İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu; "495. F Oturmasında bu hafta hasta mahpus Bülent Mengeş’in durumunu sizlerle paylaşıyoruz."

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına 495. F Oturması basın açıklamasını Hapishane Komisyonundan Hatice Onaran okudu.

Onaran açıklamasında; "Hapishanelerde tecrit ve hak gasplarına karşı sürdürülen açlık grevinin sonlandırılması bizleri sevindirmekle birlikte, hak ihlallerinin infaz mevzuatına yapılan eklemelerle sistematik hale getirilmesi ve sorunların çözümüne dair mekanizmaların işletilmemesi endişelerimizi artırmaktadır" dedi.

Hapishane Komisyonundan Hatice Onaran açıklamasına şu şekilde devam etti;

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu; 495. F Oturmasında bu hafta hasta mahpus Bülent Mengeş’in durumunu sizlerle paylaşıyoruz.

Ailesinden alınan bilgiye gore; Kırklareli E tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulmakta olan Bülent Mengeş; 9 yıl önce tutuklanmış, bu nedenle, madde bağımlılığından kurtulmak için  başlatılan tedavisi yarım kalmıştır.

Tutuklandıktan sonra tedavisine devam edilmemiş, öncesinde de var olan psikolojik sorunları bu dönemde giderek artmıştır. Psikolojisinin bozuk olması nedeniyle sergilediği uyumsuz davranışları nedeniyle hakkında sürekli disiplin cezaları verilen Mengeş, diğer mahpuslar ve hapishane görevlileri tarafından da baskı ve şiddete maruz kalmaktadır. 

Yapılan son görüşmede annesi; hakkında 22 yıl hapis cezası bulunan oğlunun psikolojisinin normal olmadığını, kaldığı hapishanelerde gardiyanların ve yanında kalan mahpusların baskı ve şiddetine maruz kaldığını, bu nedenden dolayı oğluna disiplin cezası verildiğini, oğlunun hapse girdikten sonra psikolojinin daha da bozulduğunu; normal bir insan gibi davranamadığını, akli dengesinin yerinde olmadığı, bazen iyi bazen kötü davranış sergilediğini, ne konuştuğunu bilmediğini, nasıl davranması gerektiğini idrak edemediğini, tedavisi ve yaşanan sorunların çözümü için savcıya birçok defa başvurmasına rağmen sonuç alamadığını, bir an önce hastalığının dikkate alınarak serbest bırakılmasını istediğini belirtmiştir.

Ulusal ve ulusal üstü mevzuat ve belgelerde düzenlenen haklar ve devlete yüklenen yükümlülükler dikkate alınarak, Bülent MENGEŞ’in tedavi takiplerinin düzenli olarak yapılması, psikolojik sorunları bulunan mahpusa diğer mahpuslar ve cezaevi personeli tarafından uygulanan baskı ve şiddetin derhal sonlandırılması, kendisine baskı ve şiddet uygulayanlar hakkında gerekli işlemlerin başlatılması gerekmektedir.

İnsan hakları savunucuları olarak; sağlık ve tedavi hakkına yönelik her türlü engelin ortadan kaldırılmasını,   Bülent Mengeş ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılmasını istiyor, hasta mahpusların sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.

-  Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın!

- Bülent Mengeş Serbest Bırakılsın!

- Sağlığa ve Tedaviye Ulaşmanın Önündeki Tüm Engeller Kaldırılsın!

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ HAPİSHANE KOMİSYONU

Editör: TE Bilisim