İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi; “İfade ve Örgütlenme Özgürlüğüne Yönelik Saldırılara Son Verin! Gözaltına Alınan Muhalif Siyasetçileri, Gazetecileri, Avukatları ve Aktivistleri Derhal Serbest Bırakın!” dedi.

İHD tarafından konuyla ilgili yapılan açıklama şu şekilde;

İfade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik hak ihlalleri son yıllarda giderek artmış; çıkarılan yasalarla, muhalif tüm düşünce ve oluşumlar ve bir bütün olarak sivil toplumun tamamen susturulmasının amaçlandığı görülmektedir. Demokrasi, insan hakları ve toplumsal barışı tehdit eden bu uygulamalara sessiz kalmayacağız.

Öğrenildiği üzere; aralarında, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş,  HDP İstanbul Örgütlenme Eş Sözcüsü Pınar Türk, HDP PM üyesi Sıtkı Güngör, ESP İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci, SKM MYK üyesi Satia Ok,  Etkin Ajans muhabiri Pınar Gayip ve Avukat Kamil Ağaoğlu’nun da bulunduğu 50 nin üzerindeki kişi, gizli tanık ifadesine dayanılarak İzmir’de açılan bir soruşturma gerekçesi ile  gece ev baskınları ile gözaltına alınmışlardır.

Ajans muhabiri Pınar Gayip evine baskın yapılarak gözaltına alınmasına rağmen, Etkin Haber Ajansı’na gece kimsenin olmadığı saatte kapısı kırılarak girilmiş, bilgisayar ve arşivlerine el konulara özgür basın faaliyeti engellenmeye çalışılmıştır.

Gizli tanık ifadesi var denilerek, hukuki dayanaktan yoksun suçlamalarla kişilerin gözaltına alınmaları en basitinden kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlalidir.

Davet üzerine emniyet yahut savcılığa giderek ifade verecekleri malum siyasetçi, avukat, gazeteci ve aktivistlere yönelik bu hukuka aykırı uygulamaya derhal son verilmelidir.

İfade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik ihlaller durdurulmalı, haksız yere gözaltına alınan Özlem Gümüştaş, Pınar Türk, Sıtkı Güngör,  Pınar Gayip, Satia Ok, Kamil Ağaoğlu ve beraberindekiler derhal serbest bırakılmalıdır.

Editör: TE Bilisim