İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu "Ağır hasta mahpus Fatma Tokmak Serbest Bırakılsın" konulu basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı Hapishane Komisyonumuzdan Nuray Şimşek gerçekleştirdi.

Şimşek; "Mahpuslara yönelik hak ihlalleri her geçen gün daha da artarken, sağlık ve tedavi hakkına yönelik engellemeler yaşam haklarını da tehdit eder boyuta varmış, bu nedenle hasta mahpus ölümleri artmıştır."dedi

Hapishanelerde Covid-19 salgınına karşı yeterli önlem alınmaması, ağır hasta mahpusların bile Mart ayından bu yana pandemi gerekçesi ile tedavi ve kontrollerinin ciddi biçimde aksatılması ya da yapılmaması,  pandeminin kontrolden çıkan 2. Dalgasını yaşadığımız bugün,  tüm mahpusların  ağır risk altında olduğunun kabul edilmesini gerektirmektedir.

Yaşam hakkının korunması bakımından, özellikle risk grubundaki mahpusların, pandemi süreci geçene kadar serbest bırakılmaları zorunluluk halini almıştır. Bunun yapılmaması, hatta geciktirilmesi bile,  mahpusların dört duvar arasında ölüme terk edildiğini ve  devletin yaşam hakkını koruma sorumluluğunu ihlal ettiğini göstermektedir.

Bu hafta 452. F Oturmasında, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulmakta olan ağır hasta mahpus Fatma TOKMAK ın durumunu sizlerle paylaşacağız. 

Fatma Tokmak; 1996 yılında  gözaltına alınmış, 2.5 yaşındaki oğlu ile birlikte ağır işkence altında sorgulanmış, okuması yazması olmadıği, Türkçe bilmediği halde  önüne konulan ifadeye zorla parmak bastırılmış ve tutuklanmıştır. Yargılaması sırasında itiraz etmiş olmasına rağmen zorla parmak bastığı ifadeye dayanılarak müebbet hapis cezasına mahkum edilmiştir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan başvuruda ihlal kararı verilmesine ragmen, Fatma TOKMAK icin  yapılan yeniden yargilama talebinin kabul edilmemesi ve  bu karara ragmen tahliyesinin  engellenmesi yönündeki hukuka aykırılıklar, devam etmektedir.  

Tutuklanmasının ardından ciddi sağlık sorunları yaşamaya başlayan Tokmak için yapılan başvuru üzerine Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından 23 Temmuz 2014’de hazırlanan raporda;  astım ve romatizmal kalp hastalığına bağlı ileri derece mitral ve triküspit yetmezlik, ileri derece mitral darlık ve arteryel ve pulmoner hipertansiyon hastası olmasından ötürü yaşamının tehlikede olduğu gerekçesiyle tahliye edilmesi gerektiği tespitinde  bulunulmuş, ancak Adli Tıp Kurumu (ATK), aksi yönde verdiği raporuyla Tokmak’ın tahliyesini engellemiştir.

Halen Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulan  Tokmak; ileri derecede kalp , astım ve  hipertansiyon hastası olup, bu tabloya eklenen  kadın  hastalıkları ve diş hastalıkları nedeniyle hapishane koşullarında yaşamını devam ettirmesi mümkün olmaktan çıkmıştır.  Kullandığı ağır ilaçların neden olduğu söylenen  rahim ağzı kanseri araştırması ise devam etmektedir.

Avukatlarının verdiği son bilgiye göre ; covid 19 nedeni ile tedavi ve kontrolleri aksatılan Fatma Tokmak’ın durumu her gün daha da kötüye gitmektedir. Ağrıları artmış, göğsünde ve kollarında morarmalar, şişlikler ortaya çıkmış, sık sık baygınlık yaşamaya başlamıştır. Avukatları, salgın tehdidi dolayısıyla Tokmak’ın serbest bırakılması için yeniden başvuru yapmışlardır.

İnsan Hakları savunucuları olarak; devlete, mahpus hakları yanında   yaşam hakkının korunması noktasındaki sorumluluklarını bir kez daha hatırlatıyor, Fatma TOKMAK’ın ve diğer ağır hasta mahpusların sağlık ve yaşama haklarının korunması için,   covid 19 salgınının yarattığı ağır risk de gözetilerek derhal serbest bırakılmalarını istiyoruz."dedi

Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın! 

Fatma TOKMAK Serbest Bırakılsın! 

Hapishanelerde Sağlığa Erişimin Önündeki Tüm Engeller Kaldırılsın!

Editör: TE Bilisim