatı yapılmıyor. Direkçi, tedavi, hijyen ve özel beslenme imkanları yetersiz hapishane koşullarında yaşamaya zorlanıyor.  

Geçen hafta kendisini ziyaret eden avukatları  J.Kaya ve J. Tosun’un aktarımıza göre;  Tek başına yaşamını sürdüremeyecek durumdaki Semire Direkçi ağır risk altında yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Gittikçe direnci zayıflayan ve gücünün tükendiğini söyleyen Direkçi’nin tedavisinin yapılması ve serbest bırakılması için yetkililerin acilen gerekli adımları atmasına ve toplumsal duyarlılığa ihtiyaç var.

İnsan hakları savunucuları olarak;  sağlığa erişim ve tedavi hakkı önündeki engellerin kaldırılması ile Semire Direkçi nezdinde tüm yaşlı, engelli ve  ağır hasta mahpusların derhal serbest bırakılmalarını istiyoruz.

-Semire Direkçi Serbest Bırakılsın!

- Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın!

- Tedavi Haktır Engellenemez!

- Mahpusların Yaşam Hakları Korunsun!"

Editör: TE Bilisim