İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu: 538. F Oturması-Ağır Hasta Mahpus Serdal Yıldırım Serbest Bırakılsın!

 İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonunun konuyla ilgili açıklaması şu şekilde;

Metris R Tipi Hapishanesi gibi rehabilitasyon ve hasta mahpuslar için tedavi merkezi olarak açılan hapishanelerden maksat ; çeşitli nedenlerle hastalanmış olan mahpusların, normal hapishane koşullarda yapılması mümkün olmayan tedavilerinin yapılması ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi olarak açıklanmakla birlikte, bu işlevi görmedikleri, bu hapishanelere sevk edilen mahpuslara gerekli ve yeterli sağlık hizmeti, hijyen, beslenme, yaşam desteği verilmediği iddia ve tespitleri her geçen gün artmaktadır.

Tek başına kişisel bakımını sağlayamayacak durumdaki mahpusların kötü muameleye maruz bırakıldıkları, ağır ihmale uğradıkları , ağır hastalığı olan kendine bakamayacak durumdaki birden çok mahpusun bir arada tutularak birbirlerine bakmak zorunda bırakıldıkları ve bu hapishanelerde ölüme terk edildikleri de önemli iddialar arasındadır.

Metris R Tipi Hapishanesinde aynı odada tutulmakta olan; yürüyemeyen Serdal Yıldırım, iki eli olmayan Ergin Aktaş örneğinde olduğu gibi, bu iddiaların gerçeği yansıttığı görülmektedir. Engelli ve ciddi sağlık sorunları bulunan bu iki mahpus birbirlerine yardım ederek ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktadırlar.

538. F Oturması’nda bu hafta Metris R Tipi Hapishanesi’nde tutulan ağır hasta mahpus SERDAL YILDIRIM’ın durumunu paylaşacağız.

Yüzde 98 engelli raporu bulunan, belden aşağısı felçli, mide ülseri nedeniyle 2 aydır yemek dahi yiyemeyen ve yaklaşık 20 kilo kaybeden, sırt omurlarına takılan platinlerin kayması nedeniyle sürekli ağrı çeken  ve  hareket edemediği için vücudunda açılan yatak yaralarından kaynaklı ağır enfeksiyon sorunu yaşayan Serdal Yıldırım, sevk edildiği Adli Tıp Kurumu tarafından ayrı ayrı 4 defa “ hapishanede kalamaz” raporu verilmesine rağmen halen  hapishanede tutulmakta, bu durum yaşamına ağır risk oluşturmaktadır.

Serdal Yıldırım’ın 2012 yılında geçirdiği trafik kazası nedeniyle belden aşağısı felç kalmış ve kaza sonrası gerçekleştirilen ameliyatla sırt omurlarına platin takılmıştır. Tekerlekli sandalyede yaşamını devam ettiren Serdal Yıldırım, kesinleşen cezasının infazı amacıyla 2018 yılında tutuklanmış ve halen Metris R tipi Hapishanesi’nde tutulmaktadır.  Aynı odada tutulduğu iki eli de olmayan Ergin Aktaş ile birbirlerine yardım ederek günlük ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktadırlar.

Serdal Yıldırım bu hapishanede iken, ranzadan hasta taşıyıcı sedyeye alınırken düşürülmüş, belindeki platin yerinden oynadığı için sırt üstü yatamaz hale gelmiştir. Sırt üstü yatamadığı için ve sürekli ağrısı olduğundan yeterince uyuyamamaktadır.

İstanbul Baltalimanı Kemik Hastanesinde yapılan muayenesinde “mutlaka ameliyat olması gerek” denilmiş ancak müdahaleyi Ankara İbni Sina’daki ilk ameliyatı yapan doktorun yapması gerektiği söylenmiştir. Serdal Yıldırım, hapishane koşullarında ameliyat sonrası yeterli bakım ve tedavi yapılmayacağı, saglık sorunları daha da artacağı için ameliyat olamamaktadır. Kaldıki, pandemi sürecinde ameliyat olmak bir yana hastaneye dahi götürülmemiş, kontrol ve tedavileri yapılmamıştır.

14.02.2020 tarihinde Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından 4. Defa “hapishanede kalamaz” raporu verilen, ancak “ güvenlik” gerekçesiyle tahliye edilmeyen Serdal Yıldırım için iki hafta once 5. defa infaz ertelemesi talep edilmiş, halen Adli Tıp Kurumu’nun raporu beklenmektedir. 

Kardeşi ve avukatından alınan son bilgilere göre: Serdal Yıldırım’ın durumu her geçen gün daha da kötüye gitmektedir. Av. Vedat Ece; sorunların çözülmesi ,yeterli bakım ve tedavi sağlanması yanında infaz ertelemesi için Cezaevi İdaresi, İnfaz Savcılığı ve ATK’ya başvuru yazıları yazmış, yanı sıra ise 4 Temmuz 2022 tarihinde ise Anayasa Mahkemesi’ne “Ceza Ertelemesi dilekçesi” göndermiştir.

Acı çekerek ve zor koşullarda ölümle yaşam arasında bir çizgide yaşama tutunmaya çalışan Serdal Yıldırım’ın sağlık ve yaşam hakkının korunabilmesi için derhal serbest bırakılması ve bakımının ailesinin desteği ile sürdürülmesi gerekmektedir. 

538.  F OTURMASI kapsamında bu hafta; “AĞIR HASTA MAHPUS SERDAL YILDIRIM  ve BÜTÜN HASTA MAHPUSLARIN SERBEST BIRAKILARAK SAĞLIK VE YAŞAM HAKLARININ KORUNMASI için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.

-Serdal Yıldırım Serbest Bırakılsın!

-Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın!

-Tedavi Haktır engellenemez!

Editör: TE Bilisim