"534.  F OTURMASI kapsamında bu hafta; “HASTA MAHPUS ABDULLAH KALAY ve BÜTÜN HASTA MAHPUSLARIN SERBEST BIRAKILARAK SAĞLIK VE YAŞAM HAKLARININ KORUNMASI için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz."

  • Abdullah Kalay Serbest Bırakılsın!
  • Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın!
  • Tedavi Haktır Engellenemez! 

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından yapılan basın açıklaması şu şekilde;

Hapishanelerde devam eden hak ihlalleri önlenmediği gibi, tedavi için hastaneye yatırılması ya da serbest bırakılması gereken hasta mahpusların yeni açılmakta olan ‘S Tipi’ Yüksek Güvenlikli Hapishanelere sürgün edilerek tek başlarına kalmaya zorlandıklarını ve ağır tecride maruz bırakıldıklarına dair bilgiler gelmeye devam ediyor. 

Kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak ya da tek başına kalmaması gereken ağır hasta, engelli ve yaşlı mahpusların tek başlarına tutulması veya bir gece apar topar, nereye götürüldüklerini bilmeden ve temel ihtiyaçları, ilaç, gözlük ve protezleri dahi verilmeden, ailelerine uzak şehirlere sürgün edilmeleri mahpusların yaşamına ağır risk yaratmaktadır.

Bu sevklerden sonra mahpuslar karantina hücrelerinde 15 gün tecrit edilmekte, ailelerine ve avukatlarına dahi haber verilmemektedir.

Mehmet Salih Filiz, İdris Başaran ve Zerdeşt Oduncu’dan sonra, hasta mahpus listemizde bulunan Abidin Kahraman ve Özgür Çelik de Edirne F Tipi Hapishanesi’nden Ankara Sincan S Tipi Hapishanesi’ne sevk edilmiştir.

Bu sevk olayına dair aileler bilgilendirilmemiş, ısrarlı çabalar ve derneğimize başvurular üzerine nereye sevk edildikleri öğrenilebilmiştir.

Nitekim, tedavi hakkına erişim ve olumsuz hapishane koşullarının mahpusların yaşam hakkına oluşturduğu tehdit Haziran ayının ilk 17 günü içinde 4 mahpusun yaşamını yitirmesi ile bir defa daha gündemin başına yerleşmiştir. 2 ay önce tutuklanan Hakan Kaşarlıoğlu Denizli Kocabaş Hapishanesi’nde 4 Haziran günü kalp krizi sonucu, Kadir Kandemir Ağrı Patnos Açık Cezaevi’nde Haziran’ın ilk haftasında, hastalık nedeniyle tahliye edilen %98 engelli Bekir Güven 4 aydır Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde yoğun bakımda tedavi edilirken 17 Haziran günü yaşamını yitirmiştir. Muhammet Yıldırım’ın Bayburt T Tipi Hapishanesi’nde 11 Haziran günü ilaç içerek intihar ettiği,  yapılan müdahale ile hayata döndüğü, ancak  bir gün sonra kalp krizi sonucu hayatını kaybettiği bildirilmiştir.

534. F Oturması’nda bu hafta¸ halen Kocaeli Kandıra 2 No’lu F tipi Hapishanesi’nde tutulmakta olan hasta mahpus Abdullah Kalay’ın sağlık durumunu paylaşıyoruz.

Abdullah Kalay, Wernicke- Korsakoff yanında ileri derecede Kalp yetmezliği, işitme kaybı, bacaklarda ödem, hemoroit, prostat ve böbrek taşı hastası olup, hapishane koşulları yaşamına ağır tehdit oluşturmakta tedavisine imkân vermemektedir.

Alınan bilgiye göre;

1992 yılında tutuklanan Abdullah Kalay, yapılan muayenelerinde Wernicke- Korsakoff tanısı konulunca, bu hastalıkla hapishanede kalamayacağına karar verilerek 2002 yılında tahliye edildi.  Ancak mahkeme tarafından verilen hapis cezası 2010 yılında onaylanınca sağlık durumu değişmediği halde yeniden tutuklandı ve hapishaneye konuldu.

2012 yılında kalp krizi geçirdi ve yapılan anjiyo sonrasında tıkalı ana damarına stent takıldı. Ancak Kalp krizi geçirdikten 2 saat sonra hastaneye ulaştırılabilen Kalay’ın, geç müdahale edildiği için kalbinde, damar ve böbreklerinde ağır bir tahribat oluştuğu belirlendi ve bundan dolayı kalp ve böbrek yetmezliği gelişti. Kalbinin %30 kapasite ile çalıştığı tespit edildi ve yıllarca 10 çeşit ilaç kullandı ancak durumu daha da kötüye gitti ve 25.05.2019 tarihinde kalbine pil takıldı. 09.01.2020 tarihinde kalp pili muayenesi sırasında yeniden kalp krizi geçiren Kalay, acil müdahale ile bir kez daha ölümden döndürüldü. Kalay için, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı, dört kez, “hapishanede kalamaz” raporu verdi. Buna rağmen, İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu bu raporları kabul etmeyerek Kalay’ın tahliyesini engelledi.

Kalay’ın son durumu hakkında ailesinin verdiği bilgiye göre; Nefes almakta ve ayakta durmakta zorlanan Abdullah Kalay 06.06.2022 tarihinde Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama hastanesine götürüldü. Acil müdahale sonrası yeniden Adli Tıp’a sevk edildi. Adli Tıp Ana Bilim Dalı Abdullah rapor için Kalay’a EKO çekimi için 7 Temmuz 2022’ye, Sintigrafi için de 30 Eylül’e randevu verdi ve Kalay hiçbir tedavi uygulanmadan koğuşuna geri götürüldü.

Kaygı içinde yaşayan ailesi, Abdullah Kalay’ın hayatını kaybetmeden önce serbest bırakılarak tedavisinin dışarıda devam ettirilmesi için yetkililerden yardım istemektedir.

534.  F OTURMASI kapsamında bu hafta; “HASTA MAHPUS ABDULLAH KALAY ve BÜTÜN HASTA MAHPUSLARIN SERBEST BIRAKILARAK SAĞLIK VE YAŞAM HAKLARININ KORUNMASI için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.

Abdullah Kalay Serbest Bırakılsın!

Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın!

Tedavi Haktır Engellenemez! 

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu

Editör: TE Bilisim