DİYARBAKIR – İHD Diyarbakır Şubesi, 16’ncı Olağan Kongresi’ni yaptı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 16’ncı Olağan Kongresini şube binasında gerçekleştirdi. Kongreye, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, HDP’li milletvekilleri, hak savunucuları, kentteki sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Kongrede seçilen divana Diyarbakır eski Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar başkanlık yaptı.

‘AÇLIK GREVLERİ İÇİN ADIM ATIN’

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, insan hakları mücadelesinin kesintisiz olarak devam ettiğini söyledi. Cezaevlerindeki açlık grevi eylemlerine dikkat çeken Zeytun, Adalet Bakanlığı’na seslenerek, bir önce adım atılması gerektiğini vurguladı. 

Ardından HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DBB eski Eş Başkanı Osman Baydemir, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin’in başarı dilekleri kongreye iletildi. 

ÇETELER TEMİZLENMELİ

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Türkiye’nin tüm dinamikleriyle Kürt sorununu çözebilecek yeterli bilgi ve birikime sahip olduğunu, bunun için siyasi iradenin varlığına işaret etti. Devlet destekli çete yöneticisi Sedat Peker’in ifşalarına değinen Türkdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin, kendi içindeki bu çeteci yapıları mutlaka ayıklaması gerektiğini, adalete olan güvenin ancak bu şekilde tesis edilebileceğini söyledi.

İzmir’de HDP’li çalışanı Deniz Poyraz’ın katledilmesine değinen Türkdoğan, “Türkiye toplumunun çok büyük bir kısmı bu saldırıya karşı çıktı. Bu önemli görüntü oluşturdu” dedi.

‘SOYKIRIM ÇAĞRISINA NEDEN İŞLEM YAPILMIYOR’

HDP’nin kapatılması davasının kesinlikle reddedilmesi gerektiğini ifade eden Türkdoğan, “Anayasa Mahkemesi üyeleri açsınlar, AİHM’in Demokratik Toplum Partisi (DTP) kararını okusunlar, başka da hiçbir şey yapmasınlar. AİHM’in DTP kararını dayanak yaparak çok rahat kapatma talebini reddedilirler. Öte taraftan her gün nefret söylemi kullanan siyasi partiler ve onların temsilcileri var. Peki bunlarla ilgili neden işlem yapmıyorsunuz? İnsanların adeta haşereler gibi katledilmesini, soykırıma uğramasını savunan insanlara neden işlem yapmıyorsunuz? Bu ülke bu kadar kötülüğü taşımak zorunda değil” ifadelerini kullandı. 

Kongre, faaliyet, denetim ve mali raporların okunmasıyla devam etti. 

Ardından tek liste ile gidilen seçimde İHD Diyarbakır Şubesi yönetim kuruluna Abdullah Zeytun, Ezgi Sıla Demir, Ercan Yılmaz, Ferhat Berkpınar, Derya Yıldırım, Mehmet Tahir Saçaklıdır ve Yakup Güven seçildi.

Haber/Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

Editör: TE Bilisim