İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’a dernek çalışmaları nedeni ile açılan davalar hakkında Genel Merkezi’mizde bir basın açıklaması yapıldı.

Açıklamaya İHD Eski Başkanları Hüsnü Öndül, Yusuf Alataş, TİHV Yönetim Kurulu üyesi Nihat Bulut, İHOP Genel Koordinatörü Feray Salman, OMCT Yönetim Kurulu üyesi Osman İşçi, İfade Özgürlüğü Derneği’nden Kerem Altıparmak, Toplumsal Hukuk’tan Sevinç Hocaoğulları, İHD Genel Sekreteri Hüseyin Küçükbalaban, İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, İHD Ankara Şubesi Eş Başkanı Sevil Turgut katıldı.

İnsan Hakları Derneği, Genel Başkan Öztürk Türkdoğan'a "örgüt üyeliği" suçlamasıyla açılanla birlikte dernek hakkında toplamda üç dava açıldığını duyurdu. Eski İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, "1990'lı yıllardan sonra İHD olarak ilk kez derneğin Genel Başkanı şahsında bu kadar ağır bir yargı süreci ile karşı karşıya kalmaktadır" açıklamasını yaptı. 

İHD bugün, Genel Başkan Öztürk Türkdoğan ve dernek ile ilgili toplamda üç dava açıldığını belirterek İHD Genel Merkez'de bir basın açıklaması yaptı. 

İHD 1986 yılından bu yana Türkiye’nin en büyük ve en eski insan hakları örgütü olarak kesintisiz bir şekilde faaliyetlerini sürdürmektedir. İHD ve İHD’lilere yönelik siyasi iktidarın baskısıyla ilgili özel raporumuz Haziran 2020’de yayınlanmıştır. Bu rapordan da anlaşılacağı gibi siyasi iktidarın baskıları her dönem olmuştur. Ancak 1990’lı yıllardan sonra İHD olarak ilk kez Derneğin Genel Başkanı şahsında bu kadar ağır bir yargı süreci ile karşı karşıya kalmaktadır.

İHD Genel Başkanı Türkdoğan’a birbiri ardına açılan bu kovuşturmalar ile Türkiye’deki en eski ve büyük insan hakları örgütlerinden olan İHD ve insan hakları mücadelesi, yargı kıskacı altına alınmak istenmektedir. Açılan bu üç ayrı davaya ilişkin bilgi notumuz ekte sunulmuştur. Türkdoğan’a açılan bu davalarla, AYM ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları, siyasi iktidar ve Savcılıklarca yok sayılmakta, yargı reformu ve insan hakları eylem planları göstermelik olmaktan öteye gidememektedir.

Türkdoğan’a açılan davalardan en ağırı olarak gördüğümüz Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın ilk duruşması 22 Şubat 2022 tarihinde saat 09.15’te görülecektir. İnsan hak ve özgürlüklerini savunan herkesi ve bütün kurumları bu duruşmaya katılmaya, uluslararası insan hakları mekanizmalarını harekete geçirmeye ve İnsan Hakları Derneği ile dayanışmaya davet ediyoruz.

"İLK KEZ DERNEĞİN GENEL BAŞKANI ŞAHSINDA BU KADAR AĞIR BİR YARGI SÜRECİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Eski İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül'ün okuduğu açıklama şöyle:

"Siyasi iktidarın baskıları her dönem olmuştur. Ancak 1990'lı yıllardan sonra İHD olarak ilk kez derneğin Genel Başkanı şahsında bu kadar ağır bir yargı süreci ile karşı karşıya kalmaktadır. İHD Genel Başkanı Türkdoğan'a birbiri ardına açılan bu kovuşturmalar ile Türkiye'deki en eski ve büyük insan hakları örgütlerinden olan İHD ve insan hakları mücadelesi, yargı kıskaç altına alınmak istenmektedir.

Türkdoğan'a açılan bu davalarla, AYM ve Avrupa insan Hakları Mahkemesi içtihatları, siyasi iktidar ve savcılıklarca yok sayılmakta, yargı reformu ve insan hakları eylem planları göstermelik olmaktan öteye gidememektedir. Türkdoğan'a açılan davalardan en ağırı olarak gördüğümüz Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın ilk duruşması 22 Şubat 2022 tarihinde saat 09.15'te yapılacaktır. İnsan hak ve özgürlüklerini savunan herkesi ve bütün kurumları bu duruşmaya katılmaya, uluslararası insan hakları mekanizmalarını harekete geçirmeye ve İnsan Hakları Demeği ile dayanışmaya davet ediyoruz."

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ DUYARLI HERKESİ TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİ İLE SUÇLAMAYA BAYILIYOR"

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise, açılan davalarla ilgili bilgi vererek şunları söyledi:

"Geçen yıl 19 Mart'ta gözaltına alınıp adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştım. Hemen bir ay öncesi çok talihsiz olaylar yaşandı. Gare'de sağ olarak kurtarılabilecek insanlar sağ kurtarılamadı ve 13 kişinin cenazesi Türkiye'ye getirildi. Biz o süreci, alıkonulan asker ve polislerle ilgili süreci kamuoyu ile paylaşmıştık ve tarafsız bir soruşturma açılmasını istemiştik. Daha sonra İçişleri Bakanı TBMM kürsüsünden İHD'yi hedef gösterdi. Ve aslında olaylar bu şekilde başladı. Biz de o açıklamaya karşı, gerçekleri kamuoyu ile paylaşmıştık. 

Açılan davalar, hapishanelerle ilgili yaptığımız açıklamalar, açlık grevleriyle ilgili açıklamalar, İmralı tecridi ile ilgili yapılan açıklamalar sanki suçmuş gibi gösterilmiş ve inanılmaz bir şekilde silahlı terör örgütü üyesi olmakla itham ediliyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti tüm vatandaşlarını, insan hakları savunucularını, siyasetçilerini, aktivistleri, sendikacıları, öğrencileri duyarlı herkesi terör örgütü üyeliği ile suçlamaya adeta bayılıyor. Dünyada kendi vatandaşını bu kadar açık bir biçimde suçlayan herhalde başka bir ülke yok."

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’a Dernek Çalışmaları Nedeni ile Açılan Davalar Hakkında Bilgi Notu‘na buradan erişebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim